FIS vil innføre like distanser for kvinner og menn i langrenn
FIS går inn for at kvinner og menn skal gå like lange skirenn. Det er klart etter onsdagens møte i langrennskomitéen til det internasjonale skiforbundet (FIS).
Det internasjonale skiforbundet (FIS) vil innføre like distanser for kvinner og menn i langrenn. Det er en regelendring som langrennskomitéen i FIS har jobbet med i halvannet år. Under onsdagens møte ble dette vedtatt.
Det var Vegard Ulvang som fremmet forslaget. For han handler endringen om å anerkjenne at kvinner og menn er like sterke. Han mener at reglene slik de står i dag antyder noe annet.
– For meg forteller vi en historie nå om at kvinner ikke er like sterke som menn. Det vil jeg forandre, sa Ulvang under møtet, som Dagbladet fulgte live.
Dette er distansene
Langrennskomitéen i FIS går inn for følgende standard distanser som er like for kvinner og menn.
Verdenscup: sprint, 10k, 20km, 50km, der skiathlon er 20km (10km + 10km)
U23-VM og Junior-VM: 10km intervallstart, sprint, blandet stafett (mixed stafett) 4x5km, 20km fellesstart
Ungdoms-OL: 7.5km intervallstart, sprint, blandet stafett (mixed stafett) 4x5km
Knepent flertall
Det var imidlertid ikke noe enstemmig ja for regelendringen i langrennskomitéen heller. Russland, Italia og Østerrike var blant nasjonene som var klart imot at kvinner og menn skal gå like langt. USA, Sverige og Finland var tydelige på at de vil ha endringer.
Det endelige resultatet av avstemningen var 57 prosent sa ja til endring, 36 prosent sa nei, og resten avsto fra å stemme.
Nå skal styret i FIS (FIS Council) formelt vurdere og godkjenne vedtaket. Det skjer torsdag 26. mai. Først da vil regelendringen kunne innføres. Men ifølge insidere i FIS skjer det nesten aldri at FIS Council motsetter seg vedtak som er gjort i organisasjonens underkomitéer.
I FIS Council skal det også avgjøres om endringene skal innføres for VM på seniornivå. Foreløpig går langrennskomitéen for å innføre de nye distansene på verdenscupen, i Junior- og U23-VM samt for Ungdoms-OL.
Delte meninger blant løperne
De svenske jentene støtter forslaget, og vil gjerne innføre like distanser så fort som mulig.
Men ikke alle løperne er like begeistret for forslaget. Flere av de norske landslagsjentene uttrykte skepsis til prinsippet om like distanser da forslaget først ble kjent tidligere i vår.
Therese Johaug frykter at å innføre 50km for kvinner vil gjøre damelangrenn mindre spennende for tilskuerne og TV-publikum.
– Det blir for mye «vatn mellom båtan», da. Tidsdifferansen er større på jentesiden enn hos guttene, som er mer jevne. Hvis vi skal gå like langt som gutta, vil det bli enda kjedeligere. Det er ikke veien å gå, sa Johaug da forslaget ble kjent.
Det er Anne Kjersti Kalvå, og de to nye landslagsjentene Marte Skaanes og Julie Myhre enige i. Heller ikke de tror det blir særlig spennende å se jenter gå fem mil på ski.
– Det er til tider blitt klaget enormt mye på at det er kjedelig å følge med fordi avstandene er store og spenningen forsvinner. Derfor er jeg usikker på om femmil for kvinner er veien å gå, sa Skaanes til Adresseavisen.
Det samme mente både Myhre og Kalvå. Ingen av dem er så opptatt av at kvinner nødvendigvis skal ha samme distanser som menn.
– Jeg er i utgangspunktet negativ til at jenter og gutter skal gå like langt, siden vi helt klart ikke har det samme fysiske utgangspunktet. Men om det er dit skiverdenen vil, så skal jeg absolutt ta utfordringen, sa Kalvå.
Gode seertall for lange skirenn
Det er imidlertid ikke sikkert at skeptikerne har noe å frykte.
Når det gjelder medie- og publikumsinteressen for lange løp, kan vinterens seertall fra NRKs og SVTs sendinger fra langløpene i Visma Ski Classics tyde på at Stepanova tar feil: I flere sammenhenger har langløpene hatt høyere seertall enn verdenscupsendingene den siste sesongen.
Les også: Derfor skyter interessen for langløp i været
Kan bli innført omgående
Forutsatt at FIS Council godkjenner regelendringen, kan like distanser i teorien innføres i verdenscupen allerede neste vinter. I mesterskapssammenheng vil de imidlertid tidligst kunne innføres til VM i 2025. Det mesterskapet går forøvrig i Trondheim.