Tvinges til å legge opp: – Ikke alt med toppidrettssatsing er sunt
Etter rivstart på karrieren ble det bråstopp for stortalentet fra Heradsbygda.
Må legge opp: Langrennstalentet fra Heradsbygda fikk en rivstart på langløpskarrieren da han vant den grønne sprinttrøya allerede andre sesongen han satset på langløp. Da ga han seg tre år på å vinne den gule sammenlagttrøya. Det skulle han nå i 2024. Men slik blir det ikke.
Etter fem år i Team Kaffebryggeriet og to sammenlagtseiere i sprintkonkurransen (sesongen 2019/20 og 2021/22), må Berg legge opp langrennsatsingen.
– Jeg kom hit, men ikke lenger, ikke som skiløper hvert fall. Det er rart å meddele at det nå er over. For dette har betydd alt og vært livet mitt, sier Stian Berg i sitt innlegg i sosiale medier.
Les også:
Legger opp et år før planen: Har ikke råd til å fortsette
Saken fortsetter under

Mange runder i tenkeboksen
Etter fjorårssesongen gikk Stian Berg ut av Team Kaffebryggeriet og inn i tenkeboksen om videre satsing. Håpet var lenge å finne en løsning for videre satsing kommende sesong.
– Det har vært en lengre periode med vurdering, for det sitter langt inne å gi slipp på mål, drømmene og livet som skiløper. Det har «vært meg» hele livet, og det å nå plutselig skulle gi opp det og være noe annet, er både skummelt og rart, innrømmer Berg overfor Langrenn.com.
Nå går han ut av tenkeboksen og inn i arbeidslivet.
Helsa satte bråstopp
Berg forteller videre at skader og helseproblemer tvinger han til å stikke fingeren i jorda.
– Jeg har en rygg som har krangla med meg i seks år, og er i en prosess hvor vi skal finne ut av hva som er årsaken der. Det er ikke utredet enda, men jeg kjenner at kvoten for antall hindringer jeg må takle på grunn av den (ryggen) er litt fylt, og nå må jeg prøve å forvalte kroppen min på en litt mer bærekraftig måte fremover. Det er ikke alt med toppidrettssatsing som er sunt, sier Berg.
For den reflekterte 29-åringen er det å legge opp resultatet av en totalvurdering.
– Jeg kommet dit at verken kroppen eller det mentale er helt der hvor jeg mener det skal være for å fortsette der jeg vil. Og da er det en fair, men vemodig avgjørelse å ta ved å gi seg, sier Berg, og utdyper:
– M an vil mye og føler man klarer mye, men det kommer plutselig til et punkt hvor man skjønner at det ikke er godt nok å overstyre alarmerende varsler fra kroppen for å komme dit man vil, og da går det også litt på det mentale at man ikke lenger har nok jag, trøkk og positiv energi.
Les også:
Emil Iversen med nytt ess i ermet: – Han har en X-faktor
Eventyrlig comeback etter Covid
Langrennskarrieren til Berg startet med fullt fokus på allround-langrenn, men skjøt virkelig fart etter at han gikk over til langløp i 2018. Han vant den grønne sprinttrøya allerede andre sesongen han satset på Ski Classics.
Samtidig er Berg klar på at karrieren har brakt både oppturer og nedturer.
Han fikk blant annet gjennomgå skikkelig da han fikk Covid i sesongen 2020/21. Han var nærmest sengeliggende i mange uker, mistet mesteparten av sesongen og sjansen til å forsvare sammenlagtseieren i sprintkonkurransen fra 2019/20-sesongen, og brukte flere måneder på å trene seg opp igjen etterpå. Den påfølgende sesongen tok Berg tilbake den gjeve sprinttrøya.
Les også: Satt ut av Covid i fire måneder, aldri vært sterkere
Berg var også lenge i rute til å innfri drømmen om å kjempe om den gule sammenlagttrøya i 2024 eller senest 2025. Men slik blir det altså ikke.
– Jeg kom langt, vant faktisk noen skirenn, ble ikke verdensbeste skiløper, men likevel: Jeg er veldig stolt over reisa og hva jeg har fått til, sier han.
Saken fortsetter under

Tilbake i tenkeboksen
Selv om Berg har besluttet å legge opp heltidssatsingen, er han nå tilbake i tenkeboksen. Denne gangen handler det om veien videre.
– Inntil videre fortsetter jeg i turnusjobben min som miljøterapeut, men jeg kjenner jeg må ha noe mer å gå til etter hvert, der jeg kan bruke mer av det jeg kan. Nå må jeg lande litt, og finne ut av hva jeg faktisk har lyst til å gjøre nå, så får vi se hva slags muligheter som dukker opp. Men sport og idrett er livet for meg, så noe innen det har jeg lyst til å jobbe med, sier han til Langrenn.com.
Etterlater tomrom i teamet
Lagsjefen i Team i Kaffebryggeriet Magnus Vesterheim er lei for at Berg tvinges til å legge opp, men har samtidig forståelse for avgjørelsen.
– Med det potensialet Stian hadde og den videre utviklingen av teamet, tror jeg vi kunne klatret opp på sammenlagtpallen nå til vinteren, men man må være 100 prosent motivert og kroppen må spille på lag, sier Vesterheim til Langrenn.com.
Dermed ble det 50 kilometer lange Reistadløpet i Troms det siste skirennet Stian Berg gikk som fulltidssatsende langrennsløper. Der ble han nummer 41. Her ser du alle resultater fra hans karriere.
Se høydepunktene fra Ski Classics-sesongen 2022/23