– Petter Northug er en lærebok som aldri går tom
Slik skal Northug gå seg inn i verdenscupdiskusjonen til vinteren.
Utfra helgas resultater i rulleski touren Bysprinten Summer Tour i Mosjøen, ser Even Northug ut til å være i storform inn mot høstens sesongoppkjøring. 25-åringen fra Team Telemark tok fire seiere av fire mulige.
– Det var skikkelig artige renn og bra deltakelse med gode løpere, og jeg hadde ikke konkurrert siden i vinter, så det var skikkelig moro. Dessuten var det et spennende konsept med fire renn i fire byer. Da ble det litt tour-følelse over det hele, sier Northug.
Rulleskisuksessen fra 4-dagers touren på Helgeland gir også ekstra motivasjon til treningsarbeidet som skal legges ned fram mot sesongstart i november.
– Å vinne der med så mange andre sterke løpere, var en god bekreftelse på at jeg har trent godt, sier Northug.
Det er nemlig nå den viktige oppkjøringen mot rennsesongen starter, og i år blir de tidlige konkurransene enda viktigere enn vanlig.
Må prestere på Beitostølen
Landslagstrener Eirik Myhr Nossum har sagt at i år vil den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen være essensiell for alle som er interesserte i å gå verdenscup tidlig på sesongen, og at planen er å ha OL-uttaket klart midt i desember.
Hva skal du oppnå denne sesongen?
– Først og fremst vil jeg gå mest mulig verdenscuprenn gjennom hele sesongen. Da er det viktig å kvalifisere seg til de tidlige verdenscuprennene på Lillehammer, for det å komme med der vil forme mye av hvordan resten av vinteren blir. Med OL blir det å gå fort tidlig enda viktigere i år for å få gå verdenscup, særlig for de som står utenfor landslaget. Så jeg må være ekstra bevisst på å treffe med formen på Beitostølen og Gålå, og har lagt treningsopplegget mitt utfra det.
Foto: Bysprinten Summer Tour
Blir du en del av OL-troppen?
– Hvem vil vel ikke gå OL? Blir jeg spurt, så takker jeg ja. Men OL er ikke det overordnede målet for meg, men den troppen tas ut tidlig, og da må uansett gå fort tidlig og være i knallform på Beitostølen og Gålå.
Hva har du gjort annerledes i år sammenliknet med tidligere sesonger?
– Jeg har trent litt mer enn tidligere. Det er naturlig at man legger på litt mer for hvert år, men det er ikke så store økninger. Fra rundt 80 timer per måned i juni og juli i fjor til mellom 85 og 90 timer per måned i samme periode i år.
Ny periodiseringsstruktur og monsterbolker
Den største forskjellen på Northugs trening i år sammenliknet med tidligere sesonger, er råere periodisering.
Team Telemark-trener Steinar Mundal har forklart at han har lagt om periodiseringsstrukturen for en del av løperne i laget. Northug er en av dem.
Blant annet går omleggingen på at treningen nå er lagt opp med bolker basert på dager og ikke uker. I denne planen ligger også en del bolker/perioder der de fokuserer på svært lange økter (3-5t), men bare kjører en økt for dagen.
For Northug innebærer planen at han har vekslet mellom uker på 26 til 27 timer trening, og uker med 15 til 17 timer trening.
– Jeg har vært mye mer bevisst på periodisering, og råere på å skille harde mengdebolker og lettere perioder der man kan hente seg inn. Jeg har hatt mye mer markant variasjon på timetallet på harde og lette uker.
Hvilken effekt har en slik markant periodisering hatt?
– Jeg ser at det har fungert bra for meg og for flere av de andre i laget, så den typen hard periodisering tar jeg med meg i treninga inn i oppkjøringen mot sesongen også. Men jeg må være ekstra nøye siden jeg driver en del sprintspesifikk trening som koster mer enn den tradisjonelle langrennstreninga, og da er det lett å kverke seg selv med for mye mengde.
Petter Northug som konsulent
Even Northug har alltid jobbet tett med den ni år eldre broren, og forteller at Petter fortsatt har en viktig posisjon som mentor og konsulent i treningsarbeidet hans. Det er riktignok ikke noe formelt samarbeid, men Petter Northug er en av Evens viktigste ressurspersoner.
– Petter er en lærebok som aldri går tom. Han har alltid vært viktig for meg, sier Northug, og forklarer at skilegendens innspill fortsatt er uvurderlige i hans satsingsopplegg.
– Petter er en sparringspartner for meg. Han er utrolig interessert i trening og følger med på det som skjer på feltet, og han er en jeg kan diskutere trening og treningsopplegg med. Selv om Petter ikke noen fast rolle i mitt treningsopplegg, så har han vanvittig mye erfaring å bidra med etter alle de årene han satset.