Nå skal han kvitte seg med «Beito-spøkelset»

av Ingeborg Scheve • 14.11.2023
Mattis Stenshagen Muonio 2023
I oktober satte han hele landslagseliten på plass. I Muonio i helga gjorde han det på ski. Nå er han klar for å kvitte seg med «Beito-spøkelset» og gjenta det hele der.
I oktober satte han hele landslagseliten på plass. I Muonio i helga gjorde han det på ski. Nå er han klar for å kvitte seg med «Beito-spøkelset» og gjenta det hele der.

Under sesongåpningen i Finland sist helg gikk 27-åringen fra Follebu rett opp på pallen i to av to renn han deltok i. Dermed beviste han at den knusende seieren på testrennet i Holmenkollen i oktober ikke var tilfeldig. 

For endelig er Mattis Stenshagen på glid igjen, nesten tre år etter smellen han gikk på som U23-løper. 

På lørdagens 10 kilometer klassisk i Muonio ble Stenshagen beste norske, bare slått av hjemmefavoritten Iivo Niskanen, men foran hele den norske landslagseliten og verdenscupløpere fra nesten 20 nasjoner. Dagen før tok Stenshagen andreplassen på klassisksprinten. Stemningen sto i taket i Team Swix.

Saken fortsetter under

Til helga venter den norske sesongåpningen på Beitostølen. Der står det klassisk sprint, 10 kilometer klassisk og 10 kilometer fristil, begge med individuell start, på programmet. 

– Jeg har en ambisjon om å kvitte meg med «Beito-spøkelset», sier Stenshagen til Langrenn.com etter kanonhelga i Finland.

Stenshagen forteller at han gru-gleder seg til sesongåpningen på Beitostølen. Han vet han er i form, han vet hvordan han ligger an mot både norske og utenlandske verdenscupløpere. Og han vet at han har mye å gå for til helga. 

Leverer han tilsvarende resultater på Beitostølen som i Muonio, blir Stenshagen vanskelig å unngå i uttaket til verdenscupåpningen i Ruka, som går uka etter Beitosprinten. Når også Johannes Høsflot Klæbo og nesten halve landslaget er ute med Covid i tillegg, er nåløyet for å sikre seg en plass i troppen til Ruka kanskje ørlite grann større i år. 

Men så langt i karrieren har Stenshagen til gode å få ut alt han er god for under sesongåpningen på Beitostølen. 

– Jeg har en ambisjon om å kvitte meg med «Beito-spøkelset», sier Stenshagen, og forklarer at han jobber med hodet for å få til nettopp det: 

– Jeg får ikke gjort mye med formen mellom Muonio og sesongåpningen på Beitostølen. Det blir bare å komme hjem, pakke ut, lade batteriene og reise igjen. Så må jeg bare prøve å sync’e det jeg gjorde i Muonio. Der kom jeg inn med lave skuldre, så nå gjelder det bare å holde dem lave når jeg kommer til Beitostølen også, sier han. 

Så enkelt på papiret, men likevel så vanskelig i praksis. Det blir ikke enklere av at det ligger ekstra mye i potten for Stenshagen i årets sesongåpning. 

Hva er det som gjør at mange møter Beito-spøkelset og sliter med å få ut sitt beste akkurat på sesongåpningen på Beitostølen? 
– For min del er det energilekkasje. Det har lett for å bli litt for mye fokus på feil ting på Beito. De rennene der oppleves ofte som større og viktigere enn de egentlig er, og da får man en unaturlig frykt for ikke å gå fort nok. 

Saken fortsetter under

Mattis Stenshagen
Mattis Stenshagen føler unektelig på presset i forkant av sesongåpningen på Beitostølen. Han erkjenner at Beito-spøkelset lever i beste velgående

Stenshagen får støtte av teamkollega Mikael Gunnulfsen. Han er en av de som har lykkes på Beitostølen og gått seg inn i verdenscuptroppen der, men også han opplever åpningshelga som en form for bingo, og at «Beito-spøkelset» er reelt. 

– Det er vanskelig å si akkurat hvorfor. Men landslaget pleier å ha åtte mann inne blant de ti beste. Så kan det komme inn en eller annen løper utenfra og snappe en pallplass, men det er minst 20-30 mann som kan være den heldige der. Så det er nesten som loddtrekning, sier Gunnulfsen.

