Astrid Uhrenholdt Jacobsen i sitt siste verdenscuprenn: Tremila i Holmenkollen 2020.
Terminlister & Resultater
CHECK COMPETITIONS
Utøverne stritter imot vedtaket om like distanser
Nesten ni av ti aktive utøvere er kritiske til at langrennskomitéen i FIS nå vil innføre like distanser for kvinner og menn i verdenscupen. Nå skal det stemmes over vedtaket på høyeste hold i FIS.
Marte Skaanes og flertallet av de spurte verdenscupløperne er skeptiske til å innføre like distanser for kvinner og menn.
Langrennskomitéen i FIS vedtok sist uke at kvinner og menn skal gå like distanser i langrenn. Distansene som innføres er 10km, 20km og 50km. Det skal innføres på verdenscupen og i junior- U23-VM allerede kommende sesong.
Les mer om vedtaket i langrennskomitéen i FIS:
FIS vil innføre like distanser for kvinner og menn i langrenn
Utøverne vil stemme mot
I dag skal vedtaket i langrennskomitéen opp på øverste hold i FIS. Det er nemlig styret i FIS (FIS Council) som formelt må vurdere og godkjenne vedtaket. Først da vil regelendringen kunne innføres. Men ifølge insidere i FIS skjer det nesten aldri at FIS Council motsetter seg vedtak som er gjort i organisasjonens underkomitéer. Og slik gikk det: Like distanser for kvinner og menn ble vedtatt på vårmøtet i FIS Council onsdag 25. mai.
Utøverrepresentanten i FIS, Virginia de Martin Topranin fra Italia, sier imidlertid at hun og hennes finske kollega i FIS-utvalget Martti Jylhä vil stemme mot forslaget under FIS-konferansen i Milano i dag.
– Det er veldig viktig at vi (utøverne) får sagt vår mening, sier Virginia de Martin Topranin til NRK.
De færreste ønsker like distanser
Ifølge NRK viser den årlige undersøkelsen blant langrennsløpere på verdenscupnivå at 73 prosent av utøverne svarte nei på spørsmålet om kvinner og menn bør ha like distanser. Hele 88 prosent av de kvinnelige svarte nei.
114 løpere fra 25 nasjoner med gjennomsnittlig seks års fartstid i verdenscupen svarte på spørreundersøkelsen.
Det er spesielt innføringen av femmil for kvinner som bekymrer utøverne. Det er ikke fordi de frykter at fem mil er for langt. Men mange er redd det vil bli for kjedelig å se på, både for tilskuere på arenaene og TV-publikum.
Therese Johaug frykter at å innføre 50km for kvinner vil gjøre damelangrenn mindre spennende for tilskuerne og TV-publikum.
– Det blir for mye «vatn mellom båtan», da. Tidsdifferansen er større på jentesiden enn hos guttene, som er mer jevne. Hvis vi skal gå like langt som gutta, vil det bli enda kjedeligere. Det er ikke veien å gå, sa Johaug da forslaget ble kjent.
Det er Anne Kjersti Kalvå, og de to nye landslagsjentene Marte Skaanes og Julie Myhre enige i. Heller ikke de tror det blir særlig spennende å se jenter gå fem mil på ski.
– Det er til tider blitt klaget enormt mye på at det er kjedelig å følge med fordi avstandene er store og spenningen forsvinner. Derfor er jeg usikker på om femmil for kvinner er veien å gå, sa Skaanes til Adresseavisen.
Likestilling
Det var Norges mangeårige representant i FIS Vegard Ulvang som lanserte forslaget om like distanser for kvinner og menn til FIS. Det gjorde han under langrennskomiteens møte 18. mai. Der ble forslaget vedtatt, men det var langt fra noen knusende margin: 57 prosent stemte for å innføre like distanser.
For Ulvang handler vedtaket om å anerkjenne at kvinner og menn er like sterke.
Guri Knotten, som blir Norges representant i langrennskomitéen i FIS nå som Ulvang gir seg, opplever ikke at det er massiv motstand mot at kvinner og menn skal gå like distanser.
– Jeg vet ikke om det er riktig å si at de aktive kjemper imot forslaget. De fleste jeg snakker med synes like distanser er helt på sin plass. Og det er mange som ønsker femmila velkommen, og har uttalt det. Det er et godt og viktig vedtak, sier hun.
Knotten tror utøverne kommer til å bli fornøyde når de får vennet seg til det nye programmet.