Den store skitesten 2023 – Staver

Årets store skitest er endelig her! Langrenn.com har testet både felleski, stakeski og staver for at du skal kunne få en guide til hva som er best egnet for deg. I denne reportasjen vil du få den informasjonen du trenger om skistaver. Her finner du den perfekte staven for deg:

Stavtesten er en av tre omfattende tester av utstyr for sesongen 2023/24. I tillegg har vi testet felleski og stakeski. Her ser du felleskitesten, og her ser du stakeskitesten.

Langrenn.com har testet staver fra en rekke kjente leverandører. Til sammen er det blitt testet syv stavpar, hvorav fem av de er forbeholdt trening og to av de er konkurransestaver. Prisene på treningsstavene varierer noe, men dette er staver som egner seg til treningsturer, langturer i skogen og/eller rulleski.

Les også: Hvorfor er toppstavene så dyre? Og hva skiller toppstaver på øverste og nest øverste nivå?

Trugene på stavene er ofte utbyttbare. Langrenn.com har testet staven med standard-trugen som følger med staven når den blir kjøpt. Alle stavene har også truger til rulleski. 

Utstyret er testet i Torsby Skitunell. Det er ingen vind i tunellen, og på test-tidspunktet var temperaturen null grader. Snøen var løs.

Sanna Forsman (24) er vår testperson, og har tidligere gått aktivt på langrenn for Öje IF. Forsman er 165cm høy og veier 52kg. Dette er essensielt å vite siden de fleste staver opptrer ulikt basert på høyde. Siden Forsman er 165cm, har hun brukt korte staver (142cm). I kortere staver vil stivheten ofte være bra, uavhengig av merke, siden staven er mer kompakt. Hos lengre staver vil man derfor kunne merke større forskjell i stivheten på ulike typer staver.

Forsman har brukt samme ski, skisko og hansker til hvert stavpar hun testet. Hvert stavpar ble testet i omtrent fem minutter. Vurderingene er dermed basert på førsteinntrykk.

Les også: Slik velger du de riktige stavene

Hvordan har produktene blitt vurdert?
Langrenn.com har gitt hvert produkt en karakter basert på en helhetsvurdering og fire ulike kriterier. De fire kriteriene er: stivhet, pendel, håndreim og truger. Til slutt har det blitt satt en karakter, fra 1 til 6, basert på førsteinntrykket, en helhetsvurdering og på hvert av de fire kriteriene.  

Stivheten på staven er viktig å vurdere når man skal velge stav. En stiv stav holder bedre og håndterer mer kraft. I tillegg vil du få mer energi ut av hvert stavtak med en stiv stav, enn med en myk stav. Med en mykere stav vil energien i stavtaket forsvinne ettersom staven svikter. Hvis en sterk utøver bruker mye kraft, og staven er på den myke siden, kan staven i verstefall brekke.

Pendelen på staven er hvor enkelt og behagelig det er å flytte staven frem og tilbake i luften. En stor truge gjør pendelen dårligere da staven blir tyngre og får mer luftmotstand. Det motsatte skjer hvis trugen er liten. Da blir det mindre luftmotstand, som gir en positiv følelse i pendelen. 

Håndreimen og trugene har hovedsakelig fått vurdering etter brukervennlighet. Noen håndreimer og truger har en enkel løsning når man skal bytte dem, mens andre har en mer tungvinn løsning. Håndreimas karakter er også basert på hvorvidt den er behagelig å ha på.

SWIX – DYNAMIC D1
Dynamic D1 er en av stavene Swix selger mest av. Den er en kolfiberkomposittstav som gjør at den får høy stivhet og slitestyrke. Leverandøren forteller at staven vil passe de fleste, både langløperen og turgåeren. Staven har et TBS-system, som gjør at du enkelt kan bytte trugene. 

Totalvekt: 79 g per meter
Pris: 1500,-
Bruk: skøyting, klassisk, tur

Det første Forsman sier noe om er håndtaket på staven. Det er tynt – som gjør at den er god å holde i. Stivheten i staven var god. Håndreima har god funksjon og opptrer som en klassisk håndreim. Skulle man gjort den bedre, kunne reima vært mykere for å unngå at det gnager på hånda. For å bytte reim, må man bruke skrujern. Dette er tungvint, og trekker også ned på totalvurderingen. Trugene Forsman prøvde var større, og dette gikk på bekostning av pendelen i staven. Totalt sett er dette en grei stav, med noe forbedringspotensial.   

