Nok en dag uten nye koronatilfeller i OL-troppen
Langrennsløperne i den norske OL-troppen har blitt PCR-testet for Covid-smitte hver dag siden sprintlandslagstrener Arild Monsen testet positivt for Covid søndag kveld.
Etter Monsen testet også Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå positivt tirsdag og Simen Hegstad Krüger på torsdag. Men siden da har det ikke kommet nye positive tester, og også lørdag var alle koronaprøvene negative. Det opplyser landslagslege Ove Feragen til VG.
Alle utøverne som er igjen i Seiser Alm og langrennsgutta som kom til Gardermoen i ettermiddag er testet.
– Jeg er ikke så veldig nervøs, egentlig. Jeg er positiv og har troen, men litt spent er vi, sa Emil Iversen til VG før prøveresultatene forelå.
Covid-utbruddet i langrennsleiren: Hva skjer nå?
Tre langrennsløpere er bekreftet Covid-smittet: Heidi Weng, Anne Kjersti Kalvå og Simen Hegstad Krüger. Hva skjer nå? Hvem reiser til OL? Og når?
Covid-utbruddet i den norske OL-troppen i Seiser Alm har utviklet seg fra ille til verre i løpet av de siste dagene. Hva har skjedd og hva skjer nå?
Slik startet Covid-utbruddet
Covid-marerittet til den norske OL-troppen startet på søndag kveld, 23. januar. Da testet sprintlandslagstrener Arild Monsen positivt for Covid-19 på Gardermoen etter at han hadde reist hjem fra OL-troppens høydesamling i Seiser Alm i Nord-Italia. Hjemreisen til Monsen var en del av OL-troppens opprinnelige plan mot avreise til Kina.
Som følge av Monsens positive test ble hele OL-troppen i Seiser Alm PCR-testet på mandag 25. januar. Analyser av disse testene viste altså at Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå er koronasmittet. De ble satt i isolasjon, som i henhold til italienske regler er ti dager fra prøvetaking.
Etter Monsens positive test, blir hele troppen i Seiser Alm PCR-testet daglig.
Torsdag 27. januar ble det klart at Simen Hegstad Krüger hadde testet positivt for Covid-19 på PCR-testen tatt onsdag 26. januar.
Hva nå? Hvem reiser til OL? Og når?
Ingen av langrennsløperne kunne reise til Norge som planlagt 26. januar for å være med det første charterflyet til Kina, som gikk 27. januar. Fra langrenns-troppen til OL var det kun landslagssjef Espen Bjervig, mediesjef Gro Eide og de norske smøreteamene som var med dette flyet.
Planen er at de norske langrennsgutta som ikke er i isolasjon eller rammet av direkte nærkontakt-karantene reiser til Norge 30. januar for å bli med det andre charterflyet til Kina. Det går mandag 31. januar. Langrennsjentene som ikke er i isolasjon eller rammet av direkte nærkontakt-karantene, reiser fra Zürich til Kina 1. februar.
Koronareglene i OL
Skrekken var en positiv koronatest nå. For de som tester positivt de siste par ukene før OL, blir det et rotterace for å rekke karantene- og testkravene før avreise, et omfattende skjemavelde, og i verste fall kan hele mesterskapet ryke for de berørte.
For de som er smittet i Italia er regnestykket som følger: Først ti dager i isolasjon, deretter må de avlegge fem negative PCR-tester i løpet av fire dager før de kan reise til Beijing, altså minimum 15 dager. Det forutsetter at løperne ikke blir nevneverdig sjuke av Covid-infeksjonen.
Alle deltakere blir testet når de ankommer Beijing, og deretter daglig gjennom hele OL.
For de som tester positivt for Covid under OL i Beijing, venter isolasjon i egne brakker. Se skrekkvideoen fra Covid-isolatet i OL-landsbyen. De løperne som slipper ut av isolatet før OL er over, kan returnere til sine lag. De må da teste hver 12. time.
Hva med selve troppen? Hvem reiser?
Foreløpig er planen at flest mulig av de opprinnelig uttatte løperne får reise til OL. Men landslagsledelsen jobber parallelt med å kontakte aktuelle reserver.
Harald Østberg Amundsen var på forhånd tatt ut som reserve, men var med OL-troppen til Seiser Alm. Der har han delt rom med Simen Hegstad Krüger, som nå er bekreftet smittet. Østberg Amundsen er dermed nærkontakt til Hegstad Krüger og i karantene i Italia.
Per torsdag kveld, er det klart at Skiforbundet har kontaktet Martin Løwstrøm Nyenget, Didrik Tønseth, Even Northug og Thomas Helland Larsen, samt Ane Appelkvist Stenseth og Silje Theodorsen. Landslagssjef Bjervig har også bekreftet at Ragnhild Haga er aktuell.
FAKTA: OL 2022 BEIJING
Når: 4. til 20. februar, 2022
Hvor: Beijing, Kina
Skiskyting, Langrenn og nordiske grener arrangeres på Zhangjiakou-arenaen, på pluss/minus 1750 meter over havet
Dette er OL-løypene i Beijing
Hva skjer når:
Program OL, dag for dag – alle grener
Langrenn
Skiskyting
Hvordan går det i OL:
Medaljeoversikt OL i Beijing
Hvem stiller i OL:
Norges langrenns- og skiskyttertropp til OL i Beijing