Ny norskprodusert rulleskimølle skal bli verdens beste
Selskapet Normill slipper nå en helt ny, norskproduserte rulleskimølle som er 2.5 meter bred, 3.3 meter lang, har en makshastighet på 50 kilometer i timen og kan stilles så bratt som 25 prosent.
Gründeren bak stormølla og det nyetablerte foretaket Normill, 24 år gamle Markus Ims Skåland, håper å kunne slippe de første kommersielt produserte norske rulleskimøllene i løpet av de neste ukene.
– Hovedfokuset for selskapet har vært å utvikle en rulleskimølle til både skøyting og klassisk med teknologi som gjør nøyaktigheten på hastighet og stigning fra økt til økt betraktelig mer pålitelig enn andre aktører på markedet. I tillegg utvikler vi nå en programvare som gjør det mulig å kjøre treningsøkter i kjente løyper og traséer for bruk til spesifikke konkurranse- og mesterskapsforberedelser, sier Ims Skåland.
Han legger til at Normill-mølla også kan brukes til sykkel og løp, i tillegg til rulleski.
Hva er unikt med Normill-mølla?
– Det viktigste er at vi har bygget vår stormølle med andre typer sensorer enn de som er på markedet nå. Det gjør at våre møller får bedre og mer nøyaktig hastighets- og stigningsstyring. Altså, hvis du setter mølla på 20 kilometer i timen, så er det 20 kilometer i timen uansett hvilken Normill-mølle du går på og hvor den står, sier Ims Skåland, og fortsetter:
– Det er viktig når du skal bruke dataene fra mølla til forskning, men også til prestasjonsanalyser og standardøkter.
Videre er Normill-mølla bare 32 centimeter høy, og kan dermed settes rett opp i de fleste rom uten behov for å senke den ned i gulvet.
Nå jobber Ims Skåland og Normill-teamet hans også med å et sensorprosjekt som kan koble sammen data fra flere sensorer til for eksempel teknikkanalyse.
– Det er mye synsing rundt hva som er bra teknikk. Med sensorteknologi kan man optimere arbeidsøkonomi, utvikle et jevnt skyv og gi konkrete arbeidsoppgaver for å jobbe med teknikk.
Interessert i utstyr? Her har vi samlet alt om utstyr, dingser og stæsj for langrennsløpere
Økende etterspørsel, fra forskere til enkeltutøvere
Ims Skåland ser at det er økende interesse for slike stormøller i flere miljøer. En målgruppe er universiteter og høgskolemiljøer, som trenger nøyaktige møller til forskningsprosjekter. Andre målgrupper er klubber og team, som bruker slike til testing og progresjonsmåling, men i stadig større grad også individuelle utøvere.
– Jeg ser at det begynner å bli «in» å ha rulleskimøller privat også, og ikke bare sånne smale møller til staking, spesielt etter at Sebastian Samuelsson gikk ut og sa at det å skaffe seg stormølle har vært gull verdt for han. Folk har jo sett den framgangen han har hatt, sier Ims Skåland.
Henter teknologiske løsninger fra oljenæringen
Etter at Ims Skåland la opp sin egen aktive karriere i våret, har ingeniørstudenten har fått med seg flere nøkkelaktører i det teknologiske miljøet på Ålgård i Rogaland, inkludert oljegründer Stig Bakke.
Etter salget av Bakke Oil Tools i 2002, driver Stig Bakke nå et gründermiljø på Ålgård med hovedformål å drive teknisk videreutvikling innen ulike sektorer.
– Jeg kjente Stig Bakke fra før. Han kjenner veldig mange produsenter og leverandører, og har vært helt uvurderlig i jobben med å finne et profesjonelt team som kan utvikle og produsere mølla, sier Ims Skåland.
Det var i fjor vår. Siden den gang har det gått slag i slag.
– Ved å tenke nytt i Normill mener vi at det er på tide å utfordre dagens marked. Med kompetansen og ressursene vi har på Ålgård Gründerhub klarer vi å produsere en rulleskimølle på et annet prisnivå enn hva som finnes i dagens marked, og vi tror dette kan åpne for et nytt markedssegment for produktet vårt, sier Ims Skåland.
Saken fortsetter under

Solid, støysvak og lovende
Langrennsløperen Sivert Wiig er en av eliteløperne som har vært med å teste prototypen til den nye Normill-mølla.
Wiig, som går for Team Elon Vest og var en del av Norges lag til VM i Oberstdorf i fjor, bruker jevnlig stormøller i treningsarbeidet, både til kapasitetstesting og for å måle framgang.
Det er hovedsakelig stormølla som står på Høgskolen i Innlandet på Lillehammer han bruker, men tidligere har Wiig også benyttet stormølla som står på Hovden Skigymnas og på den videregående skolen på Voss.
Wiig er så langt svært imponert over Normill-mølla sammenliknet med de andre han har benyttet.
– Normill-mølla virker veldig solid og godt bygget, og jeg la spesielt merke til at den er stillegående. Mange møller bråker ganske mye, sier Wiig.
Videre trekker han fram at Normill-mølla har ekstremt godt «veggrep», noe som er viktig både for teknikk og treningsutbytte.
– Ofte har rulleskimøllene litt glatte bånd, slik at skiene glipper eller stavene ikke sitter, særlig når man kjører intervaller eller det blir bratt. Men på denne mølla var ikke det noe problem, sier Wiig.
Ingen nybegynner
Til tross for at Ims Skåland bare er 24 år, er Normill slett ikke hans første stormølleprosjekt. Den første bygget han mens han satset på skiskyting på Lillehammer. Den sto ferdig i 2018 og var basert hovedsakelig på brukte komponenter.
– Den var en mye enklere variant. Det viktigste med den var å bevise at jeg kunne få til noe. Og så ville jeg ha en slik for å kunne trene bedre og prestere bedre, da, sier Ims Skåland.
Denne gangen har han altså gått mer seriøst til verks.
På markedet i mars
Nå er gründerne bak den norskproduserte rulleskimølla klare for å lansere den kommersielt. De regner med å kunne levere de første rullene i slutten av mars eller starten av april 2022.
FAKTA
Maks hastighet: 50km/t
Maks stigning: 25 prosent
Beltedimensjoner: 2500×3300 mm
