Hva er greia med slip og struktur?

av Ingeborg Scheve • 23.02.2022
Å slipe skiene er ikke bare for eliten. Men hvorfor slipe skiene? Og når, hvor og hvordan bør du slipe skiene?

Mange tror at slip fra et slipeverksted er noe bare eliteløpere og turboturløpere benytter seg av. Men en ny slip kan bidra til å heve opplevelsen og skigleden generelt, og gi nytt liv til skisåler som har fått hakk, riper og skader. 

Langrenn.com tok en prat med Trond Fjerdingby på slipeverkstedet til Oslo Sportslager for å få en innføring i slipens mystiske verden. 

Oslo Sportslager er en partner med Langrenn.com. Men slipeverkstedet til Oslo Sportslager er også ett av landets mest anerkjente, og sliper ski for løpere over hele landet. 

Hva er en slip? 
Kort oppsummert handler slip om å skjære et mønster, eller en struktur, i sålen på skien med bruk av slipestein.

Alle ski leveres fra skiprodusenten med en universell slip. Men mange velger å slipe skiene sine hos et slipeverksted for å tilpasse skiens egenskaper enda mer.  

Slip, både fabrikkslip og spesialslip fra et slipeverksted, er forskjellig fra manuell rill. Manuell rill er strukturer som preget i skisålen med et håndholdt verktøy, og settes på toppen av slipen på skien. 

– Det viktigste når vi utvikler nye sliper, er å finne fram til strukturer som ikke er for snevre i forhold til snøtyper og temperaturer, men fleksible nok til å fungere for de om bare har ett par ski de bruker til alt, sier Fjerdingby, og fortsetter: 

– Det er også mange som kombinerer strukturene med manuell rill, og da er det viktig at slipen ikke gjør skien dårligere dersom den brukes i kombinasjon med rill. 

Les mer om manuell rill: Hvordan optimere slip og struktur  

Se fakta om slip og strukturer nederst i saken 

Hva er feil med den slipen som kommer på skiene fra fabrikken? 
– Det er ikke noe feil med dem, og alle skiprodusentene gjør det seriøst, men standard fabrikkslip er masseproduksjon med maskin. Der sendes skiene gjerne gjennom tre steiner i store batcher, og det kan være store forskjeller på skiene innad i samme batch. Med en butikkslip fra et godt slipeverksted får du en slip som er tilpasset ditt behov og de forholdene dine ski skal brukes i. 

Fjerdingby legger til at et slipeverksted også legger ned mye arbeid med skiene i forkant av selve slipen.

– Først plansliper vi skien for å få sålen helt jevn og slett, slik at vi har en overflate som er så bra som mulig for å sette den nye strukturen. Det betyr at vi kjører skien opp til 12-15 ganger gjennom slipemaskinen før vi anser slipen som helt klar, sier han.  

Hvem bør vurdere spesialslip? 
– Alle som kjøper ski hos oss får tilbud om slip. Vi mener at en god slip vil framheve skiens egenskaper mer enn den fabrikkslipen skien kommer med. 

Hvorfor slipe skiene? 
Nye ski slipes først og fremst for å heve skienes generelle egenskaper og forbedre gliden, og/eller for å tilpasse skiens egenskaper til spesifikke bruksområder. 

– Slip handler om å få skisålen til å gli best mulig over underlaget, sier Fjerdingby, og forklarer videre: 

– En slip som er tilpasset kaldt føre vil gjøre at man får bedre glid i kald og trå snø, og en slip som er tilpasset varme, våte forhold vil gjøre at man får mindre sug mellom skien og sporet.  

Men det er flere grunner til å slipe skiene. 

Man kan slipe skiene for å reparere skader og riper i sålen, for eksempel dersom man har gått i dårlige snøforhold der det er mye grus og dritt i løypa, eller etter lang tids bruk. 

Ved å slipe opp skien, vil man få fram en frisk såle, få vekk mindre riper og større riper vil bli mindre framtredende. Det vil forbedre gliden. 

– Vi anbefaler ikke spesialsliper til barneski, men barn bruker skiene mye og hardt, og da blir det ofte en del riper og skader i skien. Da kan en ny slip bidra til å gi dem bedre glid og mer skiglede, sier Fjerdingby. 

Videre vil gjentatt varmebehandling av sålen med gliding og bruk av toppinger lagt med smørejern kunne skade sålen. 

Da kan en slip bidra til å få fram ny, frisk overflate. Det vil gjøre at sålen tar til seg glider og toppinger bedre, og man får mer effekt ut av de produktene man legger under skiene. 

– Mye varme påvirker sålene, særlig hvis man har brent inn for eksempel pulver på høy varme. Da blir sålen hard og tar ikke til seg glider og topping like bra, sier Fjerdingby.  

Interessert i utstyr? Her har vi samlet stoff om ski, smøring og stæsj

Ikke bare for eliten
Fjerdingby poengterer at det å investere i en slip ikke er forbeholdt eliten og konkurranseløpere. 

En god, fleksibel slip vil gjøre at skien fungerer mest mulig optimalt i et bredest mulig spekter av temperaturer of føreforhold, forklarer Fjerdingby. 

En spesialslip kan forbedre skiens egenskaper på enkelte føreforhold. Slike sliper brukes gjerne av løpere som har flere skipar i samme stilart, og dermed vil tilpasse de ulike parene til spesifikke forhold. 

