Terminlister & Resultater
CHECK COMPETITIONS
Forhåndsomtale: 15 kilometer klassisk – A two horse race
Norge har tatt tre gull på langrennsarenaen så langt under dette mesterskapet, det skal godt gjøres å ta ett til på herrenes 15 kilometer intervallstart.
Alexander Bolshunov mener verdenscup og mesterskap uten russerne blir NM og Norgescup.
Hvor: Zhangjiakou National Cross Country Skiing Centre
Hva: 15 kilometer klassisk intervallstart menn
Når: Fredag, 11. februar klokken 15.00 (klokken 08.00 norsk tid)
På TV: TV Norge sender direkte. Kan også streames på discoverplus.com. Hele TV-programmet for OL.
Startlister/resultater
De norske løperne:
Erik Valnes
Johannes Høsflot Klæbo
Pål Golberg
Hans Christer Holund
15 kilometer intervallstart i de tre siste mesterskapene:
OL 2018 (fri teknikk)
1. Dario Cologna
2. Simen Hegstad Krüger
3. Dennis Spitsov
VM 2019 (klassisk)
1. Martin Johnsrud Sundby
2. Alexander Bessmertykh
3. Iivo Niskanen
VM 2021 (fri teknikk)
1. Hans Christer Holund
2. Simen Hegstad Krüger
3. Harald Østberg Amundsen
Været
Værmeldingen sier mer overskyet vær. Slår det til blir det sannsynligvis heller ikke så kaldt og kanskje et litt annet føre. Norge har nok ikke hatt like suverene ski som i de to foregående mesterskapene i Oberstdorf og Seefeld. Kanskje den lille værendringen kan gi de norske smørerne litt hjelp? Se værstasjonen for OL-stadion her.
Løypa
Som seg hør og bør under et mesterskap finner man fram lengre runder og ikke bare de vanlige 3,75 elle 2,5 kilometers rundene vi ofte ser i verdenscupen. I morgen er det 2×7,5 kilometer som står på programmet. Man bruker fortsatt den samme utgangen og inngangen til stadion som vi nå har blitt kjent med fra de første øvelsene, men legger på med ganske mange kilometer lengre ut i løypenettet. For å prøve å få en referanse til noe vi kjenner fra tidligere: 7,5 kilometeren i Holmenkollen, som er identisk med traseen som brukes under femmila i Holmenkollen med unntak av sløyfen opp til Holmenkollen kapell, har denne løypa litt mer total stigning. 275 mot 293 høydemeter per runde. Som under dagens 5 kilometer er det litt mer småkupert i de nye delene av løypa enn i start- og målbakken, men det kommer noen saftige trøkker lengst ut i løypa også. Det vi har lært fra de første konkurransene er at føret er trått og lufta tynn. Løypa er brutal, det er det ingen tvil om.
Favoritter
Etter søndagens skiatlon er det to navn som er soleklare favoritter før denne øvelsen: Alexander Bolshunov og Iivo Niskanen. Måten de sprengte feltet på den klassiske delen var imponerende og viser at de for en uke siden var et hestehode foran resten. Min analyse av det rennet var at Bolshunov var den som hadde litt ekstra i tanken, men det var uansett jevnt og det er ikke lett å si hvem av de to som vil være raskest i morgen.
Så er det utfordrerne.
Johannes Høsflot Klæbo gikk en fantastisk 15 kilometer i Val di Fiemme i starten av januar. Der gikk han rett i fra både Bolshunov og Niskanen. Dette illustrerer hvordan form, ski, føre, løyper osv påvirker prestasjonene også over så korte tidsrom som en drøy måned. På søndag så Klæbo ut som en juniorløper i sammenlikning med russeren og finnen. Personlig er jeg skeptisk til Klæbo sine sjanser. Skiatlonen var dårlig. Sprinten ga heller ingen klare tegn til at han er i sitt livs form. Ja, han vant. Men det har han også gjort i 21 av de siste 23 sprintene i verdenscupen. De fleste av dem med større margin enn på tirsdag. Løypene i Kina er heller ikke Klæbos favoritter. Det er lange seige bakker, uten kuler og svinger der han kan skyte fart og bruke sin eminente teknikk. Det er ingenting som ville ha gledet meg mer enn å se Klæbo utfordre de to store favorittene, og han har helt klart kapasiteten til det på sine beste dager, men er han i den formen nå?
De andre norske er også medaljekandidater. Pål Golberg og Hans Christer Holund hadde begge vært i bronsekampen om søndagens skiatlon hadde vært 15 kilometer klassisk. Det skal en del til å utfordre de to store favorittene, men det har skjedd større overraskelser enn at Bolshunov eller Niskanen har en dårlig dag. Erik Valnes virket overraskende spak under sprinten. Ja, han er best i klassisk, men en svak prolog og full stopp i semifinalen, er nok under både hans egne og våre forventninger.
Så har vi de tre russerne Chervotkin, Semikov og Yakimushkin. Dette mesterskapets løyper passer russerne. Smøreteamet deres har så langt vært meget gode. Alt ligger til rette om de har en topp fysisk dag. Hvem av dem som faktisk treffer er vanskelig å spå, men når man har tre utøvere er det vanskelig å se for seg at ikke minst en av dem er med og kjemper om medaljer.
En som ut i fra søndagens renn, kanskje litt overraskende, ikke er på start er Denis Spitsov. Han var den tredje beste under klassiskdelen av skiatlonen og gikk veldig bra fri teknikk også. Det er litt rart at han ikke går, men han forbereder seg nok allerede til søndagens stafett.
Det er faktisk mer åpent på kvinnesiden i internasjonal langrenn om dagen. Tar du bort de norske, russerne og Niskanen er det ikke så mange som har sjanse på topp seks. William Poromaa er nok en som håper å kunne klare det, akkurat som han gjorde under skiatlonen. Fransesco De Fabiani, Andrew Musgrave, Hugo Lapalus og Perttu Hyvarinen drømmer nok også om en plassering i nærheten av topp seks.
Så må vi jo nevne Dario Cologna. Sveitseren går sitt siste internasjonal mesterskap. Han er regjerende olympisk mester og har klart det kunststykke å vinne 15 kilometeren i de siste tre OL. Skulle han klare det en fjerde gang må det være en av de største bragdene i olympisk historie. Er det noe han er god til så er det å topp formen, og en topp 10 plassering kan man nok forvente, men om han vinner denne øvelsen vil det være i nærheten av et mirakel.
Topp 3 tips, 15 km menn:
1. Alexander Bolshunov
2. Iivo Niskanen
3. Hans Christer Holund
—
FAKTA: OL 2022 BEIJING
Når: 4. til 20. februar, 2022
Hvor: Beijing, Kina
Skiskyting, langrenn og nordiske grener arrangeres på Zhangjiakou-arenaen, på pluss/minus 1650 meter over havet
Dette er OL-løypene i Beijing
Hva skjer når:
Den komplette guiden til OL 2022
Program OL, dag for dag – alle grener
Langrenn
Skiskyting
Hvordan går det i OL:
Medaljeoversikt OL i Beijing
Resultater OL i Beijing, alle langrennsøvelser
Hvem stiller i OL:
Norges langrenns- og skiskyttertropp til OL i Beijing
Alle OL-troppene i langrenn