– Jeg har mer tro på at jeg kommer til VM enn at Petter Northug gjør det 

av Ingeborg Scheve • 26.06.2024
Han har snudd opp-ned på treningstilnærmingen og begynt å ta tran i jakten på en plass i den norske VM-troppen. Og aldri har han følt at det målet er mer realistisk.

Etter å ha jaget VM-drømmen i over ti år, stakk stayeren fra Tønsberg fingeren i jorda. Han innså at han ikke kunne fortsette å trene slik han har gjort år etter år, og forvente at det plutselig skulle utløse et mirakel. Han må gjøre ting annerledes om han skal innfri målet, og at det begynner å haste. 

– Jeg har blitt 31 år. Det er VM 2025 som er målet. Skal jeg nå målet må jeg ta konsekvensene av de siste årenes resultater. Fjoråret, med en tredjeplass på et Norgecuprenn og en sjuendeplass i NM holder ikke, sier Eirik Mysen, som nå har gått inn i privatlaget Team Bygdø. 

Les også: Eirik Mysen ferdig i Team Swix

Når Langrenn.com snakker med Mysen, er han på vei hjem fra O2-testing med testresultater som gir grunn til å smile bredt. 

– Jeg har forbedret oksygenopptaket mitt betraktelig siden jeg kjørte en tilsvarende test i januar, sier han tilfreds.  

– Jeg har aldri vært mer motivert. Jeg tror innerst inne at jeg kan bli en av Norges beste langrennsløpere. Det har jeg helt ærlig aldri trodd før, i hele den tida jeg har satset. Det året jeg er inne i nå kan endre hvordan resten av livet mitt blir, sier Mysen, og fortsetter:

– Jeg sier ikke at jeg kommer til VM nå. Men ambisjonen er å slå seg inn i troppen til 10-kilometeren i VM. Drømmen av drømmer er å få gå skiathlon og stafetten i VM også. Men det skal nok litt til at det skjer. 

Saken fortsetter under

Eirik Mysen er godt fornøyd med siste O2-test.

Vekk fra vedtatte «sannheter»
Det var på senvinteren i år at Mysen bestemte seg for å begynne å jobbe med Vetle Leander Johansen. Samarbeidet med den 23 år gamle drammenseren har snudd opp-ned på treningstilnærmingen til 31-åringen. 

– Jeg har klokkertro på det vi driver med nå. Vetle er åtte år yngre enn meg, er både utøver og trener, og har et annet syn på trening enn det tradisjonelle langrennstrenere har, sier Mysen til Langrenn.com, og utdyper:

– Mange ting gjør vi fordi landslaget har suksess med det. Mange av de beste, som Johaug, Bjørgen, Sundby og Northug, har løpt mye, og snakker mye om å løpe i myra. Men hvorfor løper vi når vi er skiløpere? Hvorfor bruker vi så mye tid på løping?  

Nettopp disse spørsmålene og flere i samme bane, er grunnlaget for den nye treningstilnærmingen til Mysen. 

– Det Vetle har gjort, er å legge vekk alle ting de beste har gjort før, så starte fra scratch og tenke «hva tror vi er mest logisk og mest optimalt for å bli best mulig i langrenn?» I det vi har kommet fram til, er det ganske mye som er annerledes enn tradisjonell langrennstrening, sier han. 

Se også:
Fersk forskningsrapport: Derfor er Norge så gode

Mener du at verdens beste langrennsløpere har blitt best til tross for hvordan de har trent og ikke på grunn av det?
– Nei. Men det betyr ikke at de har gjort alt riktig heller. Kanskje de har respondert veldig bra på det som er vanlig, tradisjonell langrennstrening, mens andre ikke responderer så bra på det. 

Så du tenker at du ikke responderte så bra på den typen trening?
– Njæ. Jeg tror vel mest at jeg ikke har trent bra nok. Jeg har hatt litt for mye sjukdom, så hvis du ser på det totale timetallet mitt de siste fem åra og sammenlikner det med Klæbo sitt, så er det ikke noe sjokk at han går fortere enn meg. Men ulike utøvere har ulike begrensninger, og Vetles fokus er på individualiserte treningsopplegg, sier Mysen, og fortsetter: 

– For meg er kapasitet en begrensning. Jeg har bra terskelfart, men ikke like bra maksimalt oksygenopptak. Så vi har lagt inn ekstra fokus på O2-økter og høy intensitet. 

Se også: – Gjør du det riktig, er det en gulløkt. Bommer du, kan det spolere sesongen

Saken fortsetter under

Vetle Leander Johansen O2 test
Vetle Leander Johansen gjør klar til O2-test for Eirik Mysen. Foto: Privat

Radikal forbedring
Tre måneder etter at Mysen la om treningsopplegget, ser han allerede framgang på alle parametere. Den framgangen tilskriver han i stor grad det nye treningsopplegget han og Johansen startet i år. 