– På Oslo Sportslager har vi to slipekart. Det ene er veldig enkelt med fire fleksible sliper til klassisk og fire til skøyting. Det andre er mer nyansert og inneholder sliper som er spisset inn mot spesifikke og smalere føreforhold, sier Fjerdingby, og fortsetter: 

– Om man kan si at det har kommet noe godt ut av pandemien, så fikk vi testet veldig mye i fjor vinter når butikken var stengt i lange perioder. De erfaringene har gjort at vi har kommet fram til gode løsninger som vi lanserte i høst, sier han. 

Fargekodet slipemeny
Blant endringene Oslo Sportslager gjorde i forkant av inneværende sesong, er å gi alle slipene nye navn basert på fargekoder inndelt etter temperatur- og føreforhold. 

– Vi har forenklet slipemenyen vår slik at alle strukturene våre nå har en fargekode: Rød, hvit, blå eller grønn, der rød er varmest og grønn er kaldest. Strukturene i de ulike fargekodene har ulike egenskaper, sier han. 

Røde sliper er grovere strukturer utviklet for varme, våte forhold fra mange plussgrader og ned mot null. Det viktigste med disse slipene er å drenere vannet vekk fra sålen, slik at man reduserer suget.  

Hvite sliper fungerer på føreforhold på begge sider av null grader, og på de fleste snøtyper i dette temperatursjiktet. Disse slipene er finere enn de røde, men også disse er utviklet for å drenere vann vekk fra sålen og redusere sug. 

Blå og grønne sliper er finere strukturer tilpasset minusgrader. De blå går fra null og ned til 10-12 minusgrader, de grønne fra 7-8 minusgrader og kaldere. Hovedfunksjonen for disse slipene er å skape luft og friksjon mellom skisålen og snøen, slik at skien glir lettere når det er trått føre. 

Hva slags slip bør man ha? 
– Det kommer an på hvor og hvordan man skal bruke skiene. Har man ett par ski, bør slipen være mest mulig universell. Så kan man tilpasse ytterligere med manuell rill. Har man en større skipark med ski som er konstruert for ulike føreforhold, da kan man også spisse strukturene på de ulike skiparene mer. 

Hvor ofte bør man slipe skiene? 
– Det kommer an på hvor mye man bruker skiene, og hvordan. Men slip gjerne nye ski, og slip dem i hvert fall etter et år. Hvis du ser på skiene på landslagene, så er det ikke mange renn det gås på et par før de blir slipt opp igjen.

Er det forskjell på slipene fra de ulike butikkene/slipeverkstedene? 
– Å slipe ski er et håndverk. Det er mye mer enn bare å stille inn slipemaskinen og kjøre skien igjennom. Lokale slipeverksteder har ofte mye kunnskap om forholdene der de tester. Det er viktig. Vi tester ekstremt mye på veldig mange steder og i ulike forhold, utvikler nye sliper, og optimerer slipene hele tida.  

Er det forskjell på slip til klassiske ski og skøyteski som er beregnet for samme temperatur- og snøforhold? 
– Ja. Helt generelt vil en struktur til en klassisk ski være litt grovere enn en struktur til en skøyteski for samme forhold. Så for typisk norsk vinterføre anbefaler vi ofte en standard blå struktur til klassisk og en finere blå struktur til skøyting, sier han, og forklarer at selve mønsteret i strukturen også er litt forskjellig for de to stilartene: 

– Til klassisk brukes ofte lineære strukturer, mens man gjerne har ulike former for kryss-strukturer til skøyting. Det er fordi man skyver skiene på en annen måte i skøyting enn i klassisk. Vi har også sliper der vi preger lineære og kryssende strukturer oppå hverandre. 

FAKTA: SLIP, STRUKTUR OG RILL
Slip og struktur er mønster i sålen som skal skape bedre glid under ulike forhold. 

Ordene slip og struktur brukes ofte om hverandre, og kan referere til både maskinslip og manuell struktur, men det er vesentlige forskjeller mellom de to.  

Slip er mønster i skisålen som er påført skien med slipemaskin, og utføres av et slipeverksted. Slipemaskinen skjærer en struktur, altså et mønster, i sålen som skal gi bedre glid på forskjellige føre- og snøtyper. Mens det tidligere bare var noen få slipemaskiner i hele landet, er det nå mange sportsbutikker har sine egne slipemaskiner og tilbyr slip. 

Manuell struktur, eller rill, settes med et håndverktøy som preger eller skjærer et mønster i sålen. Dette gjøres normalt etter at gliding og prepping er gjort. Preget manuell struktur/rill forsvinner som regel etter neste gliding, mens skåret manuell struktur/rill kan vare lenger.

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Kalvå har kommet i en vrien situasjon: – Forvirrende

    VM-dronninga fra 2023 har bare gått ett skirenn denne sesongen, uvisst når det neste blir. Nå henger vinterens VM i en stadig tynnere tråd.
    av Ingeborg Scheve
    12.12.2024
  • Kronikk: Når drømmer blir til virkelighet i Malung

    av Torbjörn Nordvall
    11.12.2024
  • Enda en skistjerne mister verdenscuphelga i Davos

    av Langrenn.com
    11.12.2024
  • Petter Northug må regne med juling på Lillehammer til helga

    av Ingeborg Scheve
    11.12.2024
  • Få med deg hva stjernene sier før årets Ski Classics-sesong

    av Langrenn.com
    11.12.2024