Legger opp etter 13 sesonger på øverste nivå
33-åringen fra Rogaland er ferdig som proffløper etter 13 sesonger på øverste nivå. Stian Hoelgaard har bestemt seg for å legge skiene på hylla.
Hvordan føles det å legge opp etter å ha brukt halve livet ditt på langrenn og langløp?
– Det føles rart og vemodig. Men jeg tror kanskje ikke egentlig at det har sunket inn ennå. Jeg kunne fint ha gått på en sesong til, og jeg vurderte det helt fram til i forrige uke, etter Marcialonga Bodø. Men nå kjenner jeg at det er helt riktig. Jeg er glad for at jeg gir meg før jeg er lei.
Hva gleder du deg mest til nå?
– Å slippe å gå rundt å være redd for å bli sjuk. Å kunne hente ungene i barnehagen og klemme dem når de er sjuke. Å kunne feire jul med lave skuldre. At ikke alle helger må legges opp etter meg og mine behov. Det skal bli fint.
Se også: Landslagsprofil headhuntet til topplag i Ski Classics
En av tre som fortsatt er med
– Av de som jeg har konkurrert mot siden start er det bare to igjen: Andreas Nygaard og Morten Eide Pedersen. Nygaard og jeg fikk vårt gjennombrudd samtidig, i Vasaloppet i 2014. Da ble han nummer seks og jeg nummer åtte. Etter det har hans karriere skutt litt mer fart enn min, men reisen begynte der for oss begge, minnes han.
For faktum er at Nygaard har 19 Ski Classics-seiere på CV’en. Hoelgaard har ingen. Men han har 16 pallplasser.
Seks andreplasser og ti tredjeplasser: Er du bitter over å aldri ha stått helt øverst?
– Nei, egentlig ikke. Jeg har vært nærme en del ganger, men det enkle svaret er at jeg ikke var god nok til å ta seieren, sier han.
Hoelgaard har derimot vunnet ungdomstrøya i Ski Classics to ganger: i 2016 og 2017.
Se også: Alle trøyevinnere i Ski Classics historie
Vasaloppet i sentrum
Og det er nettopp Vasaloppet er som har betydd mest for Hoelgaard i hans langløpskarriere.
– Ett av de sterkeste minnene mine, er da vi tok hele pallen i Vasaloppet med Team Koteng i 2019: Tore Berdahl vant, jeg ble nummer to og Torleif Syrstad nummer tre. Den beste vant til slutt, men vi følte alle at vi vant, og at vi gjorde det sammen. Det kommer jeg aldri til å glemme, sier Hoelgaard.
Også hans vondeste minne er fra Vasaloppet.
– Året etter, i 2020, tapte jeg spurten mot Petter Eliassen på oppløpet. Vi klarte å komme av gårde med tre mil til mål, og det er de tøffeste tre milene jeg har gått. Det var surt å tape spurten på oppløpet, men jeg fikk ut det jeg var god for og da kan du ikke gjøre så mye mer. Så jeg er stolt av prestasjonen selv om det var surt å tape seieren, ser Hoelgaard.
Saken fortsetter under

Skulle bli fotballproff
Men det var slett ikke skiløper han skulle bli. Hoelgaard skulle bli fotballproff. Men etter hvert innså han at det skulle holde hardt, og begynte på skigymnas i Sirdal.
Han kjørte noen år med tradisjonell satsing på Norgescup, men med resultater fra 32. plass og nedover grep han sjansen da han fikk tilbud om kontrakt med langløpslaget Team NPRO i forkant av sesongen 2012/13.
– Det var en helt annen profesjonalitet enn jeg kjente fra allround satsing. Her fikk jeg litt lønn og alt av reiser dekket, sier han.
Og siden har ikke Hoelgaard sett seg tilbake.
Saken fortsetter under

Alsgaard hevet nivået
Etter to år i NPRO, fikk Hoelgaard plass på Thomas Alsgaards Team Leaseplan GO. Der var han i tre år.
– Jeg takker Thomas varmt for den tilliten. Han var med på alt av samlinger og renn, åpnet låven sin i Nannestad for oss der vi fikk kjøre tester og trene på mølla hans. Jeg utviklet meg mye i de tre årene, sier Hoelgaard.
Fra sesongen 2017/18 gikk han inn i Team Koteng, som etter hvert ble Team Aker Dæhlie. Og med unntak av sesongen 2021/22 med Team Curira, var Hoelgaard i det laget fram til han nå legger opp.
– Det er lenge, og vi har stort sett vært samme gjengen, samme støtteapparat hele perioden. Det er det jeg sitter igjen med, folkene, turene og opplevelsene.
Se også: Team Aker Dæhlie blir større enn landslaget
Naboene hørte dunking fra rulleskimølla
Nå bor Stian Hoelgaard og kona med sine to små barn i Nittedal. Der har de funnet seg godt til rette, selv om enkelte av naboene stusset over livsstilen i starten. Nå stilner bråket fra mølla; de mange rulleskiøktene blir færre og på mer kristelige tider.
Hva blir din neste karriere nå?
– Jeg har ikke noe på gang, men jeg skal bruke litt tid på å finne en jobb. Jeg har en master i økonomi. Den gleder jeg meg til å bruke.
