Landslagsjentene skal på høydesamlinger, gutta må bli hjemme
Damelandslagstrenerne legger opp til flere høydesamlinger for landslagsjentene inn mot VM-sesongen 2023. Herrelandslagene har null. Unntaket er Johannes Høsflot Klæbo, som kjører eget opplegg.
Se fakta om høydetrening og høydeopphold nederst i saken
Damelandslaget i langrenn har planlagt to høydesamlinger denne høsten, samt et høydeopphold i Sveits i forbindelse med den siste verdenscuprunden i Davos før jul og Tour de Ski i januar. De to samlingene i høst kjøres i Nord-Italia.
Trener for damelandslaget Stig Rune Kveen utelukker heller ikke at det kan bli aktuelt med en høydesamling i forkant av VM i Planica i Slovenia, som arrangeres i månedsskiftet februar-mars.
Selve VM går imidlertid ikke i høyden. Langrennsarenaen i Planica ligger på cirka 1000 meter over havet.
God effekt av høydesamlinger
Kveen er overbevist om at høydetrening gir effekt, spesielt når den gjennomføres i forbindelse med samlinger. Det samme sier hovedtrener for kvinnenes elitelandslag Sjur Ole Svarstad.
– Det gir oss først og fremst en god samlings- og treningseffekt. I tillegg er det en fin måte å periodisere treningsarbeidet på. Å være borte sammen og trene i en lengre periode skal ikke undervurderes, sier Kveen til Adresseavisen.
Kveen ble trener for damelandslaget fra 1. juni i år, sammen med Sjur Ole Svarstad som ble ansatt et par uker tidligere.
Kveen har tidligere blant annet vært trener for Petter Northug Jr. da han sto utenfor landslaget. Northug er kjent for å være en av de som har benyttet høydetrening systematisk gjennom mange år, inkludert de sesongene der han presterte aller best.
Svarstad var assistenttrener for damelandslaget fra 2016 til 2018, med VM i Lahti 2017 og OL i Korea 2018 som høydepunkter de sesongene. Nå er han altså hovedtrener for laget.
Derfor brukes høydetrening
Northug er kjent for å være en av de som har benyttet høydetrening systematisk gjennom mange år, inkludert de sesongene der han presterte aller best. Faren og manageren John Northug, som fulgte sønnen tett gjennom hele karrieren og hadde en viktig rolle i hans støtteapparat, forklarer hvorfor.
– Høydetrening er en del av utholdenhetsidrett. De medaljene Petter tok, var basert på godt høydegrunnlag, sier John Northug til Langrenn.com.
Han poengterer også at det å tilbringe nok tid i høyden er avgjørende for utbyttet av høydeoppholdene.
– Det er vesentlig større endring i blodvolumet etter tre uker i høyden enn to. Med større blodvolum vil man da kunne trene på høyere nivå når man kommer tilbake til lavlandet. Derfor var Petters høydeopphold i barmarksesongen og oppkjøringen mot sesongen nesten alltid tre uker lange, sier John Northug.
Saken fortsetter under
Herrelagene dropper høyden
Damelandslagets sesongoppkjøring med to omfattende høydesamlinger står i sterk kontrast til herrelandslagenes sesongoppkjøring: De legger ikke opp til noen høydesamlinger i det hele tatt i år.
Det er det flere eksperter som stusser på, inkludert Petter Northug Jr. og Bjørn Dæhlie. Begge benyttet høydetrening systematisk i sine sesongforberedelser da de var på topp i sine karrierer.
Hovedtrener for herrenes distanselandslag Eirik Myhr Nossum avviser at det er noe unormalt i det.
– Normalen er at vi ikke er i høyden. De norske landslagene har vært lite i høyden de siste fem åra. Det var unormalt i fjor, da vi var i høyden, sier han til Langrenn.com.
Nossum forklarer at hovedårsaken til at lagene hadde flere samlinger i høyden i fjorårssesongen, var fordi OL i Kina gikk på svært høy høyde.
– Høydeoppholdene våre i fjor var akklimatisering og tilvenning. At utøverne vennet seg til å trene og konkurrere i høyden er avgjørende for å lykkes når man skal konkurrere på høy høyde, sier han.
Les også: Høydetrening vs høydeeffekt
Nossum er overbevist om at landslagsløperne ikke får noe dårligere sesongoppkjøring selv om de ikke legger opp til noen høydesamlinger i år.
– Vi får trent like bra og enda bedre andre steder. Man både får og mister noen ting med høyden, sier han.
Saken fortsetter under
Ikke noe dramatisk
Nossum poengterer at det verken er dramatisk eller unormalt at landslaget dropper høydesamlinger.
– Det vi gjør i år er veldig likt det vi har gjort inn mot VM-sesongene 2019 og 2021, og vi leverte bra resultater der. Det vil alltid være noen detaljer man endrer eller justerer, men tankegangen og grunnfilosofien vår er den samme, sier Nossum til Langrenn.com, og utdyper videre:
– Det handler om å legge ned mye trening: Den norske modellen er basert på tradisjonell utholdenhetstrening og høyt treningsvolum fra sesongstart og gjennom hele sommeren. Da snakker vi pluss/minus 100 timer per måned for de fleste utøverne våre, og hovedsakelig rolig mengdetrening. Så legger vi til mer intensitet etter hvert, men vi begrenser hardøktene lenge. De sparer vi til utpå høsten.
Klæbo med eget høyderegime
Johannes Høsflot Klæbo er den eneste av landslagsløperne som legger opp til omfattende høydetrening denne sesongen. Han kjører sitt eget, private høydeopplegg, som består av tre lenge høydeopphold før jul. Klæbo vil derfor knapt være med på noen av samlingene til landslaget før sesongstart i november.
I likhet med Petter Northug ønsker Klæbo å oppnå en fysiologisk høydeeffekt med sitt høyderegime. Det er en del av Klæbos langsiktige treningsopplegg mot OL 2026.
Klæbos høydeopplegg var ett av tre sentrale temaer under forhandlingene mellom Klæbo og Skiforbundet om ny landslagskontrakt i våres.
Interessert i trening? Her har vi samlet stoff om trening, treningstips, trender og forskning
FAKTA: HØYDETRENING OG HØYDEEFFEKT
Hvorfor reise på høydesamling?
Det er flere grunner til at utholdenhetsutøvere i årtier har benyttet seg av treningsperioder i høyden som en del av sine overordnede opplegg. Lengden, høyden og innholdet på slike opphold varierer imidlertid avhengig av formålet med oppholdet.
Vanlige formål med høydeopphold er blant annet:
- Å oppnå en fysiologisk høydeeffekt i form av økt blodvolum og økning i hemoglobinmassen i blodet, altså kroppens evne til å frakte oksygen rundt til musklene. Dette øker kroppens prestasjonsevne.
- Akklimatisering, altså å venne kroppen til å bo og prestere i høyden
- Teste hvordan kroppen responderer på ulike intensiteter på en spesifikk høyde, for eksempel i forbindelse med forberedelser til mesterskap som arrangeres i høyden.
- Få lagt ned en mengdetreningsperiode med ekstra nøye fokus på detaljer, intensitetsstyring og restitusjonsrutiner