Sensasjondebutanten: – Jeg har vel gjort noe riktig de siste månedene

av Ingeborg Scheve • 16.08.2023
Ole Jørgen Bruvoll - Team Engcon Ostersund 2023
I mai tok 28-åringen fra Lierne et karrierevalg: Han vraket allroundsatsingen og ble langløper på fulltid. Da tok karrieren av.

Etter å ha jaget verdenscupkarrieren og «det store gjennombruddet» i allround langrenn i åtte sesonger, er Ole Jørgen Bruvoll blitt langløper. 

Og i helga åpnet han langløpskarrieren med å slå hele Ski Classics-eliten i det stjernespekkede prestisjerennet Vaajmarathon: Etter drøyt 42 kilometer spurtet 28-åringen fra Lierne ned Ski Classics skarpeste avsluttere Max Novak på oppløpet og vant rennet med seks tideler. 

– Det er en fin bekreftelse på at jeg har gjort noe riktig i overgangen til langløp, og at det jeg har gjort på trening de første månedene av langløpskarrieren har fungert, sier han beskjedent. 

Seieren på Vaajmarathon var forøvrig andre gang på ei drøy uke at Bruvoll satte langløpsadelen på plass: På Blink Classics i starten av august ble langløpsferskingen nummer fire, bare ett sekund bak Petter Northug på tredjeplass. 

Nå håper Bruvoll å fortsette i samme spor med langløpet i Toppidrettsveka på Hitra i kveld. Der møter han tidenes sterkeste startfelt, spekket med både verdenscupstjerner og hele Ski Classics-eliten.  

Les også: 
Toppidrettsveka 2023: Alle favoritter og outsidere

Langrenn.com tok en prat med trønderen etter den sensasjonelle seieren 12. august, og overgangen til langløp som øyensynlig har gått knirkefritt. Det siste gir Ole Jørgen Bruvoll trenerteamet i langløpslaget æren for. 

– Selv om det er mye som er likt i langløp og vanlig langrenn, så er det også mye som er veldig forskjellig. Men treneren jeg har i Team Engcon, Jørgen Ulvang (nevø av Vegard Ulvang, journ.anm.), er også fysioterapeut. Han har gitt meg en del øvelser nå i overgangen. Og den andre treneren vår Mathias Reck, er jo også trener for Tour de France-laget Lidl-Trek. Han er utrolig dyktig, og det er mye som er likt i sykkel og langløp når det gjelder trening og taktikk. Det gir en stor trygghet å ha et slikt team i ryggen når man kommer fra tradisjonelt langrenn og over i langløp, sier han. 

Manager i Team Engcon er Jerry Ahrlin. Svensken som tidligere gikk for laget til brødrene Aukland, har også hatt Didrik Tønseth som del av løperstallen. 

Foruten Bruvoll, som altså er klar for sin første sesong som langløper, består løperstallen i Team Engcon for kommende sesong av Johan Tjelle, Amund Hoel, Eddie Edström og Anton Elvseth, samt Ida Dahl, Hanna Lodin og Tove Ericsson på damesida. 

Se video fra løpet der Bruvoll knuser hele Ski Classics-eliten (Saken fortsetter under)

Langrenn og trening i fokus på hjemmebane
Trening og langrenn er absolutt sentrale elementer på hjemmebane. Bruvoll er samboeren til landslagsløperen og regjerende morgesmester Marte Skaanes. 

Dessuten er Martes far, Øyvind Skaanes, både tidligere landslagsløper i langrenn, lærer på idrettslinja på Heimdal videregående og fulltidstrener på det nye satsingsprosjektet for juniortalenter i Midt-Norge. 

Bruvoll mener at den kombinasjonen er gull verdt. 

– Det er klart at når begge er aktive, så blir jo trening og langrenn ofte et tema. Og jeg prater også mye om trening og ski med faren til Marte. Han er utrolig dyktig og sitter på mye kunnskap, sier han. 

Men selv om både Bruvoll og Skaanes satser for fullt, er det likevel sjelden at samboerparet trener sammen.

