Ny konkurransestav skal revolusjonere langrenn: – Betydelig raskere
Tidligere verdenscupløper lanserer ny konkurransestav til både klassisk og fristil: Han har gått sprint i både VM og OL. Nå vil han revolusjonere skisporten med sin nye konkurransestav.
Se video om vinterens nye konkurransestav nederst i saken
– Jeg fikk en genial ide da jeg var ute og trente for 15 år siden. Så for omtrent et år siden tok jeg opp igjen ideen på alvor, og nå er staven med det helt nytenkende håndtaket endelig ute hos forhandlere, sier Mikael Östberg om sin nye konkurransestav med navnet Modd.
Östberg var i flere år en av verdens beste sprint løpere. I 2002 vant han verdenscupsprinten i Linz i Østerrike, og gikk sprint i både OL og VM for Sverige, gikk 54 verdenscuprenn og var på pallen i verdenscupen totalt tre ganger. Östbergs beste mesterskapsplassering var niendeplass. Det var på sprinten under VM i Val di Fiemme i 2003.
Saken fortsetter under

Reodor Felgen-type
Östberg har alltid vært en Reodor Felgen-type, og eksperimenterte ofte med utstyret også i den tida han var aktiv. Under OL i 2006 gikk han sprinten med en binding som var bygget på samme prinsipp som klappskøytene som ble brukt i lengdeløp og hadde sin glansperiode på 1990-tallet.
Den nyutviklede konkurransestaven til Östberg kommer på markedet i forkant av årets skisesong.
– Bakgrunnen for den nye staven er et innfall jeg fikk under en treningsøkt for 15 års sida. Da slo det meg at man ville få mye større girutveksling hvis du fester hånden til en plastskinne som er hengslet til staven. Jeg laget en provisorisk prøvemodell, og på de stakeintervallene jeg pleide å kjøre så kuttet jeg tida med fem sekunder på hvert treminutters drag. Jeg la opp som aktiv i 2011, men har gått og ruget på dette siden da. Og det siste året har jeg jobbet med å utvikle en helt ny stav, sier Östberg.
Interessert i utstyr? Her har vi samlet alt av tester og innhold om ski, staver, smøring og stæsj
Hva er konseptet for den nye staven?
– Ved at hånda er festet til staven med en hengslet plastskinne, så blir hevstangen minst fem centimeter lenger per stavtak. Det gjør at du får ytterligere fem centimeter å skyve ifra med. Det er en fordel fremfor alt i flatt terreng eller slakt nedover. Men dette kan utnyttes i alle deler av løypa, og både i klassisk og skøyting, sier Östberg til Längd.se.
Staven som er på markedet nå går under navnet Modd. Det spiller både på de snøforholdene staven kan komme til å brukes i, og på foretaksnavnet M Östberg Design & Development.
Saken fortsetter under

Hvilke fordeler har denne teknikken?
– Det at stavtaket blir litt lenger, gjør at du rekker å stake mer i flatt eller lettgått terreng. Videre er staven helt klart lettere enn andre staver på markedet. Vekten er virka 30 prosent lavere enn alle andre konkurransestaver. Og vekt spiller jo definitivt en rolle. Du skal jo dra med deg stavene i ni mil for å bruke Vasaloppet som et eksempel.
Hvilke utfordringer opplever du med å slå seg inn på stavmarkedet som en helt ny aktør med et helt nytt produkt?
– Det har vært en utfordring å få eliteløpere til å teste, siden de fleste ikke har lyst til å venne seg til et nytt produkt i og med at dette ikke er på markedet. Og så er det jo for meg som for alle andre når det gjelder staver, en utfordring å få dem sterke nok. Du vil ha en stiv stav som tåler en smell. Men får du en viss type slag fra siden, så brekker jo «alle». Så det handler om å finne balansen: En stav som er så lett som mulig, men som samtidig har den stivheten og stabiliteten du er ute etter, sier utvikleren Mikael Östberg.