Plutselig skal denne mannen gå alt av distanserenn under prøve-VM i Trondheim
27-åringen fra Gulset IF er ekstremt lettet og glad etter helga på Gålå: Der tok han med seg en seier på 10 kilometer klassisk og en andreplass på 10 kilometer fristil.
Etter helgas innsats er Henrik Dønnestad nå klar for begge distanserennene under prøve-VM i Trondheim. For i potten på Gålå lå det mer enn en blomstersjekk: Vinneren av lørdagens 10 kilometer klassisk har friplass til samme distanse under verdenscupen i Trondheim. Og den som leder distansecupen i Norgescupen sammenlagt etter Gålå-helga har friplass til 20 kilometer skiathlon i Trondheim. Så etter helgas innsats har Dønnestad sikret seg startnummer til begge.
Fra før sto han med to sjetteplasser på samme øvelser fra sesongåpningen på Beitostølen to uker tidligere.
– Tror vel ikke jeg har gått fire så gode skirenn på rad før, og at jeg nå er klar for å gå to verdenscuprenn i Trondheim, det betyr veldig mye. Verdenscuphelga i Trondheim er nok den verdenscuphelga de fleste har lyst til å gå, og å gjøre det bra i, enten du er på landslaget eller står utenfor, sier Dønnestad til Langrenn.com.
Les også: Klæbo slått på Gålå
– Nivået på Beitostølen er noe av det høyeste som er hele året utenom verdenscupen. Dit kommer jo alle landslagsløperne også, for der gjøres uttak til verdenscupåpningen. Men selv om noen av landslagsløperne er ute og går verdenscup den helga vi går på Gålå, så er nok lørdagen der det Norgescuprennet i året med høyest nivå. Der går alt av eliteløpere og nesten alle landslagsløperne som ikke er på verdenscuprenn, siden det er uttak til de neste verdenscupene, sier han.
FAKTA Uttak til verdenscup/ prøve-VM i Trondheim
Vinner av fredagens skøytesprint på Gålå har friplass til skøytesprinten under verdenscuprunden i Trondheim, som arrangeres 15. til 17. desember. Tilsvarende vil vinner 10-kilometeren på lørdag ha friplass til 10-kilometeren i Trondheim, og de som leder Norgescupen distanse etter helga på Gålå vil ha friplass til 20km skiathlon i Trondheim.
Se også: Slik blir prøve-VM i Trondheim
Saken fortsetter under
Førjulssesongen kan avgjøre alt
Dønnestad forklarer at nasjonale renn tidlig på sesongen kan avgjøre svært mye, både for resten ab sesongen og potensielt på sikt. Og disse rennene er spesielt viktige for løpere som står utenfor elitelandslaget og derfor ikke prioriteres i verdenscuputtak før jul. Av den grunn legger Dønnestad inn et solid formtoppingsopplegg nettopp mot førjulssesongen.
– Det er viktig å treffe med formen fra sesongstart for å klare å komme med til noen av de tidlige verdenscuprennene. Hvis man ikke kommer med dit, er det få sjanser før Tour de Ski, og etter Tour de Ski er jo nesten halve verdenscupsesongen gått, og for de som er avhengige av å kvalifisere på nasjonal kvote kan det fort bli femmila i Holmenkollen som blir neste sjanse.
De som får vist seg fram mest og på en god måte i verdenscupen stiller med de beste kortene når det gjelder laguttak i slutten av sesongen og videre satsing, poengterer Dønnestad, som har gått tre verdenscuprenn så langt i karrieren.
Les også: – Beitostølen er vinterens VM
Saken fortsetter under
Fra privatlag til Team Elon Oslofjord
Etter juniortida satset Dønnestad privat i Team Telemark i flere år, under Torstein Dagestad og trenerlegenden Steinar Mundal. Men da det laget ble lagt ned og til dels innlemmet i Team Aker Dæhlie, takket Dønnestad ja til tilbud om plass på regionlaget Team Elon Oslofjord. Det angrer han ikke på.
– Jeg er veldig glad for å ha kommet inn på det laget. Vi har en fantastisk dyktig trener i Tinius Dahl, og en utrolig fin gjeng med utøvere. Det er en enormt god kultur i laget, og jeg trives veldig godt der, sier Dønnestad.
– Mye av treninga er egentlig ganske lik. Men vi har mange flere fellestreninger utenfor samlingene. Vi trener for eksempel nesten alle hardøktene sammen, spesielt i sesongoppkjøringen, og det betyr jo både at vi får matchet oss mot hverandre oftere. Men vi blir også bedre kjent og en mer sammensveiset gjeng. Det skaper et veldig godt miljø, og en god stemning i gruppa når vi er sammen, enten det er på trening eller vi er ute på renn. Vi er gode til å heie hverandre fram, og unner hverandre suksess. Det gjør oss alle gode.
Hvilke ambisjoner har du nå?
– I år var det første målet å komme til verdenscupen i Trondheim. Så nå blir det neste målet å prestere bra der, når man først har muligheten.
…og på sikt?
– Å komme med til VM er et trangt nåløye. Det er bare fire-fem plasser til hver øvelse. Men når det er et VM på hjemmebane og jeg går renn som viser at jeg har nivået inne, så er det klart at jeg håper å være blant de fire-fem. Jeg har god motivasjon til å fortsette, det har aldri vært noe problem. Jeg elsker den treningsjobben som kreves, sier Henrik Dønnestad, og forklarer:
– Jeg har satset alt på langrenn helt siden jeg var junior. Men langrenn er en idrett der det tar tid å nå sitt potensial. Det er først de siste to-tre åra at jeg har hevdet meg i toppen, så det kan føles som en tålmodighetsprøve noen ganger, men så lenge man ser framgang fra år til år, så man går jo hele tida og tenker at det store gjennombruddet er like om hjørnet.