Høydetrening på 1850 meter i Norge: – Det er nok litt sært

av Ingeborg Scheve • 23.07.2024
Der andre reiser til Italia og Frankrike for å trene på 1800 meter, går Rustad-kometen for kortreist treningsopplegg på samme høyde i Norge.

Der andre reiser til Italia og Frankrike for å trene på 1800 meter, går Rustad-kometen for kortreist treningsopplegg på samme høyde i Norge.

30-åringen, som går for det Oslo-baserte Ski Classics-laget Team Front Rustad IL, begynte å gå på ski for snart tre år siden og debuterte i langløp for halvannet år siden. Nå går han inn i sin andre Pro Tour-sesong. Det gjør han med høydetrening som en del av oppkjøringen, og med ekte norsk natursnø under skiene. 

For mens andre reiser til Italia og Frankrike for å trene på 1800 meter over havet i sommer, kjører Magnus Waaler egenkomponert, kortreist treningsopplegg på samme høyde. 

I juli har Waaler nemlig trent på 1850 meters høyde i Norge i flere uker, som hyttevert på Skåla. Der har den så langt nedbørsrike og relativt kjølige sommeren i Sør-Norge sørget for stadig påfyll til treningsløypa han har spadd og tråkket seg i en snøskavl på fjellryggen av Skåla.

Løypa er 780 meter lang, og Waaler har daglig lagt ned langturer på over tre timer i den som høydetrening. 

– Det blir til sammen cirka 100 ganger tur-retur i den løypa i løpet av tre timer. Forholdene er langt fra ideelle, med dårlig føre og isolert beliggenhet, så det er vel trening for de spesielt interesserte, sier Waaler til Langrenn.com om sin versjon av høydetrening, og fortsetter: 

– Reaksjonene fra de som passerer er blandede, fra sjokk til beundring, og mange stopper for å ta bilder av denne mannen som går fram og tilbake på den lille snøflekken.

Se også: 
Kasper Stadaas: – Jeg skal trene bedre, villere og sykere enn noen gang

Saken fortsetter under

Magnus Waaler Høydetrening i egenbyggget løype på Skåla 2024 - Privat
Med denne egenkonstruerte løypeslådden har Magnus Waaler preppet løypa han trente i under høydeoppholdet på Skåla. Foto: Privat

Heftige snøfall forrige uke gjorde at Waaler la ned 20 timer på å grave ut løypa for å kunne gjennomføre de planlagte øktene. 

– Å grave ut løypa er effektivt styrketrening, noterer han.

Som avveksling til langturene i den selvbygde løypa, har Waaler løpt opp og ned fjellet flere ganger, ikke minst for å handle egg på Joker i Loen. 

Og det var på den måten han tilfeldigvis slo gjeldende Strava-rekord for segmentet: Waaler klokket inn på 46:26, og har nå KOM’en på det segmentet. I løpet av fem dager i forrige uke, kapret Rustad-løperen ikke mindre enn fem KOM’er på den populære treningsplattformen

Treningsopplegget kommer imidlertid i tillegg til hyttevert-pliktene. Blant andre daglige oppgaver inngår det å vaske doene og fylle mat- og utstyrslagrene på hytta. 

Men, hvorfor gjør du dette?
– Jeg har valgt dette som et alternativ til mer konvensjonelle destinasjoner som Livigno. Jeg bruker innovasjon og rå vilje til å utnytte lokale muligheter til det fulle. Og jeg håper jeg kan være en inspirasjon for alle som er villige til å «gå den ekstra mila», bokstavelig talt, sier Magnus Waaler. 

Se også: Slik var høydeopplegget til Petter Northug

Saken fortsetter under

Magnus Waaler Høydetrening Skåla 2024 - Privat
Magnus Waaler under høydetrening på Skåla. Foto: Privat

Tilfeldigvis skiløper
At Waaler nå går all in for Ski Classics er egentlig helt tilfeldig. Fram til august 2022 hadde han aldri drevet med verken ski eller annen idrett. Men han skulle Waaler meldte seg inn i Oslo-klubben og begynte å gå på ski for snart tre år siden, og debuterte i langløp for halvannet år siden. 

I utgangspunktet var det utelukkende for å kunne stille til start i Lysebotn Opp i forbindelse med at han skulle lage innhold for Blink-festivalen. Der var det krav om å tilhøre en klubb for å melde seg på. Waaler meldte seg derfor inn i klubben som ligger nærmest der han bor. Skirenndebuten var ingen höjdare. 

