– Jeg har aldri hatt noen trener. Det blir spennende

av Ingeborg Scheve • 03.05.2024
Mannen har en enorm motor. Han har bikket 10 000 treningstimer, de aller fleste alene. Nå er han klar for ett av Ski Classics beste lag.

29-åringen fra Kvæfjord har nettopp avsluttet sin sjette Ski Classics sesong. Han jakter fortsatt den første pallplassen. Men han har nådd en magisk grense. 

Underveis i sesongens nest siste Ski Classics renn bikket Magnus Vesterheim nemlig 10 000 treningstimer, de fleste av dem alene. 

10 000 er timetallet som i forskningen ofte refereres til som det grunnlaget som kreves før man kan forvente å nærme seg internasjonalt toppnivå.

Kjenner du noen forskjell etter at du bikket 10 000 treningstimer?
– He he, ja og nei. Det er jo et tall. Men det som er sikkert, er at jeg er mye tryggere i det jeg gjør, og den treningsjobben jeg gjør har blitt mye bedre i løpet av den tida. Før var det flaks og tilfeldigheter hvis jeg var blant de topp 10. Nå vet jeg at jeg har nivået inne til å kjempe om pallen med de beste så lenge jeg er frisk og har gode ski. Jeg nådde ikke målet jeg hadde om pallplass i vinter, men det skyldes sjukdom, sier Vesterheim til Langrenn.com. 

Nå er han klar for ny sesong og på vei inn i ett av Ski Classics beste lag. Mer om det lenger ned i saken. 

Saken fortsetter under

Magnus Vesterheim (NOR) - Ski Classics ITT Orsa Groenklitt - Groenklitt  2023
Magnus Vesterheim har vært nærme pallen flere ganger. Nå tar han grep for å komme seg helt opp. Foto: Nordic Focus

Tilfeldigvis skiløper
At Vesterheim skulle bli nesten 30 år før han bikket de magiske 10 000 treningstimene, skyldes flere ting. Først og fremst at han ikke begynte å gå på ski før han var over 20 år. 

Vesterheim skulle nemlig egentlig bli fotballspiller, deretter var målet å sette verdensrekord for raskeste ekspedisjon på ski over Grønland i 2015. Begge deler falt i fisk. Han ble verken fotballspiller eller verdens raskeste over Grønland. 

Men da Grønlandsprosjektet røk, fikk han lyst til å bruke den grunntreninga han hadde bygget seg opp til noe. 

– Jeg trente jo litt inn mot Grønlandsturen, og fikk det for meg at jeg kanskje kunne bli god i langrenn. Jeg hadde absolutt ingen interesse for langrenn før NM gikk i Harstad, like ved der jeg bor, i 2015. Da jeg så femmila der, så tenkte jeg at «de går ikke så jækla fort». At de ikke gikk så fort, det var jo bare fordi de det var jækla dårlig føre. Men det visste ikke jeg, så jeg tenkte at det der kunne jeg også klare, minnes han. 

Vesterheim meldte seg på noen Norgescup- og FIS-renn, og endte på mellom 124. og 177. plass. I det 120 kilometer lange Troll Ski Marathon var han halvannen time bak vinneren. 

– Jeg var jækla langt bak, erkjenner han.

Saken fortsetter under

Magnus Vesterheim of Norway competes in the men’s 15 km classic technique interval start during Beitosprinten 2020 on November 21, 2020 in Beitostølen.
Magnus Vesterheim fikk aldri helt taket på tradisjonelt allround langrenn. Her fra sesongåpningen på Beitostølen i 2020, der han ble listefyll på side 2 i resultatene. Foto: Bildbyrån

Men Vesterheim ga ikke opp tanken om en skikarriere. Han byttet i stedet til langløp og staking. 

– Det var en tid da langløp var på vei opp. Jeg ble supermotivert, og fulgte med på hva eliteløperne la ut om sine treningsøkter i sosiale medier, særlig Øystein Pettersen, som nettopp hadde lagt opp på verdenscupnivå og nå gikk all in for langløp. Han var så åpen om sine økter og hvordan det gikk, og det var en stor inspirasjon, sier han. 

De første langløpene etter at han skiftet fokus gikk vesentlig bedre enn Norgescuprennene.

Vesterheim ble nummer 57 og 52 henholdsvis i Vasaloppet og Birkebeinerrennet 2017. Året etter ble han nummer seks i Vasaloppet. Men han jager fortsatt sin første pallplass. Fjerdeplassen i Birkebeinerrennet 2023 er foreløpig beste notering. 

10 000 treningstimer senere har Vesterheim et langt bedre innblikk i hva som kreves for å gå fort i både fem og ti mil. 

Saken fortsetter under

Magnus Vesterheim (NOR), Johan Hoel (NOR), Andreas Nygaard (NOR), Runar Skaug Mathisen (NOR), (l-r) - Ski Classics Birkebeinerrennet 2023
Fjerdeplassen på Birkebeinerrennet 2023 er så langt det nærmeste Magnus Vesterheim har vært til pallen i sin langrennskarriere. Foto: Nordic Focus

Gjennomherdet
10 000 treningstimer er timetallet som i forskningen ofte refereres til som det grunnlaget som kreves før man kan forvente å nærme seg stabilt internasjonalt toppnivå. Det gjelder enten man spiller fiolin eller tennis eller driver med langrenn. 

