Team Norconsult – sterk lokal tilhørighet og en solid gjeng sulte skiløpere
– Kjernen i laget er nokså ung, så vi jobber fremdeles med å finne ut hva slags trening hver og en utøver responderer best på. I fjor var vi mange på laget som trente relativt mye, noe inspirert av at det trenes mye mengde på elitelandslagene. Som gruppe fikk vi ikke den responsen vi hadde håpet på med denne treningen, og konkluderte med at vi har mer tro på et større fokus på mengde på et senere tidspunkt i karrieren i forhold til utvikling, forteller trener Ola Kvisle.
Litt mindre mengde, men høyere kvalitet
Inn mot årets sesong har teamet senket både mengden og belastningen noe, med mål om å få økt kvalitet og fremgang på de kjerneområdene de trener på, det være seg fart, styrke, teknikk eller ren kapasitet. Samtidig har de vært mer opptatt av å legge inn jevnlige hvileperioder, og aldri tillate at kroppen blir skikkelig nedkjørt.
– Tester og konkurranser vi har gjennomført underveis i oppkjøringen har gitt oss en indikasjon på at vi har respondert godt. Inn mot sesongstarten på Beitostølen slapp vi opp en del på treningsbelastningen, mest fordi vi ønsket å gå inn i sesongen med en kropp som er i full balanse og tåler alle de rennene som kommer fortløpende allerede fra start. Beitostølen gikk i år dårligere enn vi hadde trodd og håpet, men vi har i det minste selvtillit på at formen vil være stigende utover. Vi har tidligere hatt erfaring med at et tøffere opplegg inn mot Beitostølen kan gi gode resultater der, men så har vi fått problemer allerede på Gålå. Vi har med andre ord ikke helt knukket koden enda, men alle erfaringer er gode å ha med seg, forteller Kvisle.
Landslagsmodellen gir liten mulighet til lokale satsinger
– Team Norconsult har en sterk lokal tilhørighet, og utøverne får i stor grad delta i utformingen av opplegget, og i den grad ta større eierskap til både laget og egen utvikling. I tillegg tror jeg de utøvere som aspirerer til rekruttlandslag trives godt i et lokalt opplegg, og ser at de kan utgjøre en større forskjell for å løfte lokale satsinger og hindre frafall ved å bli i de lokale miljøene så lenge som mulig. I det øyeblikk man blir en del av landslag ser vi at man i ganske stor grad forsvinner ut av miljøet. Landslagsmodellen er ikke laget for å spille på lag med lokale satsinger, slik jeg oppfatter det.
Det har vært et langsiktig mål å beholde utøvere frem til elitelandslag for Team Norconsult. De aktuelle utøverne er meget viktige for engasjementet i og rundt laget, samt at de bidrar til at de andre utøverne får noe å strekke seg etter, og bidrar til å hindre frafallet. Ole Kvisle synes det er synd at Norges Skiforbund ikke ser verdien av dette.
– Vi kjører minst en samling i måneden, i tillegg til to ukentlige fellestreninger. Vi har tidligere vært oppe i både tre og fire ukentlige fellestreninger, men i år landet vi på to. Det handler blant annet om å finne balansegangen som gjør at vi klarer å få full oppslutningen rundt treningene, samt i hvor stor grad vi skal la hver enkelt utøver ha mulighet til kunne kjøre egne nøkkeløkter i tillegg til fellesopplegget. Med fire ukentlige treninger blir det lite rom for slikt.
Fikk testet seg med høydetrening
Teamet har i høst vært på en lengre høydesamling i Font-Romeu. Formålet med samlingen var å få litt erfaring med å trene og konkurrere i høyden. De fikk gjort seg gode erfaringer med det. Mange opplevde å være i god form etter hjemkomst, men et par av utøverne brant seg muligens litt på litt tidlige og tøffe hardøkter, og opplevde en ett tyngre periode etter det. Treneren skryter av området i Frankrike og de hadde noe fantastiske treningsdager der.
For å passe på den totale belastningen kjører teamet en del relativt målbare hardøkter, men lite direkte standardtester. Konkurranser er en viktig del av treninga, og trener Ola Kvisle mener det ikke er vanskelig å avdekke om en utøver presterer under normalen.
– Vi finansieres gjennom sponsorer, med Norconsult som den klart største sponsoren. Vi signerte en ny treårskontrakt med Norconsult i våres, og har med det sikret videre langsiktighet i prosjektet vårt. Utøverne er delt inn i tre kategorier, utifra prestasjonsnivå, nivå av deltakelse i tillegg til at andre bidrag inn i gruppa også teller. Kategori èn består av de fire beste utøverne våre. De får alle utgifter dekket, og får i tillegg et stipend fra laget. Kategori to består også av fire utøvere, som må inn med en liten egenandel, og videre får alle utgifter dekket. Kategori tre betaler ingen egenandel, men må større grad finansiere sine egne direktekostnader tilknyttet samlinger og renn. I år har også kategori tre – løperne fått en stor andel av sine utgifter dekket. I denne kategorien befinner det seg 3 utøvere. I tillegg til dette har vi en bonusordning som både gjelder for alle tv-sendte rulleskirenn i tillegg til alle skirenn vi går som lag om vinteren, NC, SC, NM, Beito og uttak til WC. Denne ordningen gjelder for hele laget, og utgjør en god del for de som presterer godt. 1-30.plass en befattet av bonusordningen.
– Det er flere på laget som kombinerer satsingen med jobb og studier, men for utøverne på kategori en og to setter jeg klare krav til at teamets opplegg skal prioriteres høyest, mens jeg stiller mindre krav til utøverne i kategori tre, slik at de i større grad kan kombinere full jobb og fulltidsstudier, sier Ola.
Håper gode prestasjoner belønnes med World Cup renn
Hedda og Harald Østberg Amundsen har vært en del av Team Norconsult før de rykket opp til rekruttlandslag, før Harald tok et videre steg opp på alluroundlandslaget. De har vært innom på noen økter på våren, men det begrenser seg dessverre mye av at de er en del av et annet opplegg. Det virker vanskelig å være en del både landslag og lokale opplegg.
– Med tre utøvere på start i Lillehammer er det en viktig arena for oss å prestere. God prestasjoner der kan belønnes med videre deltakelse i World Cup. Ellers ser vi frem mot Norges Cup på Beitostølen allerede neste helg. De skirennene går også inn under Skandinavisk Cup. For de utøverne som opplever å være i god form er det viktig å prestere her og nå, mens for mange handler det fremdeles om å gå seg inn på ski, og ikke stresse med at det går litt saktere enn man hadde håpet. Sesongen er lang, og vi har bare såvidt begynt.
– Mellom rennhelgene er det ikke stort man får gjort av trening. Det viktigste er å ta seg tilstrekkelig tid til å få rennene man har gått ut av kroppen, noe som betyr at treningsbelastningen holdes nede de første 3-4 dagene etter en full rennhelg. Spesielt nå i starten av sesongen er det mange som opplever at det koster mye å gå skirenn, avrunder en dyktig trener i Team Norconsult.