Stivhet: 5
Pendel: 4
Håndreim: 3
Truger: 3
Total: 4

LEKI – PRC750
Lekis PRC750 staver er flotte treningsstaver. Stavene har et Nordic Shark system på reimen, som er spesielt utviklet for nordisk vintersport. Dette systemet garanterer den beste koblingen mellom hånden og staven. PRC750 har også et enkelt system slik at du lett kan «klikke» av reimen fra staven. Dette gjør det enkelt hvis du, for eksempel, skal ta et bilde med telefonen – du slipper å måtte ta av deg stavene helt. 

Totalvekt: 79 g per meter
Pris: 1800,-
Bruk: trening     

Som nevnt i beskrivelsen, kan man enkelt «klikke» av håndreima fra staven. Dette er en god løsning, som hever nivået på denne staven. Ikke bare det, men selve reima er komfortabel å gå med. Staven er lett, og pendelen bra. Trugene på denne Leki-staven er enkle å skru av, noe som er en fordel når man skal bytte. Stivheten i staven god. Dette er en utrolig bra treningsstav, her får en mye stav for pengene. 

Stivhet: 6
Pendel: 5
Håndreim: 6
Truger: 6
Totalt: 5

SKIGO – ELIT
Elit-staven er en 100 prosent karbonstav til en rimelig pris. Skigo anbefaler staven til en mer dreven skiløper. Trugene er mulige å bytte til andre størrelser, slik at du kan tilpasse dem til forholdene. I tillegg, finnes det flere typer håndreimer man kan velge mellom. 

Totalvekt: 68 g per meter
Pris: 1499,- 
Bruk: trening

Skigo sin Elit stav er en enkel stav. Det er en stav midt på treet på flertallet av kriteriene langrenn.com har vurdert etter. Håndtaket på staven er tynt, og derfor behagelig å holde rundt. Stivheten i staven er også svært god. Men staven har en klumpete og tykk håndreim som er noe ubehagelig å ha på. Trugene Forsman brukte under testingen var også midt på treet. Det som Skigo kunne gjort bedre med trugene, er å lage et enklere system ved bytte av truger. Her sitter trugene fast med lim, som gjør det krevende å bytte truger. Staven føltes noe tung til å være en karbonstav. 

Stivhet: 5
Pendel: 3
Håndreim: 2
Truger: 3 
Total: 4

ONEWAY – STORM 2
Oneway sine Storm 2 staver er laget av 100 prosent karbon, som gjør det til en lett treningsstav.  Staven har et lettvint trugesystem, uten lim, som gjør at du enkelt kan bytte trugene. Rulleskitrinsene er godkjent av FIS, disse er også festet uten lim. Staven har en hyggelig pris. 

Totalvekt: 75 g per meter
Pris: 1299,-
Bruk: trening og konkurranser

Hos Oneway sin Storm 2 stav finner vi mye bra. Det som imponerer mest med staven er hvor lett det er å skifte truger. Her kan du enkelt dra trugen av, og sette på en ny. Røret på staven virket stabilt og trygt. I tillegg, var håndreima myk og god. Forsman brukte håndreim i størrelse «small» da hun prøvde staven, og hun syntes at proporsjonene på reima var merkelig. Den var for stor rundt håndleddet, men stram rundt tommelen. Både pendelen på staven og stivheten er i det øverste sjiktet. Dette er en allsidig stav til en god pris. 

Stivhet: 5 
Pendel: 4
Håndreim: 4
Truger: 6
Total: 5

4KAAD – CODE 6
Code 6 staven til 4KAAD er laget med en karbonblanding med 60 prosent karbon. Leverandøren lover god kvalitet og sier at denne staven er perfekt for maratonløpere, trening og fitness. 

Totalvekt: 79 g per meter
Pris: ca. 1300,-
Bruk: trening, maraton, fitness

4KAADs Code 6 stav er en gjennomgående god stav. Håndreima var myk og behagelig å ha på hånden, men det trekker noe ned at det er tungvint å bytte håndreim ettersom man må bruke skrutrekker. Stivheten i staven er bra. Staven har skrutruger, som gjør at man enkelt kan bytte trugene. Generelt, føltes trugene bra i snøen. Code 6 staven er laget med 60 prosent karbon og kjentes derfor tung ut sammenliknet med de andre stavene langrenn.com har testet. 