Stenshagen og Gunnulfsen er to av de tre løperne som brøt med Team Aker Dæhlie etter fjorårssesongen da det ble klart at treneren deres, Torstein Dagestad, ikke fikk fornyet sin kontrakt med det norske privatlaget. Da gikk de i gang med å bygge et helt nytt satsingslag, og i slutten av mai var Team Swix etablert. 

Les også: 
Utbryterne fra Team Aker Dæhlie lanserer eget satsingsteam

Saken fortsetter under

Team Swix: Firkløveret Eirik Mysen, Mattis Stenshagen, Mikael Gunnulfsen og Jonas Vika utgjør det nye norsk privatlaget i allround langrenn.

Comebacktalent
Stenshagen var et stort talent som junior og U23-løper. Han tok gull og sølv i junior-VM og U23-VM, og ble spådd en lysende karriere. 

Sesongen 2018/19 ble han tatt opp på rekruttlandslaget, og gikk seg inn på elitelandslaget i sprint året etter. Men der gikk Stenshagen på en real smell, og mistet plassen på landslaget.

Stenshagen måtte sette en fot i bakken. Han kom inn på privatlaget Team Telemark (som gikk inn i Team Aker Dæhlie i fjor), og er nå på det nyetablerte Team Swix, hele tida under trener Torstein Dagestad. Sammen med har de to brukt de siste sesongene på å bygge Stenshagen opp igjen. Og det er den jobben som nå begynner å gi resultater. 

Saken fortsetter under

Stenshagen WC Davos 2019
Stenshagen 2019

Hva er det som gjør at du har tatt slike steg i år? 
– Jeg føler vel at det er resultatet av den jobben jeg har gjort det siste to og et halvt året. Jeg har jobbet systematisk med å bygge meg opp igjen, lagt sten på sten, og brukt de erfaringene jeg tok med meg fra den smellen, sier Stenshagen. 

Hva var det som skjedde den gangen? Hvorfor gikk du på en smell da du kom inn på sprintlandslaget?
– For meg handlet det om at jeg var ung og nysgjerrig. Men jeg var vel litt for nysgjerrig på treningsbiten. Jeg stolte litt for lite på meg sjøl, søkte litt mye rundt, og fikk litt for mange svar i stedet for å følge min egen plan. Da ble jeg bare en dårlig kopi av mange ulike utøvere på en gang.  

Nettopp den erfaringen mener Stenshagen er hans viktigste styrke som utøver. 

– Det handler om å være trygg på den jobben jeg gjør. Det er ikke noe hokuspokus, og det høres enkelt ut. Men Torstein (Dagestad, journ.anm.) og jeg har staket ut en kurs nå. Jeg er trygg på den filosofien vi har, og jeg kjenner at vi bare er startgropa på den biten. 

Så hva tenker du nå om Beito-spøkelset og sesongåpningen på Beitostølen – og at det kanskje ligger en billett til verdenscupåpningen i Ruka der? 
– Jeg skal bruke null energi på å tenke på Ruka. Jeg vet at du får betalt for det du presterer. 

Sesongåpningen på Beitostølen arrangeres fra fredag 17. til søndag 19. november. På programmet står sprint på fredag, 10km klassisk på lørdag og 10km fristil på søndag, begge med individuell start. Rennhelga på Beitostølen kjøres parallelt med den svenske sesongåpningen i Gällivare. 

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Startlister og starttider lørdag

    Ski Classics, NM i langrenn, verdenscup i langrenn og skiskyting, samt IBU-Cup: Her er alt av program, startlister og starttider lørdag.
    av Langrenn.com
    18.01.2025
  • – Har aldri skjedd før

    av Ingeborg Scheve
    18.01.2025
  • Kronikk: – Et NM-sirkus på godt og vondt

    av Torbjörn Nordvall
    17.01.2025
  • Skal sabotere Ski-VM i Trondheim

    av Ingeborg Scheve
    17.01.2025
  • Bjørgen holder VM-døra på gløtt

    av Ingeborg Scheve
    17.01.2025