– Jeg får ikke gjort noe med at Klæbo går fort
Systematisk, målrettet og analytisk: Det er lite rundt Harald Østberg Amundsen som er overlatt til slump. 25-åringen fra Asker oser av en profesjonell grundighet som ligger mange år foran hans kronologiske alder.
Hva har du gjort for å ta steget fra en god internasjonal løper til best gjennom en hel sesong?
– Det er et godt spørsmål og jeg vet ikke om jeg har noe fasitsvar på det. Men jeg tror det er små ting jevnt over som gjør at jeg har utviklet meg veldig på stilarter og øvelser jeg ikke var så god på før, sier Amundsen til Langrenn.com, og utdyper:
– Da jeg kom inn på landslaget så var det skøyting og skøyting individuell start som var det jeg var god på, men i år har jeg plutselig pallplass både i klassisk og skøytesprint, og jeg har verdenscupseiere i både skøyting og klassisk på distanse, så jeg har tatt store steg.
Mer overordnet tror Amundsen det handler mye om erfaring: å tåle å stå i forventningspresset helg etter helg, så vel som å takle alt rundt med reising og venting, endring av planer og rutiner, og fortsatt klare å holde fokuset.
– Det er kanskje det som aller mest skiller en landslagsutøver som går verdenscuprenn nesten hver helg fra en som ikke gjør det. Man må lære seg å tåle den belastningen, sier han.
Les også: – Jeg lever det livet jeg har drømt om
Har du noen teknikker du bruker for å holde fokuset når ting bygger seg opp i hodet?
– Jeg starter med å ikke bruke energi på ting jeg ikke kan kontrollere. Jeg får ikke gjort noe med at Klæbo går fort. Eller hvis reisen blir forsinket og jeg ikke får trent det jeg hadde planlagt. Man må tåle å sitte i kø, takle at det blir endringer i opplegget, tørre å droppe noen treningsøkter. Sånne ting.
Saken fortsetter under
Hoppet i fallskjerm for å vinne verdenscupen
Harald Østberg Amundsen trener mye, også mentalt. Spesifikt med en av Norges mest kjente og anerkjente mentaltrener Erik Bertrand Larsen. De to har jobbet sammen i flere år.
– Jeg er bevisst på å være godt forberedt. Det har jeg veldig trua på, og jeg ser det fungerer, sier Amundsen.
Hvordan han og Larsen jobber avhenger både av årstid og generelle arbeidsoppgaver så vel som spesifikke situasjoner og problemstillinger.
– I høst jobbet vi en del med å pushe grenser. Da hoppet jeg i fallskjerm blant annet. Det var veldig gøy, det. Nå på slutten av sesongen har vi pratet mye sammen om hvordan man skal klare å virkelig mobilisere til de siste skirennene selv om man er sliten og holde unna så jeg skulle vinne verdenscupen sammenlagt, sier Amundsen.
– Noen ganger er det viktig å sette ting i perspektiv og tenke at «om en måned er jeg ferdig» og at jeg kommer til å være så fornøyd med meg selv hvis jeg gir gass denne måneden her. At jeg skal forberede meg like godt til skirenn i slutten av mars som om det skulle vært til sesongåpningen på Beitostølen.
– Jeg tror det er viktig å utfordre seg på å holde hodet klart og være litt streng med seg selv i perioder. Det vil betale seg i form av gode prestasjoner.
Fun facts: Erik Bertrand Larsen var tidligere fallskjermjeger. Han har også jobbet med Petter Northug og med det norske langrennslandslaget under ski-VM i Oslo i 2011.
Saken fortsetter under
– Må tørre å ha det vondt en stund
Når det kommer til det mentale i forbindelse med de enkelte konkurransene, er Amundsen opptatt av å legge en plan for løpet i forkant.
– Dagen før renn passer jeg på å sette av noen minutter til å gå igjennom løpet i hodet, tenke ut hvordan jeg skal disponere løpet og hvordan jeg skal løse ulike deler av løypa, sier han.
Amundsen forklarer videre at for hans del er det stor forskjell på sprint- og distanserenn, spesielt på det mentale planet.
– På selve rennet handler det å komme til start med hodet påskrudd. I distanserenn kan det bety at jeg må «skru på» og ta meg samme, være offensiv og tørre å ha det vondt en stund. Før sprintrenn er det ofte at jeg må roe meg ned.
Se også: Slik skal Harald Østberg Amundsen bli enda råere
Saken fortsetter under
Ikke flest timer
Amundsen antyder at han trener mellom 860 til 900 timer i året på fysisk trening. Det er det få som hever øyenbrynene over.
– Det er mange som trener mer enn meg, og jeg tror det er få satsende skiløpere i Norge som trener for lite. Vi har en tøff og god treningskultur. Men jeg prøver å se hvordan jeg kan øke kvaliteten på den treningen jeg legger ned, og trene bedre enn de jeg konkurrerer mot. Det er litt av nøkkelen for min del, sier Amundsen, og fortsetter:
– Jeg søker hele tiden etter økter som er mer utviklende, og jeg har turt å utfordre meg selv, uten å kaste hele det opplegget som har fungert før. Det å finne balansen mellom å øke mengden gradvis, lytte til kroppen og hvile når jeg kjenner at jeg trenger det har jeg nok vært god på.
Så hva er det nå som skal til for å slå Klæbo?
– He he. Det korte svaret er at jeg må bli bedre, sier Amundsen, og tenker seg litt om.
– Nå har jeg tatt store steg denne sesongen, og det er viktig å være fornøyd når man har tatt store steg. Men så må jeg også finne ut hvordan jeg skal bygge videre på det. Det er i hvert fall inspirerende å se at jeg har tatt et stort steg denne vinteren her. Det gir meg trua på at jeg kan ta et stort steg til neste vinter også. Og da vil jeg etter hvert nærme meg.
Les også: – I Trondheim tar jeg gull
Saken fortsetter under
Hva anser du som dine viktigste styrker spesifikt mot Klæbo?
– Per nå er jeg kanskje kneppet bedre enn han på distanserenn i skøyting med individuell start. Utenom det, så slår han meg på det meste når han er i form. Men jeg tror jeg har mer å gå på med treningsmengde, og at jeg kan hente ut mer der. I tillegg er Klæbo ekstremt bra på teknikk, og der har jeg også mer å lære. Så jeg tror jeg bare må fortsette å ta tak i ting jeg er for dårlig på. Der kan jeg fortsatt ta steg. Det samme gjelder eksplosivitet og sprint: Jeg har tatt store steg, men det er fortsatt mye å jobbe med, sier Harald Østberg Amundsen til Langrenn.com.
Hvor viktig blir det å få Klæbo tilbake i landslaget?
– Det håper jeg veldig på. Jeg håper vi kan bli et sammensveiset lag, og at vi kan ha alle de beste utøverne på landslaget inn mot VM i Trondheim. Det tror jeg kan være bra for landslaget. Han er den største stjernen og jeg har selvfølgelig lyst til å ha han i laget og få matchet meg mot han.