Landslagsveteranen føler seg jaget: – Vi må passe oss, for disse unggutta er skikkelig sultne
Vetle Sjåstad Christiansen er for tida på høydesamling i Livigno i Italia, sammen med resten av elitelandslaget. Landslagsveteranen kan se tilbake på tidenes beste verdenscupsesong, og gleder seg allerede til vinteren.
– Sesongen som gikk er kanskje min beste sesong noen gang. Jeg blir eldre og eldre, men stadig bedre, så jeg har ingen planer om å legge opp ennå. Og jeg håper denne sesongen blir enda bedre enn den som gikk, sier 32-åringen fra Geilo til Fondoitalia.
Hvordan kjennes det som lag å være de beste i verden?
– Det føles bra. Vi er seks sterke utøvere, som jobber veldig godt sammen, og unner hverandre suksess. Jeg tror det er en av de viktigste styrkene i laget vårt. Ingen er sjalu eller misunnelig, og vi har ikke hemmeligheter. Det gjør oss til en hyggelig og laid-back gjeng, som jeg synes det er moro å være på tur med i to og en halv uke.
Se også:
Fersk forskningsrapport: Derfor er Norge så gode
Har du noen hemmelig oppskrift på hvordan du er blitt så god?
– Ja selvfølgelig. Men hvis jeg røper den, så kommer Tommaso Giacomel til å slå oss fort. Så de holder jeg for meg selv.
Sjåstad Christiansen frykter nemlig at tida der de norske skiskytterne herjer på den måten de gjør nå går mot slutten.
– Vi ser nå at det er mange sterke unge løpere på gang fra Mellom-Europa. Giacomel og Didier Bionaz fra Italia er to, Erik Perot fra Frankrike. Så jeg tror at selv om det norske landslaget har vært bra de siste sesongene, så kan vi ikke sove i timen. Vi må passe oss, for disse unggutta er skikkelig sultne på suksess, og de trener hardt, sier landslagsveteranen.
Se også: Avslører grepet som skal gi gull
Hva tenker du om Lenzerheide (der VM arrangeres kommende sesong)?
– Jeg liker løypene der, og lukta av fondue langs løypa er veldig sterk. I fjor kom vi dit uten noe høydetrening på forhånd. I år blir det annerledes. Vi skal ha tre lange høydeopphold i løpet av sommeren og høsten, og de fleste av oss kommer til å ligge i høyden i jula. I tillegg blir det noe høyde mellom verdenscupen i Anterselva og VM i Lenzerheide, så vi kommer enda sterkere i år.
Se også: Har ikke trent på to år, nå sikter han mot OL 2026
Så mye tjente skiskytterstjernene
Høydesamling
Sjåstad Christiansen kjenner godt at lufta er tynnere i de italienske fjellene på nesten 2000 meters høyde. Det til tross for at landslagsveteranen har skaffet seg eget høydetelt som han bruker hjemme.
– Jeg har hatt 10-12 dager i høydeteltet, der jeg har justert høyden for å simulere lufta på opp til 2600 meter over havet. Men når du er her i høyden, trener i høyden og bor i høyden, så blir det noe annet. Derfor er vi nøye på å holde intensiteten nede både på rulleski og når vi løper, sier Sjåstad Christiansen.
At de norske løperne velger å la være å gå på ski når det tross alt er snø på fjellpassene et steinkast unna, får flere til å heve øyenbrynene, inkludert Andrejs Rastorgujevs, den 35 år gamle latvieren som ble vinterens VM-skrell da han tok sølv på fellesstarten i Nove Mesto. Men den norske veteranen forklarer hvorfor.
– Vi møtte Rastorgujevs på toppen av Stelvio-passet. Han spurte oss hvorfor vi ikke gikk på ski, men for oss er det litt for høyt. På 2700 meter må du gå utrolig rolig for å ikke gå på en smell, sier Sjåstad Christiansen.
Se også: Slik var høydeopplegget til Petter Northug
Dagene i høyden består stort sett av to økter: En lang økt på tre-fire timer om formiddagen på sykkel, rulleski eller på beina. Så er det en lang og deilig lunsj. På ettermiddagen er det mye skytetrening. Det er mye trening som skal på plass før sesongstart.
Hva er du liker best av italiensk mat?
– Jeg vil egentlig si pizza. Men utøveren i meg føler seg forpliktet til å si pasta i stedet. Pasta har mer nyttig energi, så spaghetti carbonara er nok favoritten, sier landslagsveteranen.