– Det kan forekomme at vi trener sammen, men det skjer ikke ofte. Vi har jo ulikt fokus, og det er ofte hun skal skøyte når jeg skal gå klassisk, sier han.  

Saken fortsetter under

Det er sjelden Ole Jørgen Bruvoll får trent med samboeren Marte Skaanes nå som han har byttet til langløp, men 28-åringen mangler ikke treningskompiser. Her på økt med lagkollegaer i Team Engcon. Foto: Joakim Åström

Hvorfor langløp? Og hvorfor nå?
– Jeg følte at jeg kanskje hadde stagnert litt og var klar på at jeg trengte å gjøre en endring. Jeg har alltid vært glad i de lange distansene, og synes at Ski Classics er et spennende konsept for langløp. Så jeg kjenner at det er der motivasjonen ligger nå. Jeg kunne sikkert ha fortsatt med tradisjonelt langrenn et par år til, men da hadde jeg vært nærmere 30 før jeg gikk over, og jeg vil heller bruke de åra i Ski Classic og gi langløp en reell sjanse. 

Dessuten opplever Bruvoll at Ski Classics og langløp som idrett på elitenivå fenger stadig mer, både i miljøet og blant folk flest.

– Det er et kult konsept det Ski Classics har bygget opp rundt langløp. Jeg får mer kommentarer rundt det jeg driver med nå, enn da jeg gikk bra i Norgescup eller andre løp i tradisjonelt allround langrenn. Det er motiverende, sier Bruvoll.

All in for Ski Classics
28-åringen, som til nå har utmerket seg mest på kortere og mellomlange distanser, tok sølv på 7.5km klassisk i ungdoms-OL og tok bronse på 30km skiathlon fra U23-VM i 2018, utelukker ikke at han stiller på enkelte renn i tradisjonelt distanselangrenn også denne vinteren. Men han er klar på at han går all in for langløp. 

– Planen er å gå alt av Ski Classics løp denne sesongen. Det er ikke noe løp jeg har sett meg ut å satse spesielt mot, men Vasaloppet er jo høydepunktet, og Marcialonga er jeg veldig spent på, sier Bruvoll ivrig. 

I det første langløpet han gikk, Birkebeinerrennet, endte han på 85. plass etter stang ut med skivalg. Men på Reistadløpet et par uker senere gikk Bruvoll inn på en solid åttendeplass, foran blant annet langløpsbaronen Andreas Nygaard. Og det var før han la om fokuset og treningen mot langløp.  

Hvilke ambisjoner har du for den første sesongen som fulltidssatsende langløper? 
– Det er vanskelig å sette konkrete mål når jeg bare har gått to langløp før. Planen er å gjøre det så godt som mulig. Om det betyr at jeg kan henge med i teten og kjempe om pallen, eller at jeg kommer i mål tre minutter bak, det vet jeg faktisk ikke ennå. Jeg er spent på om jeg holder nivået til de beste eller om jeg er sjanseløs, sier han. 

Hva er din viktigste styrke, og er det noe du kan utnytte som langløper? 
– Det er helt klart kapasiteten min. Den gjør både at jeg kan gå billigere i motbakker, henge med et felt over toppen, og spare krefter, men også at jeg kan være med å sette fart og kjøre et hardt tempo i motbakker og mørne konkurrentene uten at det koster så mye. Så det håper jeg å ta med meg inn i langløpskarrieren.  

Les også:
Tvinges til å legge opp: – Ikke alt med toppidrettssatsing er sunt

Hvordan ser treningshverdagen din ut nå: Har du måttet legge om treningen mye i overgangen til langløp? 
– Ja. Jeg trener fortsatt i gjennomsnitt to hardøkter i uka, tre-fire rolige økter og noe styrke. Men selv om det er mye som er likt, så er det veldig mye som er annerledes enn da jeg satset allround langrenn., sier Bruvoll, og utdyper: 

– Langløp er mye mer ensidig i bevegelsesformen, og det er mye mer spesifikk trening som kreves i langløp. Derfor har jeg for eksempel vraket nesten alt av diagonalgang og skøyting, jeg trener nesten ikke noe styrke på beina, og jeg løper mye mindre enn jeg gjorde da jeg satset allround. Nå er det nesten bare rulleski og da staking.

