Takket nei til forbundslag: – En enkel beslutning

av Ingeborg Scheve • 27.05.2024
23-åringen fra Hemsedal fikk tilbud om plass på regionlaget. Det takket han tvert nei til, og stadig flere gjør det samme.

Etter en rekke sterke prestasjoner i vinter, spesielt mot slutten av sesongen med blant annet 14. plass i den ekstremt krevende NM-femmila, fikk unggutten fra Hemsedal tilbud om plass på regionlaget Elon Innlandet. Det vraket han uten betenkningstid. 

– Jeg fikk tilbud om plass på regionlaget Elon Innlandet, men jeg vil heller fortsette på Team Anlegg Øst. Så stor stas er det ikke å gå med den landslagsdrakta, sier Kasper Herland til Langrenn.com. 

Han er nå i gang med sin fjerde sesong på det private satsingslaget Team Anlegg Øst Entrepenør, tidligere Team Bauhaus. Totalt er det mellom fire og seks løpere på laget og en trener, samt support og smøreservice for utøverne i forbindelse med konkurranser. 

Herland er ikke den eneste som ikke lar seg friste av Skiforbundets satsingstilbud. Styreleder i Team Elon Innlandet opplever at stadig flere takker nei, og synes trenden gir grunn til bekymring. 

Les mer:
NSF-topp: – Jeg fatter ikke at løpere takker nei til forbundslag

Privatlagene tilbyr mer
Herland opplever tilbudet fra det private laget overlegent det forbundslag tilbyr både sportslig og økonomisk. Laget legger opp til mellom fem og åtte fellesøkter i uka, en uke samling hver måned i barmarksesongen, og et omfattende høydeopplegg.

– Jeg synes det er gøy at privatlagene kan utkonkurrere forbundslagene både sportslig og økonomisk, sier han, og fortsetter: 

– Hovedgrunnen til at jeg takker nei til forbundslag, er at jeg helt enkelt får et bedre opplegg i Team Anlegg Øst. Vi får mer ut av samlingene våre, vi har et helhetlig og proft høydeopplegg og utenlandssamlinger. 

Se også: Henter inn tre VM-aktuelle toppløpere til privatlag

Saken fortsetter under

Kasper Herland WC Madona 2023
Kasper Herland tok med seg en tredjeplass og en seier fra debuten i rulleskiverdenscupen i Madona i Latvia i 2023. Foto: FIS

Styrelederen for Team Elon Innlandet fnyser av høydeopplegg, og mener det er bortkastede penger?
– Mener han det? Jeg ser jo at mange av verdens aller beste utholdenhetsutøvere benytter seg av høydetrening: Brødrene Ingebrigtsen i friidrett, Kristian Blummenfeldt i triatlon, og verdens desidert beste langrennsløper Johannes Høsflot Klæbo er jo noen av dem. Klæbo legger jo opp til rundt 100 døgn i høyden hvert år. Så det må jo være en effekt, sier Herland til Langrenn.com, og fortsetter: 

– Men jeg tenker også mer langsiktig enn bare mesterskap denne sesongen og neste. Det er ikke sånn at vi bare reiser ned til høyden. Vi har en helhetlig plan med høydeoppholdene. Det handler om å reise dit for å få en høydeeffekt, og en systematisk erfaring med høyden. Det er gull verdt, mener vi. 

Herland forklarer at Team Anlegg Øst legger opp høydeoppholdene strategisk for å utnytte både trenings- og høydeeffekten maksimalt. 

For det første sørger de for at oppholdene er lange nok og jevnlige nok til at de får en reell fysiologisk effekt av å være i høyden. Videre legges de slik at løperne har en fordel av høydeeffekten når de stiller til start på sesongåpningen på Beitostølen i november og Norgescupåpningen første helga i desember. 

– Den første er nå i juli. Den siste høydesamlingen blir i oktober-november, slik at vi kommer hjem ti dager før sesongstart på Beitostølen. 

