Petter om framtidas langrenn: – Bysprinten er et skoleeksempel
Debatten om framtida for langrennssporten har gått i årevis. Nå viser ferske tall at langrenn er en taper både i sponsormarkedet så vel som i TV-ruta.
NRK, TV 2, Nent (TV3/Viaplay) og Discovery sendte skisport siste vinter, og tall som Aftenposten har hentet inn fra TV-selskapene viser en til dels voldsom nedgang i antall seere. For langrenn herrer forsvant i snitt rundt halvparten av TV-seerne da TV3 sendte verdenscuprennene målt mot NRKs vanlige nivå før pandemien.
I tillegg viser statistikk fra den seneste rapporten til Sponsor Insight over de mest attraktive sponsorobjektene at langrenn taper. Slik har det vært siden 2020.
Etter årevis som ett av de mest attraktive, har langrenn nå falt ned til 12. plass på lista over de mest populære. Johannes Høsflot Klæbo er den eneste skiløperen blant de topp 10 enkeltutøverne, og han ligger på sjuendeplass.
Så hva er løsningen for å gjøre langrenn mer attraktivt?
Ifølge Petter Soleng Skinstad, som både satser aktivt på selv og er langrennsekspert for TV2, er det så enkelt som å sørge for å gjøre langrenn underholdende. Da må den svært tradisjonsrike og tradisjonsbundne idretten tørre å fornye seg, våge å forsøke nye formater og konkurranseformer, og bevege seg ut av skogen og dit folk ferdes, mener han.
– Bysprinten et skoleeksempel
Petter Soleng Skinstad og Petter Northug sto klar til å kommentere Bysprinten i Mosjøen i vår, men tekniske detaljer gjorde at TV2 ikke sendte direkte.
– Noe av det viktigste for langrennssportens framtid er at løperne kommer ut til folket, og det er her by-sprintene er viktige. Jeg mener at by-sprintene er en av retningene langrenn bør utvikle seg i. Eksempelvis mener jag at en bysprint, for eksempel på kveldstid, kan være den tredje eller fjerde konkurransen i ei verdenscuphelg, sier Skinstad.
– Jeg ser på Bysprinten i Mosjøen som et skoleeksempel på hvordan man kan bringe langrenn ut til folket. Nærhet til publikum og næringsliv, og et kompakt arrangement.
– Ikke opplevd maken
Yngstemann på distanselandslaget i langrenn, Harald Østberg Amundsen (24), deltok for første gang i Bysprinten i Mosjøen i vår. Det gjorde inntrykk.
– Jeg fikk en stor opplevelse, og jeg har ikke opplevd maken til stemning. Hele opplegget var bra, og jeg tenker mye på rekruttering. Blandingen av landslagsløpere og lokale løpere helt ned i 8-10 årsalderen er veldig bra. Det er viktig for oss at vi kommer oss rundt i Norge og får vist fram skisporten til de yngre, sier Østberg Amundsen.
24-åringen har levert gode prestasjoner i sporet de siste årene og fikk sitt store gjennombrudd da han gikk inn til bronsemedalje på 15 kilometer fristil under VM i Oberstdorf, 2021.
Les også: Slik skal Harald Østtberg Amundsen bli enda råere
Østberg Amundsen mener langrenn bør se til andre idretter for å skape mer interesse og engasjement.
– Jeg ønsker meg varierte øvelser som gjør det mer underholdende å se på. Jeg mener by-sprinter også er veldig bra for tv-seerne, sier han.
– På slutten av vinteren gikk vi en blandet sprintstafett som var veldig morsom. Skiskyting har flere ulike stafetter som er underholdende å se på. Tour de Ski er et bra konsept, men kanskje kan man utvide det og hente inspirasjon fra Tour de France.
Saken fortsetter under
Bysprinten får lite kred
Trond Are Rasmussen i Helgeland Event, som arrangerer Bysprinten sammen med skiklubbene, syns ikke de har fått nok oppmerksomhet fra ledelsen i langrenn i Norge.
– Noe riktig har vi gjort når Bysprinten har eksisktert godt siden 2007. For å minne folk om hva vi har gjort så er det nok å se på deltakerlistene opp gjennom årene. Alle langrennsstjernene, både norske og utenlandske, har vært i Mosjøen. Vi har blandet dem med unge langrennsløpere, næringslivet og publikum, og vi har tatt langrenn ut til folket slik mange ønsker i dag, sier Rasmussen.
Han har fulgt debatten som går om fornyelse av langrenn. og synes de får uforskammet lite oppmerksomhet.
– Vi undrer oss litt over at Skiforbundet ikke har vært mer interessert i det vi holder på med i Mosjøen. Det er ikke mange henvendelser fra den kanten, sier Rasmussen.
Showrenn som ballet på seg
Bysprinten i Mosjøen startet som en vill ide vinteren 2007, og det første rennet gikk på kveldstid i gågata. Etterpå har det blitt flere arrangement knyttet til selve showrennet.
– Den responsen vi har fått fra norske og internasjonale løpere har vært overveldende, og jeg er såpass lite sjenert at jeg kan skryte av det vi har gjort. Opp gjennom årene har vi gjort stas på løperne , testet ut nye elementer og egentlig gjort løperne til rockestjerner. Det har de likt, og nå får vi flere henvendelser enn vi tar selv. Bysprinten er noe alle vil være med på, sier han.
Og han legger til at unge løpere, og mindre kjente løpere, alltid har fått muligheten til å konkurrere med de beste.
Nærhet til publikum
Konseptet for Bysprinten er videreutviklet seg på flere måter siden starten, men arenaen i Strandgata har vært den samme helt fra 2007. Med små variasjoner på løypa har løperne gått med publikum på en armlengdes avstand.
– Vi har hatt løperpresentasjon, autografskriving, foredrag, og toppløpere som har deltatt i barneskirennet og i bedriftsstafetten. Som avslutning pleier vi å ha løperne sammen med næringslivet på en bankett, og i tillegg en åpen fest Mange vil ha løperne ut til folket, og vi har gjort det, sier Rasmussen.
– Det meste foregår midt i byen på arenaen i gågata, og vi kommer nok til å holde på det i framtida, sier han, men antyder at det allerede er nye ideer til neste års arrangement. Målet er at vi skal utvikle arrangementet, og vi jobber med det hele tida. Det blir noen nye elementer, blant annet spennende miks-stafetter.
Neste utgave av Bysprinten i Mosjøen arrangeres siste helga i april 2023.