Med så store endringer i treningsopplegget, har Bruvoll vært bevisst på å kjøre en konservativ tilvenning med ekstra fokus på skadeforebygging. 

– Det er klart at når du begynner å stake 100 kilometer om dagen på rulleski uten å ha et stort spesifikt treningsgrunnlag, så er det en stor overgang. Da er det lett å dra på seg betennelser, særlig i skuldrene og albuene, sier Bruvoll. 

– Så langt har jeg klart å unngå skader og overbelastninger. Treneren min, som også er fysioterapeut, har gitt meg en del øvelser som jeg kjører jevnlig for å bedre bevegeligheten og bygge styrke i utsatte posisjoner. Skuldre og nakke er jo spesielt utsatte kroppsdeler. Jeg bruker ikke fryktelig mye tid på dette i minutter, det er noe jeg legger cirka annenhver dag i forkant av andre økter.

I kveld får Ole Jørgen Bruvoll altså matchet seg mot verdenseliten både i allround og langløp, og en ny pekepinn på progresjonen i treningsarbeidet. Toppidrettsveka 2023 åpner med 54 kilometer langløp fra Jøsnøya til Fillan på Hitra, med start klokka 18:40 og sending på NRK. 

– Løypa er relativt flat og ikke helt ulik den vi gikk i Blink Classics. Den passet meg jo bra, så jeg tror denne også skal passe meg bra.  

Ole Jørgen Bruvoll legger ned treningsøkter på alt fra to til seks timer hver dag. Foto: Joakim Åström
Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

  • Max Novak (SWE), Ole Joergen Bruvoll (NOR), (l-r) - Ski Classics Birkebeinerrennet Rena-Lillehammer (NOR).
    1

    Disket i Birkebeinerrennet etter dette: – Provoserer meg

    by Ingeborg Scheve
    15.03.2025
  • Astrid Øyre Slind Ski Classics Reistadløpet Setermoen-Bardufoss (NOR).
    1

    Astrid Øyre Slind etter andreplassen: – Feige lag

    by Ingeborg Scheve
    29.03.2025
  • Stian Hoelgaard (NOR) - Ski Classics ITT Orsa Groenklitt - Groenklitt (SWE).
    1

    Legger opp etter 13 sesonger på øverste nivå

    by Ingeborg Scheve
    01.04.2025
  • Håvard Solås Taugbøl of Norway competes in the men's free technique sprint prologue during day 2 of the 2025 FIS Nordic Ski World Championships on February 27, 2025 in Trondheim.
    1

    Sa fra seg landslagsplassen for å gå løs på en ny idrett

    by Ingeborg Scheve
    17.04.2025
  • Mathias Aas Rolid (NOR), Vebjoern Moen (NOR), (l-r) - Ski Classics Marcialonga - Trentino (ITA).
    1

    – Føler meg skviset ut

    by Ingeborg Scheve
    13.04.2025

FlerE artikler

  • OL-legenden om Klæbo: – Han er unik, men…

    Med under ett år til OL 2026 og stadig flere tegn til russisk retur, gjør OL-legenden opp status: – Klæbo er unik, men Bolshunov har vist at han er den beste. Og stjerneskuddet Korostelev i et OL...?
    av Ingeborg Scheve
    18.04.2025
  • Sa fra seg landslagsplassen for å gå løs på en ny idrett

    av Ingeborg Scheve
    17.04.2025
  • Klæbo-rival er blitt pappa

    av Ingeborg Scheve
    17.04.2025
  • Verdensmesteren ute på ubestemt tid

    av Ingeborg Scheve
    17.04.2025
  • Gir full gass i to idretter: – Hvorfor velge når jeg kan bli god i begge?

    av Ingeborg Scheve
    17.04.2025