Slik skal Vasaloppet sikre snø i løypene og holde kunstsnøkostnadene nede
– Vi kommer til å jobbe med innsparinger, men det skal ikke gå på bekostning av deltakeropplevelsen, sier sjefen i Vasaloppet Tommy Höglund.
På grunn av de skyhøye prisene på blant annet strøm og drivstoff, har Vasaloppet satt i gang et prosjekt for å kartlegge organisasjonens kostnader på disse områdene grundigere.
– Tidligere har vi grovt beregnet at våre kostnader til kunstsnø på strekningen fra Oxberg til Mora er omtrent en million kroner. Det anslaget har vist seg å stemme bra. Men nå kommer det til å bli vesentlig dyrere i vinter, siden prisen på strøm har skutt i været i år, sier Höglund til Längd.se.
Se fakta om Vasaloppet 2023 nederst i saken
Les også:
Marcialonga frykter tidenes dyreste skirenn: – Vi har ingen Plan B
Fra tre millioner til mange millioner
I sitt grunnbudsjett har Vasaloppet satt av tre millioner kroner til snøproduksjon.
Mellom 10 og 15 prosent er prisen på å produsere kunstsnøen. Resten er transport ut i løypa og snølegging av selve sporet. Det gjelder da de tre siste milene av løypa, den delen der det er størst behov for å supplere natursnøen med kunstsnø.
Statistisk sett viser værdata fra det svenske metrologiske institutt SMHI at snømangel på strekningen Oxberg-Mora ville gjøre det umulig å gjennomføre Vasaloppet uten kunstsnø hvert tredje år.
– Det jo sannsynlig at det kan bli verre, så om en ti års tid vil det kanskje bare være mulig å gjennomføre Vasaloppet uten kunstsnø hvert femte år, sier Höglund.
Les også: Høye strømpriser truer skisesongen
Hvilke endringer gjør dere kommende vinter?
– Vi skal definitivt fortsette å produsere kunstsnø, men tidligere har vi lagt den i tjukke lag i hele løypas bredde for å være sikre. Til vinteren tror jeg vi skal ha litt mer is i magen. Vi har også tenkt å lage snø ved lavere temperatur, kanskje ned mot sju minus i stedet for tre-fire minus som nå. Det vil gjøre snøproduksjonen mer effektiv.
Videre vil Höglund gå tilbake til å samle og lagre natursnø fra nærliggende områder.
– For cirka 15 år siden hadde vi et opplegg der vi samlet natursnø fra for eksempel skogsbilveier og innsjøer. Den snøen har litt dårligere kvalitet enn kunstsnø, men vi kan spe på kunstsnøen med noe snø av denne typen, blant annet i de delene av løypa som ikke er så værutsatt, slik som områdene opp mot Hökberg der det er tett skog rundt løypa, sier Höglund.
For kommende vinter har Vasaloppet allerede over 10 000 kubikkmeter kunstsnø som er lagret fra de siste vintrene. Dette er dekket av bark og ligger på skistadion i Hemus.
– Denne snøen er det Vasaloppet og IFK Mora som har betalt for. Tanken er at denne skal brukes som tidligsnø på skistadion og «så langt det rekker» utover i Vasaloppstraséen. Det vil gi en bra såle med lagret snø for vinteren, sier Höglund.
Saken fortsetter under

Ser på ulike løsninger
Mesteparten av Vasaloppets kunstsnøproduksjon skjer på tømmerterminalen i Oxberg, der blant annet TjejVasan starter. Men Vasaloppet har også en avtale med Mora kommune for å kunne produsere kunstsnø på Hemus, samt at det eksperimenteres med mobile snøkanoner som kan brukes direkte ute i løypa.
– Det med mobile snøkanoner er noe vi skal se nærmere på, men ulempen er at det vil kreve langt mer mannskap enn å produsere snø i Oxberg. Det vi legger opp til i vinter, er å avslutte snøproduksjonen når vi har produsert 50 000 kubikkmeter snø. Så får vi heller lage mer i februar om vi ser det blir nødvendig. Noen år har vi laget for mye snø, og da lagt kunstsnøen to-tre meter tjukk i startområdet i Oxberg. Men det kommer ikke til å skje i vinter. Det blir for dyrt, sier Högberg.
Men hvor mye dyrere kommer snøproduksjonen til å bli i vinter?
– Det vet vi ikke. Alle spotpris- strømavtaler går ut i starten av desember, så i november vil vi ha en bedre ide. Men det blir garantert dyrere. Vi jobber med innsparinger, men det skal ikke gå på bekostning av deltakeropplevelsen. Våre deltakere er det absolutt viktigste for oss. De skal få en positiv opplevelse fra å være med på Vasaloppet. Men pandemien har allerede tvunget oss til å bli mer fleksible og effektivisere, og det kommer vi til å ha god nytte av framover, sier Tommy Höglund.
FAKTA: Dette er Vasaloppet 2023
Vasaloppsveckan 2023 arrangeres fra 24. februar til 5. mars, 2023
– Vasaloppet 30: 24. februar
– TjejVasan: 25. februar
– UngdomsVasan: 26. februar (9km/19km)
– Öppet Spår søndag: 26. februar
– Öppet Spår mandag: 27. februar
– Vasaloppet 45: 28. februar
– NattVasan 30/45/90: 3. mars
– Vasaloppet 10: 4. mars
– Vasaloppet: 5.mars, 3. februar