Terminlister & Resultater
CHECK COMPETITIONS
Tour de France: Etappeseieren glapp på oppløpet
Alexander Kristoff på sjetteplass etter kremopptrekk fra Søren Wærenskjold: Derfor glapp etappeseieren.
Alexander Kristoff var mannen som Uno-X skulle kjøre for på den 11. etappen i Tour de France, 180 relativt flate kilometer fra Clermont-Ferrand til Moulins. Og Tour de France-debutanten Søren Wærenskjold leverer veteranen oppskriftsmessig først inn på oppløpet.
Men veteranen manglet topp-watten til holde unna for spurtkanonene i 80 km/t, og ender altså på sjetteplass.
– Hadde Kristoff hatt noen år yngre bein, så hadde dette blitt seier, sier Hushovd på TV2 i det seieren glapp.
Samtidig er han full av beundring for Wærenskjolds innsats.
– Det var et opptrekk i verdensklasse.
Dette skjedde
Med en mil igjen til mål satt Uno-X med kaptein Kristoff godt plassert framme i feltet med hjelperytterne Søren Wærenskjold, Jonas Abrahamsen og Rasmus Tiller. De siste kilometerne mot mål falt laget litt bakover i feltet, for så å komme kruttsterkt tilbake med 500 meter til mål.
Det er Søren Wærenskjold som leder an: 23-åringen leverer veteranen helt forrest og i perfekt posisjon til etappeseier. Men kreftene til Kristoff strakk ikke til, og dermed ble 36-åringen forbikjørt med 150 meter til målstreken.
Jasper Philipsen tok sin fjerde etappeseier, Dylan Groenewegen ble nummer to og Phil Bauhaus nummer tre, mens Kristoff endte på sjetteplass.
Mye å hente på bedre samspill
Selv gir Wærenskjold seg godkjent, men ikke toppkarakter for opptrekket.
– Jeg kjørte alt jeg kunne med 1.3 kilometer til mål bare for å holde hjulet til Alex og komme forbi. Jeg følte meg ikke helt 100 prosent. Men det kom seg litt til slutten så det ble et greit opptrekk, men hadde jeg hatt konge bein, så hadde jeg nok holdt 100 meter til, sier Wærenskjold til TV2 etter målgang.
Kristoff er derimot fornøyd med både Wærenskjold og de andre hjelperytterne sine.
– Jeg synes vi klarer oss bra. Det er veldig kaotisk. Abrahamsen fikk en luke der i front men vi var ikke der. Men Søren får meg fint inn på oppløpet, men det blir litt langt til mål. Og de andre var sterkere og raskere, sier Kristoff til TV2 etter målgang.
– Det sto litt på beina (mine) også. Men jeg synes vi bør få godkjent for forsøket. Vi var litt tidlige ute igjen, men nærmere enn forrige gang i hvert fall, legger han til.
Veteranen forklarer også at de fortsatt må øve litt på samspillet og det å taktiske.
– Når han (Abrahamsen) går «all out» så tidlig som nede på brua og vi skal følge hjulet hans, så er det en spurt før spurten. Vi må prøve å bli mer progressive og bruke mer moment og ikke så mye kraft. Sånn er det når han er så sterk og ikke kjenner på smerten til andre. Så han må prøve å være litt mer smooth, sier Kristoff.
Har is i magen
Abrahamsen har derimot is i magen, ser seg greit fornøyd med etappen og antyder at Uno-X har mer å gå på utover i Touren.
– Det var sinnssykt kaotisk de siste seks kilometerne med regn og glatt veibane. Men vi kjørte veldig bra i front der. Så blir det litt kaotisk helt på slutten. Da må vi gamble litt. Jeg ser Søren og Alex på slutten, når det er igjen cirka tre kilometer. Jeg håpet de fulgte hjulet mitt, for jeg hadde bra trøkk der. Så vet jeg ikke helt hva som skjedde, men de kom i grei posisjon på slutten der, sier Abrahamsen, og fortsetter:
– Jeg kommer skikkelig med moment bakfra. Over brua der kom jeg i dobbelt så høy fart som Alpecin. Jeg kommer først på to kilometer der jeg skulle være først, og jeg er fornøyd med det. Så vet jeg ikke helt om de (Wærenskjold og Kristoff) bare var fornøyd med å være topp ti der, eller hva de gjorde.
Tour-debutanten trekker også fram at laget har hatt solid progresjon og markerer seg.
– Sjetteplass er det beste vi har levert (i en massespurt) så langt, og Alex blir bare bedre og bedre utover i Touren. Så vi må være fornøyd med det selv om han håpet på bedre. Så det kan bare toppe seg på de neste etappene når Alex holder nivået sitt og de andre spurterne blir dårligere og dårligere.
I morgen venter en ny kupert etappe på 168.8 kilometer fra Roanne til Belleville-en-Beaujolias. Deretter bærer det opp i fjellene med tre brutale fjelletapper på rappen før den siste hviledagen på mandag.
Les også: Dette venter i uke to av Tour de France
Topp 3 etappe 11, 180km Clermont-Ferrand til Moulins
1. Jasper Philipsen, Alpecin-Deceuninck, 4:01:07
2. Dylan Groenewegen, Team Jayco-Alula
3. Phil Bauhaus, Bahrain Victorious
—
6. Alexander Kristoff, Uno-X
Trøyestillingen
Det er ingen endringer i trøyestillingen: Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) fortsetter i den gule trøya med den samme ledelsen på 17 sekunder til Tadej Pogacar (UAE). Bak dem er det over to minutter ned til Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) på tredjeplass i sammendraget.
Pogacar har fortsatt ungdomstrøya, Neilson Powless (EF Foundation-Easypost) beholder klatretrøya, og Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) har et solid grep om den grønne poengtrøya.
FAKTA: Tour de France 2023
Når: 1. juli til 23. juli (menn) og 23. juli til 30.juli (kvinner)
Hvem: UCI World Tour og profflag, 22 lag med åtte ryttere hver
Hva: Etapperitt over 21 etapper på 24 dager (menn) og åtte etapper på åtte dager (kvinner)
Hvor: Hovedsakelig i Frankrike, men har ofte innslag av etapper i andre land. I år starter herrenes Tour de France i Bilbao i Baskerland (Spania).
Distanse: 3 404 kilometer (menn) og 956 kilometer (kvinner)
Etablert: 1903
Eier: ASO
Hjemmesider: www.letour.fr
FAKTA: Lagoppstilling Tour de France 2023
Uno-X (Norge)
– Seks norske: Alexander Kristoff (34), Tobias Halland Johannessen (23), Torstein Træen (27), Rasmus Fossum Tiller (26), Søren Wærenskjold (23) og Jonas Abrahamsen (27)
– To danske: Anthon Charmig (25) og Jonas Gregaard (26)
Sportsdirektør: Gabriel Rasch
Eier: Jens Haugland