Terminlister & Resultater
CHECK COMPETITIONS
Therese Johaug fronter storstilt nysatsing
Therese Johaug går i bresjen for banebrytende satsingsprosjekt på tvers av grenser og miljøer: Tidenes største og mest omfattende av sitt slag.
Therese Johaug.
Therese Johaug, tidenes beste langrennsløper, tar en sentral rolle for å sette søkelys på en av sine hjertesaker: Å skape bedre forutsetninger for kvinner i langrenn.
– Hjertet mitt ligger i skisporten, og jeg ser frem til muligheten til å bidra med den kunnskapen og erfaringen jeg har opparbeidet meg gjennom mine år i verdenstoppen, sier Therese Johaug i forbindelse med presentasjonen av prosjektet.
Therese Johaug la opp karrieren på verdenscupnivå etter OL-sesongen 2022. I løpet av de 15 årene hun konkurrerte på øverste internasjonale nivå leverte hun imponerende prestasjoner på løpende bånd. I sine tre siste mesterskap – VM i 2019, VM i 2021 og OL i 2022 – vant hun samtlige ni distanserenn. Totalt ble hun verdensmester hele 14 ganger og vant fire OL-gull.
Johaug debuterte i verdenscupen i Otepää 27. januar 2007. Hun gikk totalt 246 verdenscuprenn og sto hun på pallen i 170 av dem, inkludert 100 ganger på øverste trinn (82 ganger individuelt). Hun har også vunnet verdenscupen sammenlagt tre ganger.
Høsten 2022 ga hun ut sin selvbiografi «Therese Johaug – Hele historien».
Vil bremse frafallet blant jentene
35-åringen fra Dalsbygda, som ble mamma til ei lita jente på selveste 17. mai i år, blir nå en sentral bidragsyter i et nytt kvinneprosjekt. Prosjektet er et samarbeid mellom Johaug og hennes merkevare, og de private satsingslagene Team Eksjöhus og Team Aker Dæhlie.
Prosjektet går på tvers av lag og miljøer for å redusere frafallet blant jenter. Gjennom foredrag, fellestreninger, og trenerseminar ønsker partene å samarbeide om å nå både topp og bredde slik at flere jenter og kvinner blir i idretten lengre.
– I løypa er vi og Team Aker Dæhlie konkurrenter, men vi, og skisporten generelt, må samarbeide, dele og utvikle kunnskap skal vi lykkes med å legge til rette for at flere kvinner kan fortsette med idrett på høyt nivå i fremtiden. I dag er det altfor mange unge jenter som slutter for tidlig, sier Marthe Kristoffersen, sportslig leder og trener for Team Eksjöhus, og utdyper:
– Vi ønsker å skape flere kvinnelige rollemodeller for de unge jentene, skape større forståelse, gi dem trygghet i idrettsmiljøet og jobbe sammen med eksterne aktører innen forskning og utvikling. At Therese ønsker å være en del av dette prosjektet føles fantastisk. Vi har kjent hverandre i mange år, og det er en fantastisk person og skiløper som kommer inn med bred spisskompetanse.
Johaug og Kristoffersen var lenge på landslag sammen, og var en del av Norges Skiforbunds Team Turbo-satsing. Å få samarbeide om et felles prosjekt de begge brenner for, er noe Johaug ser spesielt fram til.
– Det er flott at Team Turbo gjenforenes igjen! Det blir utrolig gøy å være en del av dette prosjektet og jobbe sammen med Marthe og andre som brenner for kvinnelangrenn. Jeg gleder meg spesielt til å jobbe med unge talenter, sier Johaug.
Les også: Derfor gikk Marthe Kristoffer til svenskene og Ski Classics
Saken fortsetter under

Faglig forankring i forskning
I tillegg til Johaug og Kristoffersen deltar også Guro Strøm Solli og Kari Vikhagen Gjeitnes fra Team Aker Dæhlie, samt den tidligere svenske VM-medaljøren Maria Rydqvist i prosjektet.
Idrettsforsker Guro Strøm Solli, som tidligere var en del av det norske langrennslandslaget, har doktorgrad i utholdenhetstrening og underviser i idrettsfysiologi, treningslære og forskningsmetode ved Nord Universitetets idrettsutdanning i Meråker.
Hun sier prosjektet er viktig for å inspirere flere unge kvinnelige skiløpere til å satse lengre, slik at de får muligheten til å ta ut sitt potensiale. I tillegg vil prosjektet bidra til å øke kunnskapen om den kvinnelige utøveren, og på den måten bidra til at flere kvinner ønsker å være i idretten som trenere, fagpersoner og ledere.
Viktig for trenerne
Kari Vikhagen Gjeitnes har også vært en del av det norske landslaget, og jobber nå som trener for blant annet Team Aker Dæhlie og Wang Skigymnas.
Hun poengterer at prosjektet vil gi trenere på ulike alderstrinn verdifull kunnskap generelt, men også spesielt knyttet til sportslig utvikling av jenter og kvinner.
Det samme sier Maria Rydquist, som har jobbet med likende tematikk i Sverige.
– Jeg har tidligere vært veldig engasjert i likestillingsarbeid innen skisporten, så dette prosjektet føles både viktig og riktig. Jeg gleder meg til å jobbe med Therese, Marthe, Guro, Kari og mange andre for å skape bedre forutsetninger for både unge kvinnelige utøvere og fremtidige kvinnelige ledere i skisporten, sier Rydquist.
