Rubb og fluorfritt: Dette fungerte på dagens problemføre i Tour de Ski
Med rikelig fallende nedbør, krevende løypeforhold og klassiskrenn på programmet måtte smøreteamene jobbe vel så hardt som løperne for å lykkes i sporet.
Langrenn.com tok en prat med Morten Sætha, som har jobbet som tester og smører i snart en mannsalder, de siste 12 åra som en del av Swix serviceteam på verdenscup og mesterskap.
I forkant av jentenes 10-kilometer klokka 13:30, var det fortsatt mulig å få både glid og feste med klister, men det endret seg i løpet av kort tid. Da var det rubb som gjaldt,
– I dag gikk så og si alle på rubb, sier Sætha fra Lenzerheide.
Unngå is i rubben
Gode rubbeski handler imidlertid om både erfaring, håndarbeid og håndlag.
– Det er faktisk like vanskelig å preppe god rubb som festesmøring. Du må treffe med å det passe grovt til at det gir feste der det er fuktigere uten at det iser på steder med tørrere snø, forklarer Sætha.
Men noen triks finnes det for å lykkes med rubben. Dette er smørerens tips.
– Hvis du starter med sandpapir med 60 eller 80 korning og så bruker litt finere papir mot enden av smøresonen i overgangen til glidsonene, er det et godt utgangspunkt. Så må du teste skiene. Er det for grovt, kan du justere det ned med finere slipepapir. Og motsatt, om du ikke har nok feste, kan du rubbe mer med grovere papir, sier Sætha.
Sliteføre setter større krav til løperne
Uansett hvor god rubbejobben er, understreker Sætha at på denne typen føre, må løperne være forberedt på å slite litt mer enn når det er gnistrende vinterføre og blå extra som gjelder.
– Slike forhold som i dag er et litt vanskelig føre å gå på. Det kan være relativt store forskjeller i ulike deler av løypa, slingrete spor og ujevnt underlag, og da får du ikke perfekte ski gjennom hele rennet. Det vil være steder der du har litt glatte ski og steder det kan være litt tråere, sier Sætha.
Om det blir komplisert til tur og trening, er felleski en god løsning. Se sesongens store felleskitest
Gjennombrudd for fluorfritt
Sætha trekker også fram en spennende observasjon på glid: Med dagens forhold, som er av typen der topping av 100 prosent fluor tradisjonelt har vært overlegen alle andre produkter, var det i dag flytende fluorfri glider som var testvinneren.
– Vi var nesten litt overrasket, men i dag var det den flytende TS6 Liquid og TS8 Liquid som gikk desidert best. Den vant med fire meter på parallelltest på glid, og det er enormt, sier Sætha.
Dessuten er det å få godt resultat med de flytende fluorfrie glidproduktene vesentlig enklere enn med tradisjonelle pulver.
– Det er bare å spraye på, polere inn med rotor fleece, og så børste godt med nylon til slutt, sier Sætha til Langrenn.com.