Og det tar en stund å få samlet så mange timer. For Vesterheim skjedde det altså mot slutten av hans sjette langløpssesong. Nå er han klar for å ta et steg opp. 

Etter to år på egenhånd, ett år i Team Parkettpartner, som nå heter Team Næringsbanken Stora Enso, og de tre siste åra i Team Kaffebryggeriet, bytter han lag. 

Hvorfor bytter du lag nå?
– Jeg har kjent at jeg har pallplassen inne lenge. Det er sikkert fullt mulig å komme på pallen med det opplegget jeg har hatt, men jeg føler at det er riktig tidspunkt for å prøve noe nytt. 

Vesterheim poengterer at det er fordeler og ulemper med både små og store lag, men at han ser fram til å bli en del av en mer profesjonell organisasjon.  

– Jeg gleder meg til å bli en del av et større lag, der jeg får folk rundt meg i et støtteapparat som tilrettelegger 100 prosent og ikke skal prestere selv samtidig. Jeg håper et miljøskifte og et nytt, større lag kan være det som gjør at jeg hever meg det siste hakket. 

Saken fortsetter under

Magnus Vesterheim (NOR), Vetle Thyli (NOR), Fredrik Helgestad (NOR), Simen Ramstad (NOR), (l-r) - training, Ski Classics Birkebeinerrennet, Rena-Lillehammer (NOR).
Magnus Vesterheim og teamkollegaene Vetle Thyli, Fredrik Helgestad og Simen Ramstad under skitesting før Birkebeinerrennet i år. Foto: Nordic Focus

Vesterheim håper blant annet at lagbyttet skal heve kvaliteten på treningsarbeidet og forberedelsene. 

– Jeg har aldri hatt noen trener. Det blir spennende. Jeg har blitt inspirert av Pølsa. Jeg har tatt en bachelor-grad i idrett, så jeg føler at jeg har hatt litt peiling på hva jeg må gjøre. Men jeg gleder meg til å få en trener. Jeg har garantert mye å lære. 

Er det spesifikke ting du tenker du på?
– Jeg håper å bli bedre på det jeg allerede er god på. Jeg vil for eksempel aldri bli god på en massespurt der alle er like freshe etter x antall mil. Jeg må gjøre feltet mindre for å ha noen sjanse når spurten om seieren går, sier Vesterheim, og fortsetter:

– Og så er det ting jeg sliter med, slik som svinger og tekniske løyper. Så jeg ser fram til å gå flere økter i rulleskiløyper sammen med andre, få matchet meg og få tilbakemeldinger på hva jeg kan gjøre. 

Se alle Magnus Vesterheims resultater i Ski Classics

Magnus Vesterheim tävlar i herrarnas 15 km under Alliansloppet den 28 augusti 2022 i Trollhättan.
Magnus Vesterheim ser fram til å få flere å trene med og et større apparat rundt seg enn det han har hatt i de første 10 000 treningstimene sine. Foto: Bildbyrån

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

  • Max Novak (SWE), Ole Joergen Bruvoll (NOR), (l-r) - Ski Classics Birkebeinerrennet Rena-Lillehammer (NOR).
    1

    Disket i Birkebeinerrennet etter dette: – Provoserer meg

    by Ingeborg Scheve
    15.03.2025
  • Astrid Øyre Slind Ski Classics Reistadløpet Setermoen-Bardufoss (NOR).
    1

    Astrid Øyre Slind etter andreplassen: – Feige lag

    by Ingeborg Scheve
    29.03.2025
  • Anikken Gjerde Alnaes (NOR) - Ski Classics Bad Gastein ITT - Bad Gastein (AUT).
    1

    Han fridde – og hun sa JA

    by Ingeborg Scheve
    21.04.2025
  • Håvard Solås Taugbøl of Norway competes in the men's free technique sprint prologue during day 2 of the 2025 FIS Nordic Ski World Championships on February 27, 2025 in Trondheim.
    1

    Sa fra seg landslagsplassen for å gå løs på en ny idrett

    by Ingeborg Scheve
    17.04.2025
  • Stian Hoelgaard (NOR) - Ski Classics ITT Orsa Groenklitt - Groenklitt (SWE).
    1

    Legger opp etter 13 sesonger på øverste nivå

    by Ingeborg Scheve
    01.04.2025

FlerE artikler

  • Tar inn tre nye løpere inn på landslaget

    21-åringen tok sin første pallplass i verdenscupen i februar. Nå er han en av tre nye løpere som er klare for elitelandslaget kommende sesong.
    av Ingeborg Scheve
    22.04.2025
  • Filip Skari har VM-gull i genene – nå starter jakten på Klæbo

    av Ingeborg Scheve
    22.04.2025
  • Bekreftet: Får fornyet tillit

    av Ingeborg Scheve
    22.04.2025
  • Når skal jeg starte med rulleski etter vintersesongen?

    av Leandro Lutz
    22.04.2025
  • Besseberg tilbake i retten med ny advokat: – Dette blir noe helt annet

    av Ingeborg Scheve
    22.04.2025