Stortalent satt ut av hjerteflimmer: Operert tre ganger

av Ingeborg Scheve • 28.12.2021
Jørgen Lippert med medaljefangsten etter junior-VM i 2018. Siden da har langrennstalentet hatt en trøblete karriere inkludert tre operasjoner for å korrigere hjerteflimmer, men er likevel ikke i nærheten av å gi opp.
Etter fire medaljer av fire mulige under Junior-VM i Goms, var Jørgen Lippert spådd en lysende framtid. Men årevis med hjerteflimmer truer med å spolere alt.
Etter fire medaljer av fire mulige under Junior-VM i Goms, var Jørgen Lippert spådd en lysende framtid. Men årevis med hjerteflimmer truer med å spolere alt.

Langrennstalentet Jørgen Lippert fra Råde gikk ankeretappen på stafettlaget med Harald Østberg Amundsen, Håvard Moseby og Jon Rolf Skamo Hope da de sikret gull til Norge under junior-VM i Goms i 2018

Så ble han borte fra resultatlistene. 

Hvor ble det av Jørgen Lippert? 
Overgangen fra junior til senior er i seg selv en utfordring. Mange av dagens verdensmestere har strevet både en og to og flere sesonger før de fikk sine endelige gjennombrudd og landslagsoppdrag på seniornivå. 

Men i tillegg til høyere nivå, langt flere og tøffere og sterkere konkurrenter, slet Trøsken-løperen også med varierende grad av overtrening hele den første seniorsesongen. Han ble også rammet av alvorlig hjerteflimmer. 

Siden den gang har Lippert hatt stadig hyppigere episoder av hjerteflimmer, stadig kraftigere og i stadig flere situasjoner. Utover i koronasesongen 2020/21 toppet det seg. 

Usikker årsak
Lippert forklarer at det er vanskelig til nesten umulig å fastslå med sikkerhet hva som er årsaken til eller utløsende faktor for hjerteflimmer. Men Lippert antyder at i hans tilfelle kan det dreie seg om en omgang med real overtrening det året han var 18. Det var den sesongen han hadde den første episoden. 

– Første gang var under en elghufsøkt på Geilo. Jeg trodde jeg skulle dævve, minnes Lippert. 

Puls på 250 ved middagsbordet
Uansett årsak, problemene ble stadig verre, og altså særlig fra den første seniorsesongen, da han igjen var overtent.  

– Først fikk jeg problemer med hjerteflimmer når jeg presset meg på hardøkter og i skirenn. Men så begynte det å skje i hverdagen også. Jeg kunne sitte ved middagsbordet og få puls på 250. Og etterpå var jeg helt utslitt, forteller Lippert. 

Derfor har han knapt trent siden april. 

– Det fungerer ikke å trene når syra bygger seg opp bare av å gå, sukker Lippert.

Langrennstalentet jobber nå hos Fischer, og er henvist til skitesting og støtteapparatet, mens han heier fram kompisene. Og Lippert fryder seg på deres vegne. 

– Jeg vet hvor mye de trener og hvor mange timer de har lagt ned. Det er ingen jeg unner suksessen mer enn Thomas og Håvard. Men samtidig er det bittert at jeg selv er blitt tvunget til å legge skiene på hylla, sier han. 

To mislykkede operasjoner, krysser fingrene for den tredje
Stadig flere episoder av hjerteflimmer gjorde at Lippert gikk inn for å korrigere hjerterytmen med operasjon på slutten av fjorårssesongen. Men det som skulle være et rutineinngrep i våres, ble starten på et snart års-langt mareritt. 

Den første operasjonen gjorde problemet verre. Anfallene kom hyppigere og i stadig flere situasjoner. 

– Det hender at de ikke treffer helt på første forsøk. Men at det blir så mye verre som det ble for meg, er visst ikke vanlig, sier Lippert. 

Etter den mislykkede operasjonen i april, måtte Lippert operere på nytt i juni. Da gikk det enda verre enn første gang. 

– I juni greide legene å legge inn en ny urytme på hjertet. Det gjorde at jeg hadde konstant hjerteflimmer på alle treningsøkter, og ofte også i hverdagen, forteller Lippert. 

I tillegg hadde legene glemt å legge inn oppfølging, så da operasjonen viste seg å være mislykket, måtte Lippert igjennom en helt ny utredning og henvisning for å få ny operasjon. Den fikk han først i oktober. 

