Fluorskandalen i Sölden preger langrennsmiljøet: – Det er jo den store skrekken
Fluorskandalen under verdenscupåpningen i alpint i Sölden lørdag formiddag, der norske Ragnhild Mowinckel ble disket etter at skiene hennes testet positivt for fluor, har blitt et hett tema og skaper uro og usikkerhet også i langrennsmiljøet.
Så langt har man ikke klart å finne årsaken til at skiene til Mowinckel, som fikk grønt lys til første omgang av rennet, plutselig slo ut med skyhøye mengder fluor under en halvtime senere.
– Det er jo den store skrekken
Det er under tre uker til den norske sesongåpningen på Beitostølen, og bare halvannen uke til de første FIS-rennene i Muonio i Finland der mange av de norske elite- og landslagsløperne deltar. Mikael Gunnulfsen fra det nyetablerte privatlaget Team Swix er en av dem. 30-åringen har ambisjoner om å gå seg inn i den norske verdenscuptroppen denne sesongen, og har VM 2025 på hjemmebane i Trondheim.
– Det er jo den store skrekken for alle at det skal skje noe slikt eller noe liknende for oss. Vi gjør alt vi kan for å forberede oss best mulig til hvert eneste renn, sier Gunnulfsen til Langrenn.com.
Han håper man finner årsaken til at Mowinckels ski testet positivt for fluor.
– Jeg håper virkelig at de finner ut hvor feilen ligger og hva som har skjedd. Testapparatet har vært utprøvd lenge nå, og det skal være pålitelig, men det er jo mye usikkerhet rundt det, sier Gunnulfsen.
Han poengterer samtidig at få mistenker utøveren eller serviceteamet hennes for å forsøke å jukse.
– Det som er positivt i dette når det først skjedde, er at alle sitter igjen med et inntrykk av at det er kjedelig for den utøveren som ble rammet, ikke at «her er det noen som prøver å jukse». Jeg håper det er slik i langrennsmiljøet også, for jeg frykter at sånne ting kommer til å skje flere ganger denne sesongen, sier Gunnulfsen.
Les også: Slik fungerer fluortesteren
Saken fortsetter under
Helt nødvendig for skisporten
Fluorforbudet ble vedtatt for flere år siden, men har vært utsatt til nå på grunn av usikkerhet rundt testing ute på arenaene.
I sommer la det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) og det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) fram testprosedyren og protokollen for hvordan fluorforbudet skal håndheves til vinteren. Konsekvensen av rødt utslag på fluormåleren er brutal: De som tester rødt for fluor blir disket, og avgjørelsen kan ikke ankes.
Selv om helgas fluorskandale i Sölden har skapt uro rundt fluorforbudet og testmetodene, er Gunnulfsen likevel positiv til at FIS og utstyrsprodusentene har gått inn for å iverksette fluorforbudet og lar ikke episoden ta nattesøvnen fra han.
Som en del av Team Swix, er han også med på testing og utvikling av fluorfrie smøreprodukter.
– Fluorforbudet er en helt nødvendig endring for sporten, og derfor må det bli slik denne sesongen. Det er noe vi bare må igjennom. Det er dyktige mennesker som jobber med dette, så jeg velger å stole på dem, og bruker ikke unødig energi på å bekymre meg nå, sier Mikael Gunnulfsen.
Egen fagportal for fluor
Skiforbundet har lagt ned store ressurser i å forberede ski-Norge og landslagene på fluorforbudet. I mai ansatte de blant annet en egen fluorkoordinator, og de har opprettet en egen fagportal på sine nettsider med informasjon, videoer og annet innhold relatert til fluorforbudet.
Fluorforbudet: Dette utstyret må du kjøpe nytt og dette kan vaskes rent