Måper over Stina Nilsson: Dobbeltseieren ingen så komme
I forkant av sesongen ba Stina Nilsson om at folk måtte ha tålmodighet med henne i hennes første sesong i en helt ny idrett. Men allerede i det første langløpet for sesongen, under åpningshelga i Bad Gastein i desember, gikk hun rett opp på pallen.
Og etter 11 av 14 renn står Nilsson med seier i Vasaloppet og Birkebeinerrennet på første forsøk. Hun har også ytterligere to pallplasser, to 4.-plasser, tre 5.-plasser og en 10.plass, samt los på pallen i Ski Classics sammenlagt.
Det til tross for en sjukdomsperiode som varte fra januar og fram til et par uker før Vasaloppet, og gjorde at Nilsson gikk glipp av blant annet Marcialonga.
Saken fortsetter under
Tok hele miljøet på senga
Selv innrømmer 31-åringen som går for det norske profflaget Team Ragde Charge at hun er overrasket over debutsesongen, og spesielt suksessen med seier i de to mest prestisjetunge løpene.
– Jeg hadde ikke trodd jeg skulle vinne Vasaloppet eller Birken da jeg startet denne sesongen, sier Nilsson.
Se videointervju med Stina Nilsson lenger ned i saken

Stupbratt lærekurve
Den tidligere skistjernen har riktignok både fem OL-medaljer og sju VM-medaljer fra sin karriere i tradisjonelt allround langrenn. Men de siste fire åra har Nilsson satset skiskyting på verdenscupnivå. Og det er under et år siden hun gikk over til langløp og la om treningen totalt.
– Det er veldig stor forskjell på skiskyting og langløp, så jeg har måttet ta ting veldig gradvis for å bygge opp en base unngå skader, sier Nilsson til Langrenn.com.
– Jeg visste at jeg hadde mye å lære, både på det tekniske og i det å herde kroppen til å stå så lange distanser. Men progresjonen, spesielt på det tekniske, har vært overraskende god, og særlig de siste ukene, sier hun, og legger til:
– Det handler også om masse andre ting, slik som hvordan og hvor mye næring jeg må ta underveis, hvordan jeg skal disponere løpene, og slike ting som er helt annerledes fra det jeg har drevet med før. Jeg lærer masse hver gang. Og jeg føler at løpene også hever nivået mitt fra uke til uke.
Se også: Norsk trenerveteran skal få fart på Stina Nilsson
Saken fortsetter under

– Jeg var sjukt støl
Hvordan kjentes kroppen egentlig etter Vasaloppet på ni mil, og Birken med så mange motbakker?
– Jeg var sjukt støl etter Vasaloppet, spesielt i overkroppen. Det tok meg lang tid å komme meg etterpå. Men jeg tror at Vasaloppet gjorde meg sterkere totalt sett. Birken var ikke så ikke, for der hadde vi en del motvind og ingen ville dra, så da ble ikke farten like høy og det føltes ikke så slitsomt.
Du ser jo ut til å ha en egen evne til å treffe med formen når det gjelder. Slik var det i langrennskarrieren din, og slik ser det også ut til å være nå. Hvordan klarte du å prikke inn formen til Vasaloppet og Birken i din første sesong i egentlig en helt ny idrett?
– Jeg har så klart litt erfaring med hva som skal til for å få fram formtoppen når det gjelder. Men denne gangen tror jeg det var litt flaks. Jeg var sjuk fra nyttår og store deler av januar, så det var mange uker der jeg bare måtte hvile mye og ikke fikk trent det jeg hadde lagt opp til. Men jeg greide å bli kvitt det seiglivede viruset i grevens tid før Vasaloppet, slik at jeg fikk trent med god kontinuitet de siste tre ukene før løpet. Og så kom formtoppen akkurat på perfekt tidspunkt.
Utklassing: Nå er Silver-Stina blitt til Super-Stina i Vasaloppet
Saken fortsetter under

– Vet aldri hva slags kropp jeg har
Nå er Nilsson spent på om hun klarer å opprettholde formen gjennom de tre siste løpene i Ski Classics Season XVI.
– Jeg vet aldri helt hva slags kropp jeg har når jeg kommer til start på renndagen. Men jeg håper jo at jeg skal kunne være med helt der oppe.
Gjør hun det, kan Stina Nilsson stå på pallen i Ski Classics sammenlagt allerede i debutsesongen.
Neste år er det OL, der det står en femmil i klassisk stil på programmet. Frister det?
– Jeg tenker ikke på det i det hele tatt. Nå er jeg fortsatt midt i langløpssesongen, og det er det eneste jeg fokuserer på.
Er døra helt stengt?
– Jeg har ikke tenkt på det i det hele tatt. Jeg har ingen kontakt med landslaget.
Se også: Norske eksperter fnyser av svenske rykter om comeback i allround langrenn
Lørdag er Stina Nilsson klar for Marcialonga Bodø, et renn som er helt nytt i Ski Classics. Deretter avslutter sesongen med to brutale renn på rappen i Troms: Reistadløpet på lørdag 29. mars og Summit 2 Senja på søndag 30. mars.
Se stillingen i Ski Classics sammenlagt og alle trøyekonkurransene HER