Outsiderne til sesongåpningen på Beitostølen: Magni Smedås
Mistet faren i oktober: – Det en stor seier å stå på startstreken i år
I fjor ble Magni Smedås nummer seks på 10 kilometer skøyting både under sesongåpningen på Beitostølen og igjen på Lillehammer i desember, verdenscuphelga som ble nedgradert til nasjonale renn men likevel hadde hele det norske elitelandslagene på startstreken. Der tok hun seg også til finalen i sprinten.
Resten av fjorårssesongen var imidlertid preget av nedstenging og svært få muligheter til å konkurrere. Så da Smedås fikk sjansen til å gå verdenscup i Ulricehamn i februar, grep hun den med begge hender og leverte: 26-åringen fra Dalsbygda hadde tiende beste prologtid og endte på 11.plass i sprinten, og ble nummer åtte i finalen i teamsprinten sammen med Kristin Austgulen Fosnæs.
Nå gleder Smedås seg til sesongstarten på Beitostølen kommende helg, om enn bitelitt betinget.
På den ene siden markerer helga startskuddet på en ny sesong, og trekker løpere stinne av ambisjoner og forventninger. Samtidig jobber langrennstalentet fra Dalsbygda med å bearbeide sorgen over farens død. Derfor håper Smedås at konkurransehelga kan bidra til å gi henne nytt fokus og en form for normalitet igjen.
Preget av farens tragiske død
Alt gikk på skinner for Smedås. Men sesongoppkjøringen fikk en brå knekk da faren, Inge Morten Smedås, døde 1. oktober etter skadene fra en trafikkulykke 29. september.
Det har naturlig nok preget langrennstalentet fra verdensmesterbygda i Nord-Østerdalen.
– Denne sesongstarten blir nok noe annerledes enn hva jeg hadde sett for meg, siden jeg mistet pappa etter en tragisk trafikkulykke 1.oktober. Det er noe som har preget meg mye, og som fortsatt er veldig tøft. Jeg har jobbet beinhardt for å komme meg tilbake på trening, og jeg er stolt av den jobben jeg har gjort. Men jeg jobber fortsatt hardt med det mentale.
Hva er de største utfordringene for deg i den sammenheng nå?
– Det er det å klare og ha hodet på rett plass til enhver tid. Heldigvis har jeg verdens beste lagkamerater og trener rundt meg, og det er jeg takknemlig for. Planen er å gå på Beitostølen, men jeg kommer ikke til å ha noen resultatmål i år. For meg er det en stor seier i seg selv å stå på startstreken, så målet mitt i år blir å få noen gode opplevelser, finne tilbake til konkurransegleden og ha det gøy ute i løypa. Og så gleder jeg meg til å ha publikum tilbake igjen. Det blir stas!
Hvilket forhold har du til sesongåpningen på Beitostølen?
– Sesongåpninga er den rennhelga i løpet av sesongen som jeg er mest spent og nervøs i forkant av. Man har jo ikke hatt så mange økter på ski enda og ikke fått målt seg med konkurrentene sine, så det er alltid litt ekstra nerver på Beitostølen, men samtidig gleder man seg til å få se hvor landet ligger. Alle har lagt ned en solid treningsjobb månedene i forkant, så det er like spennende å se hvor store steg vi har tatt når vi endelig kommer til sesongåpningen på Beito.
Se også:
Programmet for sesongåpningen på Beitostølen
Påmeldingslister Beitosprinten alle klasser/øvelser
Hvor står du nå, og hvilke ambisjoner har du for sesongåpningen på Beitostølen i år?
– Sesongoppkjøringen sett under ett har vært veldig bra. Jeg har lagt om treningen litt, og ser at det har gitt framgang.
Spesifikt hvilke endringer har du gjort i treningsopplegget?
– Jeg har trent mer og roligere enn jeg har gjort før, samt at jeg hadde et lite styrkeprosjekt på gang på starten av sommeren, der jeg hadde stor fremgang. Så jeg føler at jeg har utviklet meg mye både teknisk og fysisk, og gjort en solid jobb.
Hva skal til for å lykkes på Beitostølen?
– Skal man prestere der, er det viktig å ha gjort en solid jobb i treningshalvåret, samt å lette opp på treningen inn mot sesongåpninga slik at man kommer dit med overskudd. Da kan man gjøre det bra. Beitostølen er ikke den viktigste rennhelga i løpet av sesongen, så det er kanskje ikke så mange som legger inn en skikkelig formtopp, men man kommer langt med overskudd og lyst til å konkurrere og gå på ski.
Hva, om noe, er unikt med løypene eller forholdene Beitostølen?
– Løypene på Beitostølen er kjempefine. Det er en jobbeløype der man må jage sekunder rundt hele løypa, og der man kan tape og vinne mange sekunder i de forskjellige partiene. Man får de bratte bakkene, de slake bakkene, skarpe svingene og jage-partiene, sier Smedås.
Hennes erfaring er at forholdene til den tradisjonelle sesongåpningen er mindre forutsigbare enn løypa.
– Forholdene er alltid like spennende. Det er som regel ikke så mye natursnø på denne tiden av året, så løypene er hovedsakelig lagd av kunstsnø, men det er typisk at det kommer et snøfall natt til den klassiske 10 kilometeren som skaper litt trøbbel for smørerne.
Hva er ditt største øyeblikk som skiløper så langt i karrieren?
– Det er definitivt åttendeplassen på 10 kilometer fristil under verdenscupen i Davos i 2019. Men det var ganske rått å bestige Alpe Cermis, altså Monsterbakken, under Tour de Ski i 2020 også. Det er en stor jentedrøm som gikk i oppfyllelse der, en drøm jeg hadde hatt siden Tour de ski ble arrangert for første gang, så det vil jeg aldri glemme.
Alt tatt i betraktning, hvilke ambisjoner har du for sesongen 2021/22 totalt sett?
– Drømmen er å få en sesong på høyde med 2019/20 sesongen. Selv om sesongen 2020/21 ble noe mer ujevn prestasjonsmessig, så viste jeg i Ulricehamn at jeg fortsatt har et høyt toppnivå og at jeg leverer varene når jeg får muligheten. Det er en trygghet å ha med seg inn i en ny sesong. Så jeg håper å få flere sjanser i verdenscup-sirkuset, å få gå Tour de Ski, å få reise litt igjen, og vise at jeg kan levere like gode renn i klassisk som jeg gjør i skøyting, sier Smedås, og oppsummerer:
– Men resultatene får komme etter hvert. Akkurat nå handler det som sagt om å komme i gang med konkurranser igjen, få tilbake gleden og godfølelsen. Uansett hvordan resultatene blir til helga, så er jeg stolt av den jobben jeg har gjort i det siste, og at jeg i det hele tatt står på start.
Les også om andre outsidere til Beitostølen:
Thomas Bucher-Johannessen
Elena Rise Johnsen
Eirik Mysen
Finn Hågen Krogh
Aron Åkre Rysstad
Silje Øyre Slind
Jon Rolf Skamo Hope
Karoline Simpson-Larsen