Men etter tre operasjoner, har Lippert imidlertid håp om at problemet er korrigert. 

– Jeg har ikke hatt noen episoder med hjerteflimmer i hverdagen etter operasjonen i oktober. Like før jul kjørte jeg en hardøkt med 4 ganger 4 minutter på mølle, helt uten flimmer. Så det er lovende. Men formen er jo elendig, sier Lippert. 

Drømmer om å vinne store skirenn
Til tross for hjerteflimmerproblemer og manglende treningsgrunnlag, lever drømmen om å vinne store skirenn i beste velgående. 

Lippert kan fortsatt bare trene rolig, men om et par-tre måneder kan han gradvis begynne å innføre hardere økter mer systematisk. Dersom det også går bra, vil han forsøke å gjenoppta satsingen. 

– Siden jeg ikke har trent siden april, vil jeg trenge minst to-tre måneder for å trene meg opp til å satse igjen. Derfor må jeg se an resten av vinteren, men hvis ting går bra på hardøktene, har jeg lyst til å satse videre, sier Lippert. 

Men før han går inn for et comeback, vil han være sikker på at han ikke blir stoppet av hjerteflimmer igjen. 

– Jeg går ikke skirenn for å bli nummer ti eller 15 i Norgescuprenn. Det er toppen som gjelder. Men det er ikke noen vits i å legge ned så mye trening som kreves for å klare det hvis jeg skal bli stoppet av hjertet, sier han.

Ikke helt uvanlig
Lippert er langt fra den eneste unge toppidrettsutøveren som har fått karrieren avbrutt av hjerteflimmer. 

Martin Johnsrud Sundby og Marit Bjørgen har blitt operert for det, og kom sterkt tilbake etterpå. Norges nye stjerneskiskytter Sivert Guttorm Bakken ble operert for hjerteflimmer omtrent samtidig som Lippert i fjor vår. Bakkens operasjon var imidlertid innertier på første forsøk. Også skiskytter Filip Fjeld Andersen måtte opereres for samme problem. 

Nå er Bakken og Fjeld Andersen på full fart oppover resultatlistene igjen, og det gir Lippert håp om å kunne gjenoppta sin satsing utover vinteren. 

– Når jeg ser Thomas (Helland Larsen), som er en god kompis og en løper jeg har knivet med i mange år lykkes, så er det rått. Jeg vet hvor hardt han trener, og jeg unner han det så sjukt mye. Men da går det også en fanden i meg, og det kribler i beina. Jeg ønsker så inderlig å komme tilbake. 

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

  • Riitta-Liisa of Finland competes in the Women's Cross Country Skiing 10 km Free Technique during the FIS Cross-Country World Cup on January 29, 2021 in Falun.
    1

    Skilles etter årevis med sjalusi og kjekling

    by Ingeborg Scheve
    07.04.2025
  • ebba Andersson 10K CL SM 2025
    1

    Ekspertene måper: – Aldri sett en så overlegen seier i moderne tid

    by Ingeborg Scheve
    03.04.2025
  • Therese Johaug of Norway after women’s 10 km Interval start free technique during the FIS Cross-Country World Cup on March 16, 2025 in Oslo.
    1

    Johaug med ny beskjed om framtida

    by Ingeborg Scheve
    07.04.2025
  • Lage Sofienlund - Kristine Stavås Skistad 2023
    1

    Har bestemt seg

    by Ingeborg Scheve
    19.04.2025
  • Jasmi Joensuu (FIN) - FIS world cup cross-country, cups, Lahti (2025). Foto: Thibaut/NordicFocus
    1

    Skilt i desember, nå er hun nyforelsket

    by Ingeborg Scheve
    11.04.2025

FlerE artikler

  • Johaug om OL-planene: – Jeg er ikke klar

    Therese Johaug hadde lovet å komme med en avgjørelse om OL-satsingen etter påske. Dette sier hun nå.
    av Ingeborg Scheve
    25.04.2025
  • Skiskytterstjernen blir pappa igjen

    av Langrenn.com
    25.04.2025
  • Skistjernen avslører: – Jeg levde som en rockestjerne

    av Ingeborg Scheve
    25.04.2025
  • Finlands skiskyttere i framgang under norsk ledelse

    av Kjell-Erik Kristiansen
    25.04.2025
  • Tar oppgjør med folk som betaler andre for å trene for seg på Strava

    av Ingeborg Scheve
    25.04.2025