Terminlister & Resultater
CHECK COMPETITIONS
Fokus rulleski: Slik velger du rett rulleski
Rulleski er den desidert mest grenspesifikke treningen i barmarkssesongen for å ta deg til vintermålet på en så enkel og rask måte som mulig. Men hvordan tenker du å finne de rette i «jungelen» som valget av rulleski kan være for de uerfarne? Vi fikk hjelp av Patrik Nilsson ved Rullskidcenter i Sverige for å veilede deg til ditt optimale rulleskipar.
Rulleski er en flott treningsform for absolutt alle som ønsker å bli bedre forberedt til skisesongen. Hva bør du velge? Hva skal du se etter? Her gir vi deg tips.
Vi har rullet inn i sommermåneden juni. Og for dere som har vinterens store mål på Vasagatan i Mora, Birkebeinerrennet eller et annet langløp, er det fortsatt god tid til å forberede seg.
De neste ukene skal vi her på langrenn.com fordype oss i rulleski; hvordan type utstyr trenger jeg, hvordan bør jeg trene, hvilke konkurranser bør jeg gå og ikke minst hvilke ski bør jeg kjøpe.
Bli med her på langrenn.com
Rulleski er den desidert mest grenspesifikke treningsformen, men hva er det som avgjør ditt valg av rulleski (i denne artikkelen hovedsakelig rettet mot klassiske rulleski)?
– Jeg tenker at før du bestemmer deg for hvilke ski du skal satse på, bør du gjøre en kjapp analyse av miljøet der du skal utføre mesteparten av treningsøktene dine. Er det en rulleskiløype med raske kurver og veldig fin asfalt, er det en type ski som passer godt. Skal du i stedet trene langs veien med varierende asfalt og kupert terreng, så er det en annen type ski som passer best, sier Patrik Nilsson ved Rullskidcenter.
Hva er de største forskjellene mellom ulike rulleskimodeller?
– Det du betaler ekstra for er komfort. Jo dyrere skien er, jo bedre er materialet i både hjulene og selve stammen. Jeg vil si at de billigste skiene med dårligere stammer og hardere hjul fungerer i rulleskiløyper med fin asfalt. Men skal du kjøre lange økter på asfalt langs veien, blir de litt som «inline på dårlig asfalt». Det begynner å vibrere. Der er en dyrere stamme med karbon- eller trestamme mye mykere, gir en god svikt og bedre skifølelse. I tillegg absorberer mykere hjul vibrasjonene bedre, sier Nilsson og fortsetter:
– Da vil jeg si at det ikke er noen astronomiske forskjeller i pris. Hvis du vet at du skal trene mange lengre økter, handler prisforskjellen om hva forskjellen mellom en billigere og en dyrere ski om hva det koster å gå noen ekstra runder i matbutikken.
Trenger du allerede å vite når du skal velge rulleski om du planlegger å satse på lange konkurranser ved kun å stake eller om du også bør «bruke beina» på ski?
– Rulleskitrening i dag er stort sett i hovedsak staking. Men det finnes rulleski som er rundt fem centimeter lengre, og en lang rulleski med tregere hjul vil gjøre den mer skiaktig. Der kan du gå ganske stødig med både dobbeltak med fraspark og diagonalgang. En lengre ski fører deg rett fram på en bedre måte. I tillegg kan du ved å montere bindingen lengre bak sørge for å få mer av skia foran deg, og dette gjør at hjulet ligger bedre på veibanen. På denne måten er det lettere å holde balansen ved diagonalgang.
Skal du derimot trene i en rulleskiløype er det mye bedre med en kortere ski med avrundede hjul for å kunne ta de tekniske kurvene på en god måte.
Har størrelsen på hjulene noe å si?
– Der vil jeg si at det kommer ganske mye an på hvor du bor. I byer er det ofte en del fortauskanter og andre hindringer som kan gjøre det utfordrende å gå på rulleski. På mindre steder og gjerne i hytteområder er det fine grusveier en kan gå på. Hvis man tenker at mindre hjul er lettere i vekt, men mer sensitive for stein og hindringer. Større hjul takler mer og passer til de fleste områder.
På ski er det personen på skiene, de aktuelle snøforholdene (og selvfølgelig også evnen til å lykkes med skismøringa) som bestemmer hastigheten på skikjøringa. På rulleski kan du allerede i butikken bestemme hvor fort skiene skal rulle.
Her finnes det alt fra «konkurransehjul» med motstand 1 til de mye tyngre motstandene 4.
– I dag er det toerhjul som brukes på de fleste klubbtreninger og i konkurranser. Men de fleste går på rulleski for å bli bedre skiløpere om vinteren og da vil jeg si at treere er veldig gode å trene på. Jeg pleier å si at man kan bli positivt overrasket om man trener på treerhjul når man kommer ut på snø. Men det er vanligvis tilsvarende eller tregere på snø av og til.
Går du mye på ski vil jeg absolutt anbefale at du har to par rulleski og da med ulik rullemotstand slik at kroppen ikke bare venner seg til en rullemotstand.
Bør jeg ha en rulleski med brems?
– Jeg vil si at de fleste som leser inne på langrenn.com er såpass flinke at de ikke trenger brems. For å være helt ærlig er bremsen god i bytrafikk, men den er ikke laget for lengre nedoverbakker. Er du helt nybegynner bør du starte på flatt underlag og da er det bedre å lære seg å bremse på «vanlig måte».
I morgen skal vi fordype oss i det andre utstyret du trenger til rulleski; hvilke skisko skal jeg bruke og hvor lange skal stavene være? Dette er to av spørsmålene du vil få svar på, så følg med.
De neste dagene fortsetter fokusukene på rulleski her på langrenn.com
Har du tips eller tanker om rulleski eller annet som vi bør skrive om?
Send da en e-post til marthe.myhre@wsportsmedia.com