– Det var helt fryktelig. Jeg ble sist av alle, sier Waaler. 

Med Blink vel overstått, bestemte han seg for å stille opp på en fellestrening i Rustad IL utpå høsten. Han hadde tross alt betalt for medlemskap. Og den opplevelsen var en helt annen. 

– Det var skikkelig gøy. Så da fortsatte jeg, og nå er jeg her og skal i gang med min andre seriøse sesong på Ski Classics, sier Waaler. 

I april tok han sin første Ski Classics seier, da han vant det fem mil lange Fossavatnsgangan på Island med nesten et kvarters margin.

Se også: Sluttet å trene styrke: – Har aldri vært råere

Saken fortsetter under

Magnus Waaler La Venosta 2023 Nordic Focus
Magnus Waaler under oppvarming før Ski Classics La Venosta Criterium I desember 2023. Foto: Nordic Focus

Nå kommer fasiten
Neste uke får Waaler sjansen til å se om det ekstreme høydeoppholdet har gitt effekt. Da er han til bake der hele skikarrieren startet: På startstreken i Lysebotn Opp for å måle krefter med hele langløpsadelen og store deler av verdenscupeliten. 

Onsdag 31. juli går han stakeklassen i det brutale 7.5 kilometer lange motbakkerennet Lysebotn Opp. Fra starten på fergekaia innerst i Lysefjorden til målgang ved Øygardstøl er det 27 hårnålsvinger og 640 høydemeter. 

Deretter venter langløpet Blink Classics på 50 kilometer i Ålgård på torsdag 1. august.

Se også: Her er det duket for dobbeltduell med Petter Northug

Stakeklassen i Lysebotn Opp og langløpet Blink Classics fungerer forøvrig også som de to første rundene i den prestisjetunge internasjonale rulleskiserien World Classic Tour. 

Rulleskicupen fortsetter med langløpet på Hitra under Toppidrettsveka og avslutter med to renn på rappen under Alliansloppet i Trollhättan Action Week.

Les mer: 
Rulleski-touren starter i Norge: – Løperne digger det heftige konkurranseopplegget

Lysebotn Opp
Lysebotn Opp byr på 7.5 brutale kilometer: Fra starten på fergekaia innerst i Lysefjorden til målgang ved Øygardstøl er det 27 hårnålsvinger og 640 høydemeter. Foto: Blink/Axelar

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

  • Mikael Gunnulfsen 10K CL WC Falun 2023
    1

    Langrennsprofilen er blitt pappa

    by Ingeborg Scheve
    22.05.2025
  • Alvar Myhlback of the Swedish cross-country skiing team is interviewed during a press event ahead of the FIS Cross Country World Cup on December 5, 2024 in Lillehammer.
    1

    Vraket til VM, slår tilbake med overlegen seier fredag kveld

    by Ingeborg Scheve
    07.02.2025
  • Pål  Golberg (NOR) - FIS world cup cross-country, mixed relay, Engadin
    1

    Verdensmesteren setter langløpseliten på plass

    by Langrenn.com
    01.02.2025
  • Stina Nilsson (SWE) - Ski Classics Birkebeinerrennet Rena-Lillehammer (NOR).
    1

    Avslører: Betalte en skyhøy pris for suksessen

    by Ingeborg Scheve
    08.06.2025
  • 1

    – Dette må være Norges sykeste skirenn 

    by Ingeborg Scheve
    29.01.2025

FlerE artikler

  • Knotten etter vrakingen: Varsler oppgjør med landslaget

    Hun følte seg uønsket og vurderte å gi seg. Nå slår Karoline Knotten tilbake med egen satsing – og varsler oppgjør med landslaget.
    av Ingeborg Scheve
    21.06.2025
  • Går inn med 30 millioner kroner

    av Ingeborg Scheve
    20.06.2025
  • Johaug avslører: Den ukjente detaljen kostet henne VM-gullet

    av Ingeborg Scheve
    20.06.2025
  • Petter Northug møter landslaget og lover «knusing»

    av Langrenn.com
    20.06.2025
  • Knuste verdenseliten: – Beina gikk av seg selv!

    av Kjell-Erik Kristiansen
    19.06.2025