Stivhet: 5
Pendel: 4
Håndreim: 4
Truger: 5 
Total: 4

MADSHUS – RACE PRO
Race pro er den helt nye staven til Madshus, laget av 100 prosent karbon. De lover god kraftoverføring og en komfortabel følelse med denne staven. Staven er for konkurranse-utøvere og seriøse mosjonister. Prisen på staven er 3100kr, altså, høyere enn de andre stavene langrenn.com har testet. 

Totalvekt: 54 g per meter
Pris: 3100,- 
Bruk: konkurranse 

Dette er den første av de to konkurranse-stavene langrenn.com har testet. Håndreima var myk og stabil, den formet seg etter hånda. Den var også behagelig å ha på, og det var ikke noe trykk fra reima da Forsman prøvde ut staven. I tillegg, var håndtaket på staven noe tykt. Det kunne vært smalere for en mer behagelig følelse. Stivheten var ganske god, men til en pris på 3100,- kunne man forventet at stivheten var en karakter 6. Noe som kunne vært bedre med staven er pendelen, med en så dyr stav er det forventet en mer behagelig pendel. Trugene er gode, med et enkelt skrusystem. 

Stivhet: 5
Pendel: 5
Håndreim: 5
Truger: 5
Total: 5+

KV+ – TORNADO PLUS 
KV+ sin Tornado er en stav som er forbeholdt konkurranser. Staven er av 100 prosent karbon og har en vekt på bare 54 gram per meter. Leverandøren opplyser om at håndreimen har en klikk-funksjon, og at trugene kan skrus av og på. Dette gjør staven mer brukervennlig. 

Totalvekt: 54 g per meter
Pris: 4000,- 
Bruk: konkurranse 

Det første Forsman legger merke til med denne staven er hvor lett den er. Til tross for den lette vekta, er stivheten i denne staven utrolig bra. Pendelen er utmerket. Håndreimen satt godt på og den oppleves behagelig og myk. Prisen på denne staven er høy, og for en slik pris burde man forvente den absolutte perfeksjon. 

Stivhet: 6
Pendel: 6
Håndreim: 5
Truger: 5
Totalt: 6

Les også: Den store skitesten 2023 – Felleski

Søndag, klokken 19.00, kommer del 3 av den store skitesten 2023, nemlig stakeski!

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

  • Riitta-Liisa of Finland competes in the Women's Cross Country Skiing 10 km Free Technique during the FIS Cross-Country World Cup on January 29, 2021 in Falun.
    1

    Skilles etter årevis med sjalusi og kjekling

    by Ingeborg Scheve
    07.04.2025
  • Federico Pellegrino (ITA) - FIS Nordic World Ski Championships Cross-Country, team sprint, Trondheim (NOR).
    1

    – Det er så respektløst!

    by Ingeborg Scheve
    06.03.2025
  • Frida Karlsson of Sweden and Ebba Andersson of Sweden after the women's 50 km free technique mass start during day 12 of the 2025 FIS Nordic Ski World Championships on March 9, 2025 in Trondheim.
    1

    Bitter etter VM-femmila: – Jeg har vært tydelig med Frida

    by Ingeborg Scheve
    09.03.2025
  • Johannes Høsflot Klæbo of the Norwegian national cross-country team at a press conference during day 6 of the 2025 FIS Nordic Ski World Championships on March 3, 2025 in Trondheim.
    1

    Varsler endringer: – Kan ikke fortsette sånn

    by Ingeborg Scheve
    28.03.2025
  • ebba Andersson 10K CL SM 2025
    1

    Ekspertene måper: – Aldri sett en så overlegen seier i moderne tid

    by Ingeborg Scheve
    03.04.2025

FlerE artikler

  • Bøter, disk og tilsnakk: Dette er de største bøllene i løypa

    Hvem er de mest rampete langrennsløperne? Her den (uoffisielle) lista over de som har blitt straffet for regelbrudd og usportslig oppførsel i vinter.
    av Kat Paul og Ingeborg Scheve
    16.04.2025
  • Vant Vasaloppet, dusja og dro på jobb: – Aldri igjen!

    av Ingeborg Scheve
    16.04.2025
  • – En uke for minneboka

    av Ingeborg Scheve
    15.04.2025
  • Gullsjokk i Holmenkollen: – Disse skiene skal på veggen

    av Ingeborg Scheve
    15.04.2025
  • Opprykk: Rekruttkometen fra Støren er klar for landslaget

    av Ingeborg Scheve
    14.04.2025