– Det har gått mye bedre enn jeg hadde trodd. Jeg er friskere enn jeg har vært før, jeg har trent mer enn jeg har gjort før og jeg tåler mer trening enn jeg har gjort før, sier han.

Hva er de største forskjellene mellom det du gjør nå sammenliknet og hvordan du har trent før?
– Jeg trener mer enn jeg har gjort før, både flere timer og flere hardøkter. Jeg løper mye mindre enn før. Og jeg trener mindre styrke. Før trente jeg to styrkeøkter i uka. Nå trener jeg ingen. Men jeg føler meg sterkere nå fordi jeg staker mye hardt. 

Totalt trener Eirik Mysen nå mellom 22 til 25 timer i uka, noen ganger mer. Da er det cirka 18 til 20 timer rulleski og fire-fem timer sykkel, og litt løping innimellom. Planen er cirka 100 timer i måneden gjennom sommeren. 

– Mitt fokus nå er å trene sinnssykt bra. Det har jeg aldri gjort før. Jeg inspireres litt av det Petter Northug gjorde i sesongoppkjøringen inn mot sine råeste sesonger. Da trente han minst 100 timer i snitt fra april til august. Det er et lite delmål for meg å trene like rått i år som det Northug gjorde da. 

Apropos Petter Northug: Han har jo levert noen imponerende enkeltprestasjoner i vinter. Tror du han klarer å kvalifisere seg til VM i Trondheim?
– Jeg har mer tro på at jeg gjør det enn at Petter Northug gjør det. 

Se også:
Petter Northug bekrefter: VM-drømmen lever

Saken fortsetter under

Dessuten har Mysen tatt mer tak i ernæring nå. Det siste året har han tatt fiskeolje daglig, og mener selv det har en positiv effekt. 

Så du har rett og slett begynt å ta tran?
– Ja, det kan du si. Men det er ikke helt det samme. Dette er en ren fiskeolje som skal ha optimalt forhold mellom ulike fettsyrer. Det smaker ikke godt, men jeg har holdt meg frisk, så jeg har trua på at det funker. 

Interessert i trening og treningstrender? Her har vi samlet stoff om trening, treningsmetoder, forskning og utvikling

Eirik Mysen er nå en del av Team Bygdø, sammen med Petter Myhr, Marcus Solheim og Iver Wang Johansen.
Eirik Mysen er nå en del av Team Bygdø, sammen med Petter Myhr, Marcus Solheim og Iver Wang Johansen. Foto: Team Bygdø

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

  • Riitta-Liisa of Finland competes in the Women's Cross Country Skiing 10 km Free Technique during the FIS Cross-Country World Cup on January 29, 2021 in Falun.
    1

    Skilles etter årevis med sjalusi og kjekling

    by Ingeborg Scheve
    07.04.2025
  • ebba Andersson 10K CL SM 2025
    1

    Ekspertene måper: – Aldri sett en så overlegen seier i moderne tid

    by Ingeborg Scheve
    03.04.2025
  • Therese Johaug of Norway after women’s 10 km Interval start free technique during the FIS Cross-Country World Cup on March 16, 2025 in Oslo.
    1

    Johaug med ny beskjed om framtida

    by Ingeborg Scheve
    07.04.2025
  • Lage Sofienlund - Kristine Stavås Skistad 2023
    1

    Har bestemt seg

    by Ingeborg Scheve
    19.04.2025
  • Jasmi Joensuu (FIN) - FIS world cup cross-country, cups, Lahti (2025). Foto: Thibaut/NordicFocus
    1

    Skilt i desember, nå er hun nyforelsket

    by Ingeborg Scheve
    11.04.2025

FlerE artikler

  • Finlands skiskyttere i framgang under norsk ledelse

    Finland har tatt et stort steg framover i skiskyting denne sesongen. Suvi Minkkinen (bildet) er den største stjernen, og mye av framgangen tilskrives den norske treneren Erik Torneus-Kulstad. Nå har finnene tatt ut sitt landslag for OL-sesongen 2025/2026.
    av Kjell-Erik Kristiansen
    25.04.2025
  • Tar oppgjør med folk som betaler andre for å trene for seg på Strava

    av Ingeborg Scheve
    25.04.2025
  • Norsk skibinding kåret til «Årets produkt»

    av Ingeborg Scheve
    24.04.2025
  • Turtelduene følger hverandre inn på landslaget

    av Ingeborg Scheve
    24.04.2025
  • Vårløping for langrennsløpere: Gull verdt – hvis du gjør det riktig

    av Ingeborg Scheve
    24.04.2025