Heidi Weng slår knallhardt tilbake mot kritikken: – Hva er greia?
Den siste tida har debatten om krisen i Skiforbundet rast: Langrennslandslaget mister sponsorer, og mye av kritikken går ut på at de norske løperne knapt synes i media unntatt på resultatlista. Det til tross for at Norge har flere stjerner enn noen andre, og at norske utøvere dominerer internasjonalt langrenn, spesielt på herresida.
Ferske tall fra medieselskapet Retriever viser at dekningen av langrenn det siste året er gått ned med over 30 prosent sammenliknet med glansperioden 2010 til 2018, da Marit Bjørgen, Therese Johaug og Petter Northug herjet som verst.
Les også:
Full krise: Peker på Johaug og Northug
De fleste ekspertene er enige: Norsk langrenn mangler profiler som byr på seg selv og skaper engasjement.
I helga gikk Therese Johaug ut og ba utøverne ta ansvar, brette opp ermene og ta sin del av jobben. Tidligere i uka kom også den tidligere skikongen Petter Northug på banen i debatten.
Les mer:
Johaug slår alarm: – Nå må utøverne ta ansvar
Nå slår Heidi Weng kraftig tilbake mot den comeback-klare landslagskollegaen.
Saken fortsetter under
– Hva er greia? Da jeg stilte opp for media før, så følte jeg at jeg nesten gledet meg litt. Men nå synes jeg ikke alltid det er like hyggelig, sier Weng til VG.
Landslagsveteranen opplever selv at hun både stiller opp og byr på seg selv, spesielt etter konkurranser, men at det ikke er like fristende lenger fordi så mye av dekningen den siste tida har en negativ vinkling.
Les også:
Heidi Weng i kalasform: Tok nok en seier i Oslos Bratteste
VM-dronninga fra 2023 Anne Kjersti Kalvå er enig med Weng. 32-åringen spiller langt på vei ballen tilbake til media: Negative vinklinger får utøverne til å trekke seg tilbake.
– Jeg tror det er grunnen til at du ikke ser at så mange profiler blomstrer. Dere er krasse, negative, det blir ofte sutresaker. Ofte har dere en agenda, det er vanskelig å styre hvilken retning intervjuene blir. Da får dere kjedelige utøvere og kjedelige svar, sier Kalvå.
Saken fortsetter under
– Vi stoler på at markedsavdelingen
Kalvå er enig i at utøverne må stille opp og by på seg selv, men at de to hovedsponsorene nå trekker seg ut etter VM i Trondheim, vil ikke hun ta alt ansvar for. Hun mener det er naturlig at sponsorer som har vært med lenge etter hvert ønsker å utforske andre arenaer, og poengterer at hun er takknemlig for det de har bidratt med.
– Store sponsorer har gått ut før, da har det kommet inn nye. Vi stoler på at markedsavdelingen jobber for å få inn nye som har lyst til å samarbeide med oss. Vi får prøve å by på oss selv, gi resultater og god underholdning å se på, slik at noen vil det, sier hun til VG.
Både Kalvå og Weng får støtte av landslagstrener Pål Gunnar Mikkelsplass. Han mener kritikken er unyansert, og tildels urettferdig.
– Kanskje har media dårligere råd, de reiser mindre rundt. Det er mange andre idretter. Jentene våre blir sammenliknet med Haaland, for eksempel, sier Mikkelsplass til NRK.
Langrennsekspert: – Latskap
Langrennsekspert Petter Skinstad tordner mot norsk langrenn, men går hardest ut mot Skiforbundet. Han mener de har hatt det for godt for lenge, og ikke fulgt med i tiden.
– At Skiforbundet står i den situasjonen de gjør nå, skyldes latskap. Det kan ikke forklares på noen annen måte. De har vært bortskjemt på oppmerksomhet og ressurser i en årrekke. Forbundet må gjøre noen krevende grep for å unngå at folk er likegyldige til langrenn. Det er en forutsetning for å bli best. Nå må de komme på banen, møte media med åpenhet og transparens, og slutte å se på media som fiender, sier Skinstad til Langrenn.com, og fortsetter:
– I Sverige er det jo helt annerledes. Der spiller forbundet på lag med aktørene, utøverne stiller opp for TV og media, og de er totalt sett en mye mer moderne organisasjon, mye mer i forkant og i tråd med tiden. Det handler om å bygge en merkevare.
FAKTA: Dette er saken
* Skiforbundet langrenn har mistet flere hovedsponsorer den siste tida, inkludert Sparebank1 og Equinor, som til sammen bidrar med 17 millioner av budsjettet på drøy 80 millioner kroner.
* De fleste eksperter er enige: Norsk langrenn mangler profiler som byr på seg selv og skaper engasjement. Det til tross for at Norge har flere stjerner enn noen andre, og at norske utøvere dominerer internasjonalt langrenn, spesielt på herresida.
* De siste dagene har både comeback-klare Therese Johaug og den tidligere skikongen Petter Northug gått tydelig ut mot både landslagsledelsen og utøverne. De etterlyser mer synlighet og engasjement, og evne til å omstille seg til det nye medielandskapet.