Sykkel som barmarkstrening? – Kjør på
Skader gjorde at Andreas Nygaard måtte tenke alternativt om barmarkstrening i sesongoppkjøringen i fjor. Derfor tok han i bruk sykkelen i langt større grad enn tidligere.
Inn mot sesongen 2021/22 syklet han flere hundre kilometer i uka, og løp knapt en meter. I april vant han altså den gule sammenlagttrøya i Ski Classics 2021/22.
– Det ser ikke ut til at det var noen dårlig løsning å bruke sykkelen en del i treningsarbeidet, sier han.
Les også:
Andreas Nygaard: Nytt grep skal heve langløpsprestasjonene
Fnyser av de som disser sykling
Nygaard fnyser av de som hevder at sykling ikke er trening. Og han er ikke alene om det.
– Det er jo en del langrennsløpere som er oppdratt til å tro at sykkel ikke er trening. Men verken jeg eller Max Novak eller Emil Persson løp noe særlig i fjor sommer, de syklet nok enda mer enn meg, og alle vi hadde da brukbare resultater i Ski Classics i vinter, sier Nygaard.
Relevant og overførbart
Nygaard ser mange fordeler med sykling som grunntrening i barmarksesongen.
Han poengterer at når det gjelder å bygge generell utholdenhet, spiller det liten rolle hvilken aktivitet du velger så lenge du holder på lenge nok.
– Jeg tror ikke det spiller så stor rolle hva du gjør, så lenge du får opp pulsen og får brukt muskulaturen du skal bruke i det du trener mot, sier Nygaard, og utdyper:
– Hjertet ser ikke forskjell på om du har 130 i puls på sykkelsetet, i løpesko eller på staking. Men det er klart at for å få samme treningseffekt av sykling som av løping, er du nødt til å holde på en stund, sier Ragde-løperen, som også studerer medisin.
Les også: Nygaard med monstertur på sykkelsetet
Sykling gir relevant belastning
Nygaards erfaring er at sykling utfyller staking og annen langrennstrening på en utmerket måte, og at sykling som barmarkstrening har god overføringsverdi til langrenn.
– Folk tror staking bare belaster overkroppen, men vi bruker faktisk beina veldig mye i langløp også. Sykling gir god styrke og utholdenhet i beina, sier Nygaard.
Han trekker videre fram at sykling også har noen fordeler sammenliknet med andre tradisjonelle metoder barmarkstrening i langrenn.
– Sykling er skånsomt for kroppen, så det er mye lettere å få en del timer på sykkel sammenliknet med for eksempel løping. Dessuten er sykling en fin måte å få vært litt sosial på, for når man holder på lenge er det fint å være flere, og så er det jo ofte fint vær når man velger å sykle, sier Nygaard.
Men nettopp fordi sykling er vesentlig mer skånsomt mot kroppen, gir det ikke like stor treningseffekt time for time som for eksempel løping som barmarkstrening.
Nygaard estimerer at treningseffekten av løping sammenliknet med sykling er 1:2, altså at en du må sykle i cirka seks timer for å få samme treningseffekt som en tretimers løpetur.
Interessert i trening? Her har vi samlet stoff om trening, treningstips, trender og forskning
Landevei eller terreng?
Nygaard syklet både landevei og terreng gjennom hele barmarksesongen i fjor. Han opplever at begge deler gir god utholdenhetstrening, men holder en knapp på at terrengsykling kanskje er hakket mer overførbart til langrenn, rent fysisk.
Han trekker fram at i landeveisritt holder man normalt litt lavere puls enn i terrengsykkelritt, og med tanke på løypeprofiler i langrenn, likner nok terrengsykkelritt mer på det man møter på vinteren.
– Ski Classics-rennene minner litt om maratonritt i terrenget, med det at man har ganske høy gjennomsnittspuls og at det vil være perioder med fartsøkninger underveis der det er viktig å henge med, sier Nygaard.
Inspirert av hvordan utøvere i andre idretter trener? Slik gjør du elementer fra deres opplegg relevant for langrenn
Samtidig har landeveissykling flere likhetstrekk med langløp på ski enn terrengsykling når det gjelder taktikk.
– På landeveien merker du ekstremt godt hvor stor fordel det er å ligge bak andre, og det taktiske aspektet av konkurransene er viktigere i landeveisritt enn i terrengritt. Så på landeveien får man trent litt mer på det å utnytte hverandres styrker til lagets beste, sier Nygaard, og legger til at helt overførbart er det likevel ikke.
– En dårlig syklist kan bidra inn i laget på en helt annen måte enn en dårlig langløper kan på vinteren.
Uansett, evalueringen av fjorårets oppkjøring og vinterens resultater tilsier at Ski Classics-vinneren Andreas Nygaard ikke kommer til å sette vekk syklene i år heller.
– For meg er det absolutt relevant som utholdenhetstrening, og jeg kommer til å sykle jevnt og trutt i sommer også. Sykling bygger kondis og styrke, og så er det en fin måte å få vært sammen med gode venner samtidig som man gjør noe nyttig.