For løpere som står utenfor elitelandslagene er de første konkurransene ekstremt avgjørende for å bli vurdert til verdenscuprenn før jul.

Se også:
Norsk 22-åring rett inn på pallen i verdenscupen

Saken fortsetter under

Team Anlegg Øst Font Romeu 2023
Team Anlegg Øst på høydesamling i Font Romeu i 2023. Foto: Team Anlegg Øst

Men forbundslag tilbyr også bredt samarbeid på tvers av sine lag: Hva med det å få jevnlig matching på treninger og samlinger? 
– Matching på trening er overvurdert i Ski-Norge. Jeg mener det egentlig er oppskrytt. Det er så mye trening som skal legges ned på lav intensitet der du må gå i ditt eget tempo og følge din egen plan, særlig på den tida av året når det er mye samlinger. Hvis du gjør for mye av det sammen med andre, risikerer du at du ikke klarer å holde riktig intensitet, at belastningen over tid blir for stor, sier Herland, og legger til: 

– Vi planlegger også å delta på Blink-festivalen i sommer, og så på rulleski-VM i september, så det blir absolutt sjanser til å måle krefter og matche seg mot de beste i verden. 

Dessuten ønsker Kasper Herland å fortsette samarbeidet med treneren han har jobbet med helt siden han gikk inn i privatlaget. 

– Det snakkes jo ofte om det å være 24-timers utøver, men ikke om å være 24-timers trener. Men det er Emil (Hosøy). Jeg har aldri hatt noen trener som han, eller noen trener som er så tilstede for oss utøverne som det han er.

Les også: 
Ny trener i Elon Innlandet: – Brenner for å gjøre de nest beste best

Kasper Herland Font Romeu 2023
Kasper Herland på treningsøkt under en av lagets høydesamlinger i Frankrike. Foto: Team Anlegg Øst

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

  • Riitta-Liisa of Finland competes in the Women's Cross Country Skiing 10 km Free Technique during the FIS Cross-Country World Cup on January 29, 2021 in Falun.
    1

    Skilles etter årevis med sjalusi og kjekling

    by Ingeborg Scheve
    07.04.2025
  • ebba Andersson 10K CL SM 2025
    1

    Ekspertene måper: – Aldri sett en så overlegen seier i moderne tid

    by Ingeborg Scheve
    03.04.2025
  • Therese Johaug of Norway after women’s 10 km Interval start free technique during the FIS Cross-Country World Cup on March 16, 2025 in Oslo.
    1

    Johaug med ny beskjed om framtida

    by Ingeborg Scheve
    07.04.2025
  • Lage Sofienlund - Kristine Stavås Skistad 2023
    1

    Har bestemt seg

    by Ingeborg Scheve
    19.04.2025
  • Jasmi Joensuu (FIN) - FIS world cup cross-country, cups, Lahti (2025). Foto: Thibaut/NordicFocus
    1

    Skilt i desember, nå er hun nyforelsket

    by Ingeborg Scheve
    11.04.2025

FlerE artikler

  • Finlands skiskyttere i framgang under norsk ledelse

    Finland har tatt et stort steg framover i skiskyting denne sesongen. Suvi Minkkinen (bildet) er den største stjernen, og mye av framgangen tilskrives den norske treneren Erik Torneus-Kulstad. Nå har finnene tatt ut sitt landslag for OL-sesongen 2025/2026.
    av Kjell-Erik Kristiansen
    25.04.2025
  • Tar oppgjør med folk som betaler andre for å trene for seg på Strava

    av Ingeborg Scheve
    25.04.2025
  • Norsk skibinding kåret til «Årets produkt»

    av Ingeborg Scheve
    24.04.2025
  • Turtelduene følger hverandre inn på landslaget

    av Ingeborg Scheve
    24.04.2025
  • Vårløping for langrennsløpere: Gull verdt – hvis du gjør det riktig

    av Ingeborg Scheve
    24.04.2025