Reiste 20 timer alene for å trene med Marit Bjørgen: – Marit er en helt normal og hyggelig person 

av Ingeborg Scheve • 13.07.2022
marit Bjørgen - Grace McIntyre
I juni reiste Grace McIntyre (18) fra Canada over 20 timer alene med fly til Norge for å delta på jentesamlingen til Marit Bjørgen i Oslo. Det ga mersmak.

I mars dukket en annonse for Marit Bjørgens jentesamling i Oslo opp i Instagram-feeden til Grace McIntyre fra Nova Scotia i Canada. Den meldte hun seg på umiddelbart, og i juni reiste 18-åringen over 20 timer alene med fly til Norge, utelukkende for å få lære av og trene med sitt største forbilde: Marit Bjørgen. 

– Det føltes helt uvirkelig! For oss i Canada, og særlig der jeg bor, er det helt utenkelig å få mulighet til å trene med en så stor stjerne, så den sjansen måtte jeg bare gripe, sier Grace. 

Langrenn.com tok en prat med den ambisiøse canadieren etter samlingen i Oslo i juni, den første av Marit Bjørgens tre åpne jentesamlinger i 2022

Hvorfor ville du være med på samlingen? 
– Marit Bjørgen er det største forbildet mitt. Jeg hadde så lyst til å treffe henne, få snakke med henne, få lære av henne og ta del i de øktene som hun trente for å bli så god. 

Derfor var Grace spent på hvordan Bjørgen ville være som person, og hvor involvert Bjørgen faktisk ville være på samlingen. Opplevelsen ble over all forventning.  

– Marit er en helt normal og hyggelig person 
Bjørgens jentesamlinger inneholder sportslige og faglige så vel som sosiale elementer. Totalt var det ti økter fordelt på de fire dagene samlingen varte, og Bjørgen var med på nesten alle disse. 

– Det som imponerte meg mest, er hvor jordnær og ekte Marit Bjørgen er. Hun er jo en superstjerne, men hun var sammen med oss gjennom hele samlingen, både på trening og utenom, og er utrolig imøtekommende og inkluderende. For eksempel bare det at hun satte seg ned og spiste sammen med meg første kvelden, sier Grace.  

– Marit var med på alle øktene unntatt en, og tok seg tid til å snakke med alle utøverne, ikke bare med konkrete tips og tilbakemeldinger på teknikk og trening, men hun er også bare hyggelig og hjelpsom person. Mine klassisk-rulleski er ikke helt på høyden, og de styrer litt til den ene siden. Marit så at jeg slet litt med det, så da kom hun over og sa «her, bruk mine rulleski, du», bare sånn helt av seg selv, sier Grace, og fortsetter: 

– Og på langturen vår, da løp hun litt fram og tilbake i de ulike gruppene og snakket med alle om helt dagligdagse ting. 

I tillegg til Bjørgen var det tre andre trenere på jentesamlingen: Tidligere verdensmester i rulleski Ragnar Bragvin Andresen, Sondre Sundby som hadde en viktig rolle i trenerteamet til broren Martin Johnsrud Sundbybåde gjennom hans karriere på landslaget og da han sto utenfor landslaget, og Barbro Sætha. Jentesamlingene arrangeres i regi av Holmenkollen treningslab, der Marit Bjørgen er medeier.

Saken fortsetter under

Marit Bjørgen lånte bort sine egne rulleski til canadiske Grace McIntyre på en av rulleskiøktene under jentesamlingen i Holmenkollen. Det var en av mange store opplevelse for 18-åringen i løpet av de fire dagene i Oslo.

Fant samlingen ved en tilfeldighet
Grace fikk nyss om Bjørgen-samlingen ved en ren tilfeldighet. Hun følger det norske langrennslandslaget, en rekke utøvere og treningsrelaterte profiler i sosiale medier, og i våres kom det et sponset innlegg om jentesamlingen inn i nyhetsfeeden hennes. 

– Da jeg så det innlegget, virket det utrolig proft og spennende, og fikk jeg så lyst til å være med. Så jeg fortalte foreldrene mine om det, kjøpte flybillett og begynte å glede meg. 

Hvilke forventninger hadde du til samlingen? 
– Jeg var veldig spent, og ganske nervøs for at de andre løperne på samlingen skulle være veldig mye bedre enn meg. Så jeg var litt redd for at jeg ikke skulle klare å holde følge med dem. 

Og hvordan ble det? 
– Det er den hardeste og morsomste samlingen jeg har vært på i hele mitt liv. Vanligvis er ikke hardtrening så veldig morsomt, og øktene var som forventet slett ikke lette, særlig de som Marit Bjørgen ledet. Men hun og de andre trenerne klarte å gjøre det sånn at det var hardt OG gøy, og på en måte som gjør at du bare vil trene mer og utfordre deg selv. 

