Therese Johaug og Max Hauke fronter antidopingkampanje
Gjennom blant annet videoer og foredrag skal Therese Johaug, Max Hauke og Trond Nystad hjelpe Antidoping Norge å sette søkelys på doping fram mot VM 2025 i Trondheim.
– Et mesterskap på hjemmebane er en fin mulighet til å skape økt bevissthet omkring antidopingarbeidet. Målet er å beskytte de rene utøverne og øke kunnskapsnivået i idrettsbevegelsen, sier tidligere langrennsløper Ella Gjømle Berg, som er fagrådgiver i Antidoping Norge.
Berg forklarer hvorfor de tre profilene er valgt ut til å fronte kampanjen.
– Max Hauke er utøveren alle husker fra VM i Seefeldt (2019), som rett og slett ble tatt på fersken rett før start på 15 kilometer klassisk. Trond Nystad var på samme tidspunkt langrennskoordinator for Det østerrikske skiforbundet. Han gir oss et innblikk i kulturen på laget og hva som er forklaringen på hvorfor noen tar et slikt valg, sier Berg i en uttalelse til Skiforbundet.
Se også: Dopet seg systematisk, midt i Norges langrennsmekka
– Therese Johaug forteller om sine erfaringer med å være en utøver som tar imot medisiner fra legen uten å sjekke selv. Magne Slørdahl var dopingkontrollør under VM i Trondheim i 1997, og var med å ta Ljubov Ivanovna Jegorova for doping under mesterskapet, fortsetter hun.
Johaugs dopingdom fra 2016 er forøvrig blitt brennaktuell igjen, etter at den italienske tennisstjernen Jannik Sinner testet positivt for samme stoff under en tennisturnering i mars. Sinner ble frikjent, mens Johaug som kjent ble utestengt i 18 måneder.
Les mer: Frikjent for bruk av samme stoff som Johaug ble utestengt for, WADA vil ikke kommentere
Fortsatt problem
Ett av tiltakene i kampanjen er å besøke skigymnas og idrettslinjer.
– Det begynner å bli en del år siden Johaug-saken. Men det er fortsatt utøvere på toppnivå som svarer ja på spørsmål om at det man får fra trener eller lege, det kan du bruke. Det er skremmende og viser at vi har en jobb å gjøre, sier Berg.
Hvor stort er dopingproblemet i nordiske grener i dag?
– Vi har tror på at de aller fleste utøverne er rene. Men vi ser at det av og til skjer glipper. Folk som har astmamedisin, men som kanskje ikke lenger har astma. Det har også vært noen med forurenset kosttilskudd. Det er unødvendig og kunne ha vært unngått med litt mer kunnskap.
På lag med VM-arrangøren
Vinterens VM arrangeres i Granåsen fra 26. februar til 9. mars, 2025.
I forberedelsene til mesterskapet har alle ansatte i Ski-VM gjennomført læringsprogrammet «Ren Utøver» og støtter antidopingkampanjen ÆRLIG TALT.
– Vi synes det er både bra og viktig at Antidoping Norge bruker VM i Trondheim til å sette et ekstra søkelys på dopingproblematikken. Ingenting er mer ødeleggende for et mesterskap enn doping, sier VM-sjef Åge Skinstad.