Nesten ingen får reise til OL

av Ingeborg Scheve • 25.01.2022
Discovery har nå bestemt at ingen kommentatorer reiser til Beijing. Det er Discovery som kommenterer og sender OL 2022 i Norge.

Det er Discovery som er rettighetshavere til å sende OL i Norge. De har nå bestemt at alt skal kommenteres fra Norge. Bare 20 av de 44 medarbeiderne som skulle vært tilstede under OL i Beijing får reise til Kina. Det er utviklingen i smittesituasjonen som er årsaken til endringen. 

– Den opprinnelige planen var å sende 44 personer til Beijing. Den nye planen er å sende 20 personer. Det viktigste grepet vi gjør er å flytte all kommentering til Oslo, sier Discoverys kommunikasjonsdirektør Hanne McBride til VG.

Kommunikasjonsdirektør McBride forklarer endringen slik:

– Det er utfordrende å produsere et så stort arrangement som OL i en pandemi, og det er knyttet usikkerhet til eventuelle karantener og isolasjon ved ankomst i Beijing. Forholdene er uforutsigbare og for å minimere risiko knyttet til produksjonen og de redaksjonelle teamene har vi besluttet å sende færre folk enn planlagt.

Smitte i langrennslandslaget 
Smittesituasjonen og koronapandemien er for tida svært ustabil. 

Søndag ble det klart at sprintlandslagstrener Arild Monsen har testet positivt på Covid-19. Ifølge Skiforbundet er det ingen av løperne eller andre i trenerteamet eller støtteapparatet som har testet positivt på Covid-19.

Men herrelandslagstrener Eirik Myhr Nossum, kvinnelandslagstrener Ole Morten Iversen og samtlige av de mannlige OL-uttatte løperne er definert som nærkontakter. Det betyr at de ikke kommer seg til Kina med det første charterflyet som går 27. januar. 

Koronareglene i OL: Skrekken er en positiv koronatest nå. For de som eventuelt tester positivt nå. blir det et rotterace for å rekke karantene- og testkravene før avreise, et omfattende skjemavelde, og i verste fall kan hele mesterskapet ryke for de berørte. 

Dette er langrennskommentatorene i OL
I langrenn var tidligere landslagstrener Trond Nystad håndplukket som ekspertkommentator sammen med Asbjørn Myhre. I tillegg har Discovery tatt inn Tor-Arne Hetland. Dette sa Nystad om oppgaven da Langrenn.com snakket med Nystad før jul. 

Egentlig hadde Nystad slett ikke lyst på jobben. Da kanalen kontakten den tidligere landslagstreneren for et par måneder, gjorde han derfor sitt beste for å snakke seg ut av diskusjonen. Men da Discovery likevel ikke ga seg, og Nystad hadde fått reflektert over tilbudet, valgte han til slutt å takke ja. 

– Jeg har jo stått på den andre siden av gjerdet og ikke alltid vært fornøyd med den jobben journalistene gjør. Så nå blir det spennende å gå i deres sko og få litt mer forståelse for den siden, og artig å få oppleve sporten fra enda flere ulike vinkler, sier Nystad til Langrenn.com. 

Trond Nystad var blant annet hovedtrener for det norske herrelandslaget fra 2011 til 2016. Før det var han hovedtrener for det amerikanske landslaget fra 2002 til 2006, for det tyske damelandslaget fra 2006-2007 og for sprintlandslaget til Sveits fra 2007-2010. 

Etter at Nystad var ferdig som hovedtrener for Norge i 2016, ble han langrennskoordinator for det østerrikske landslaget, men sa opp på dagen da de østerrikske langrennsløperne Max Hauke og Dominik Baldauf ble tatt for bloddoping under VM i Seefeld i 2019. 

Nystad er gift med Claudia Nystad (født Künzel), en av Tysklands mestvinnende langrennsløpere og aktiv fram til slutten av sesongen 2015. 

Hva tilfører du det teamet som skal dekke langrenn i OL i vinter? 
– Jeg har mye internasjonal erfaring fra å være trener i mange land, og har fått mange kontakter i flere miljøer, så jeg har og kan få tilgang til veldig up-to-date informasjon fra ulike nasjoner. Det blir viktig å ha en stor telefonbok på mobilen, spesielt nå i disse tider der det ikke er like enkelt å få tilgang til folk. 

Samtidig er Nystad svært ydmyk overfor jobben han har tatt på seg og den rollen han har med å formidle konkurransene og hendelsene fra det aller øverste internasjonale nivået i Norges nasjonalsport. 

– Vi er jo utrolig bortskjemte i Norge, og vant til helt utrolig kommentering i alle år. Kommentatorene i NRK er forbilder for alle i bransjen, og det er svært store sko vi skal fylle. De er ekstremt dyktige, og folk er jo vant til og forventer den kvaliteten. Så vi må se om vi kan klare å levere noe som er sammenliknbart med det de har levert, sier han.

Hva tror du blir den største utfordringen? 
– Kina. Men storpolitikk og alt det andre tenker jeg at andre får ta seg av. Jeg skal dekke OL og fokuserer på idrett. OL er en feiring av idretten, og den opprinnelige intensjonen med OL og den olympiske ånd, er at i den perioden OL arrangeres skal det være fred i verden, sier Trond Nystad til Langrenn.com.

Nå blir rammene rundt jobben altså litt annerledes. 

FAKTA: OL 2022 BEIJING

Når: 4. til 20. februar, 2022
Hvor: Beijing, Kina 
Skiskyting, Langrenn og nordiske grener arrangeres på Zhangjiakou-arenaen, på pluss/minus 1750 meter over havet
Dette er OL-løypene i Beijing 
Hva skjer når: 
Program OL, dag for dag – alle grener 
Langrenn 
Skiskyting

Hvordan går det i OL:
Medaljeoversikt OL i Beijing

Hvem stiller i OL: 
Norges langrenns- og skiskyttertropp til OL i Beijing

Andre nasjoner
Australia
Canada 
Finland 
Frankrike
Italia
Russland
Storbritannia
Sveits 
Sverige 
Tyskland
USA 
Østerrike 

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Gjør sitt livs løp, men sjanseløs på seieren

    22-åringen fra Hedemora går sannsynligvis sitt livs beste sprintfinale, men er sjanseløs på seieren.
    av Ingeborg Scheve
    25.01.2025
  • Parkert i finalen, varsler revansj: – Jeg trives mye bedre i Trondheim

    av Ingeborg Scheve
    25.01.2025
  • Nytt norsk skrell i Engadin

    av Ingeborg Scheve
    25.01.2025
  • Norsk sprint-skrell i Engadin: – Fy søren, det var gøy!

    av Ingeborg Scheve
    25.01.2025
  • Startlister og starttider lørdag

    av Langrenn.com
    24.01.2025