Svensk langrennssjef ble norsk landslagssponsor

av Kjell-Erik Kristiansen • 04.12.2024
Han var sjef for det svenske langrennslandslaget fra 2009-2012. Hadde ansvaret for stjerner som Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Johan Olsson og flere andre. Nå er 55-åringen fra Umeå en av de største sponsorene for det norske langrennslandslaget!
Han var sjef for det svenske langrennslandslaget fra 2009-2012. Hadde ansvaret for stjerner som Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Johan Olsson og flere andre. Nå er 55-åringen fra Umeå en av de største sponsorene for det norske langrennslandslaget!

Hans-Eric Schultz har gjort en mildt sagt annerledes reise i langrennssporten.
– Jeg tok over etter Gunde Svan som langrennssjef i Sverige. I tillegg hadde jeg ansvaret for markedsssiden, sier Schultz, som da kom fra jobben som salgssjef for Electrolux.
– Sverige var litt nede da jeg tok over, men Charlotte Kallas seier i Tour de Ski ble startskuddet på en forandring.
Den nye langrennssjefen var på dette tidspunktet svært opptatt av å jobbe mer for laget – et landslag og alle for en, en for alle.
– Jeg fikk oppleve et enormt OL i Vancouver 2010 med 3 gull, 1 sølv og 1 bronse. Vi hadde et herlig ”go” i laget, og etterpå fulgte et mektig VM i Holmenkollen i 2011, minnes Hans-Eric Schultz, som også var opptatt av at talentene skulle fortsette med langrenn.

Tanken om regionslag
– Det var viktig for meg å sikre rekrutteringen. Sammen med Åge Skinstad, som da var langrennssjef i Norge, begynte vi i denne perioden å jobbe med å danne regionslag. Vi ville at talentene skulle forbli i idretten vår.
Året etter at Hans-Eric Schultz sluttet i det svenske forbundet gjennomførte Skinstad planene i Norge, men det stoppet opp i Sverige som opplevde en turbulent tid med flere skifter i forbundets ledende posisjoner.

– Jeg er den eneste som selv har sagt opp fra denne jobben i skiforbundet. Min innstilling er at det kreves forandringer og da må man få inn nye mennesker iblant. Man utvikler seg ikke av å fortsette i samme spor om det ikke gir resultater.
Selv gikk Hans-Eric Schultz tilbake til Elextrolux Home og gjorde en karrierereise som fortsatte i det som ble Elon. Da som nordisk salgssjef fra og med 2018.
– Vi har idag over 900 butikker i Norden. I 2016 gikk vi inn i Norge, og det var ved nyttår i 2019 som Euronics ble til Elon. Selv fikk jeg tilbudet om å bli sjef i Norge i år, en mulighet jeg tok.
Og selv om han fortsatt bor i Umeå i nord-Sverige så pendler Schultz ofte til Norge og kontoret i Fredrikstad.

SVERIGES tidligere langrennssjef Hans-Eric Schultz smiler godt med det norske flagget i lua. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/kekstock.com

Markedsføring gjennom skiløperne
– Jeg lurte på hvordan vi skulle markedsføre oss best i Norge, og da kom mitt gamle nettverk fra tiden i skiforbundet til hjelp. Langrenn er nasjonalsporten i Norge og interessen er enorm.
Skiforbundet søkte etter en ny sponsor til sine regionlag etter Veidekke. Dermed ble det Team Elon fra 2020, forteller den nåværende Norge-sjefen for Elon Group.
– Vi gir et tilbud til de som ikke er med på landslaget men som satser på samme nivå. Fra 2020 har regionslagene vokst mye, og på tre år har vi hatt 42 løpere som har gått verdenscup. Det viser at systemet fungerer. Toppen nådde vi ifjor da Jan Thomas Jenssen vant verdenscupen i Ruka som Elon-løper, i år ble han nummer to.
Andre toppløpere som har kommet fra Elon-lagene er blant annet Ansgar Evensen, Anne Kjersti Kalvå, Martin Løwstrøm Nyenget og Erik Valnes.

Les også: Team Elon Oslofjord byttet ut halve laget

Vokser også i Sverige
Den gamle idéen med regionslag vokser også i Sverige, og nå er det 15 løpere som er med.
– Det ble et stort løft for oss da Johan Häggström ramlet ut av landslaget og kom med i Team Elon. Han er en enorm ressurs. Løperne søker seg selv til Team Elon i Sverige, og vi skal ikke være en konkurrent til landslaget. På trenersidan har den tidligere landslagstreneren Joakim Abrahamsson ansvaret, sier Hans-Eric Schulz, som dog stolt viser opp utklipp for sine svenske kollegaer hver gang det står om de norske Elon-løperne her hos oss.
Nå utveksler også Team Elon i Norge og Sverige erfaringer, og de har i år også hatt felles samlinger iblant.

En annen kultur i Norge
Hans-Eric Schultz merker også forskjellen på innstillingen til de norske og svenske løperne. I Norge er bredden enorm med over 600 løpere på NMs 10 kilometer for herrer som et eksempel.
– Det er en annen kultur. I Norge svarer løperne at de er langrennsløpere når du spør hva de driver med. I Sverige svarer de hva de studerer…
Nytt foran denne sesongen er at Elon nå også er en av hovedsponsorene for elitelaget foran VM i Trondheim. Derfor er det kanskje ikke så rart at den tidligere svenske langrennssjefen nå går rundt med et norsk flagg i lua.

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • – En skikkelig drittdag!

    Årets første langløp ble en skremmende nedtur for skistjernen som dominerte fjorårssesongen og ledet Ski Classics sammenlagt etter åpningshelga i desember.
    av Ingeborg Scheve
    12.01.2025
  • Startlister og starttider søndag

    av Langrenn.com
    11.01.2025
  • – De verste månedene i hele mitt liv, sier Ida Dahl

    av Kjell-Erik Kristiansen
    11.01.2025
  • Kliner til med ny seier, nå er han bankers til VM-troppen

    av Ingeborg Scheve
    11.01.2025
  • Idrettsgallaen 2025: Var det Hippolyt-effekten som gjorde Rooth til den store vinneren?

    av Vegard Fluge Samuelsen
    11.01.2025