Grace forklarer at deltakerne på samlingen ble delt inn i mindre grupper, slik at alle skulle få tett oppfølging fra trenerne og riktig matching på øktene, og dermed få mest mulig ut av opplegget. 

– Jeg kom i en veldig fin gruppe med jenter som var omtrent på mitt nivå, og alle trenerne var involvert med alle gruppene, så det fungerte veldig bra. Og etter at de andre hadde dratt hjem den siste dagen, så fikk jeg være med inn på Holmenkollen treningslab og prøve den store rulleskimølla der. Det var utrolig moro, sier hun. 

Saken fortsetter under

Marit Bjørgen var selvsagt midtpunktet på jentesamlingen i Oslo, både for Grace McIntyre (tredje fra venstre) og de andre deltakerne.

Hva var høydepunktet? 
– Ved siden av å få treffe og trene med Marit Bjørgen, så var det utrolig kult å få trene sammen med en stor gjeng andre jenter. Jeg kommer fra en veldig liten klubb, og jeg er eneste jente der. Vi var to jenter før, men i fjor flyttet hun andre, så nå har jeg bare fire gutter å trene med. Her hadde jeg 20 andre jenter å trene sammen med. Det var helt vilt. Jeg har truffet så utrolig mange hyggelige folk som jeg helt klart skal fortsette å holde kontakten med.

Hva var det viktigste du fikk med deg fra samlingen? 
– At jeg veldig gjerne vil tilbake til Norge, og at det er viktig å ha det gøy og at du trives med det du driver med når du legger ned så mye tid og krefter på det.

Hvordan skal du bruke det videre? 
– Jeg kommer absolutt til å ta med meg en del av disse øktene inn i mitt treningsopplegg framover sommeren og høsten. 

Hvilke ambisjoner har du med langrenn? 
– Nå begynner jeg på universitetet i Ottawa til høsten, og der blir jeg en del av skolens racing team. Det blir spennende. Så da kommer vi til å gå en del konkurranser i vår provins, og også noen nasjonale renn utover vinteren og våren. 

Saken fortsetter under

marit Bjørgen - Grace McIntyre
Ved siden av å få trene med sitt store forbilde Marit Bjørgen, var det å ha en stor gruppe andre jenter rundt seg på trening et høydepunkt for Grace McIntyre fra Canada.

Dette er Marit Bjørgens jentesamlinger
Høsten 2021 lanserte skidronninga Marit Bjørgen et eget konsept med åpne jentesamlinger for unge, satsende utøvere. 

Formålet med disse jentesamlinger er todelt: Det ene er å videreføre noe av den konkrete kompetansen og de unike erfaringene som Bjørgen sitter på etter to tiår i verdenstoppen, og på den måten bidra til at gi de unge, satsende utøverne tilegner seg det de trenger for å realisere sine ambisjoner. Det andre er å bidra til å redusere frafallet blant jenter ved å skape miljø på tvers av klubber og landegrenser, slik at de har et nettverk og føler tilhørighet ved å tilby tre faste samlinger gjennom sesongen. 

Neste samling arrangeres 22. til 25. september. 

FAKTA: Marit Bjørgens jentesamling
Hvem:
 Jenter fra 16 til 19 år fra Norge og Norden, men også andre utlendinger kan melde seg på
Hva: 4-dagers utviklingssamling for jenter med 10 økter med både fysisk trening, faglig påfyll og sosialt 
Hvor: Holmenkollen/Voksenåsen i Oslo
Hvorfor: Jentesamlingene har et todelt formål 
– Utvikle de konkrete fysiske ferdighetene, kunnskapen og kompetansen utøverne trenger i sin satsing, uansett nivå. 
– Bidra til å redusere frafallet blant jenter ved å skape miljø på tvers av klubber og landegrenser, slik at de har et nettverk og føler tilhørighet ved å tilby tre faste samlinger gjennom sesongen. 
Når: Marit Bjørgens jentesamliger arrangeres tre ganger i året – juni, september og sent på høsten

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Slår svensken på oppløpet i thrilleroppgjør om pallen

    Ankermannen som har reddet Norge gang på gang leverer igjen, sender solid søknad om VM-plass.
    av Ingeborg Scheve
    25.01.2025
  • Gjør sitt livs løp, men sjanseløs på seieren

    av Ingeborg Scheve
    25.01.2025
  • Parkert i finalen, varsler revansj: – Jeg trives mye bedre i Trondheim

    av Ingeborg Scheve
    25.01.2025
  • Nytt norsk skrell i Engadin

    av Ingeborg Scheve
    25.01.2025
  • Norsk sprint-skrell i Engadin: – Fy søren, det var gøy!

    av Ingeborg Scheve
    25.01.2025