Verdenscupvinneren: – Altfor få norske i verdenscupen

av Ingeborg Scheve • 23.07.2023
Rulleskiverdenscupen er en gavepakke til satsende langrennsløpere: gir erfaring, rutine og konkurransetrening på øverste internasjonale nivå, men nesten ingen benytter seg av det.

Det sier sammenlagtvinneren av rulleskiverdenscupen 2022 Amund Korsæth. 

Han mener rulleskiverdenscupen er en gavepakke til satsende langrennsløpere, og etterlyser flere norske deltakere i internasjonale rulleskirenn. 

Da Korsæth vant rulleskiverdenscupen sammenlagt for menn i 2022, ble han første norske til å gjøre det siden Jan Jacob Verdenius gjorde det sesongen 2000. Guro Strøm Solli vant verdenscupen sammenlagt for kvinner i 2011. 

Korsæth tok også sølv i rulleski-VM 2021, og denne uka ble 23-åringen fra Trøsken IL tatt ut til VM i Italia i august. Det betyr mye for han. 

– Det er VM bare annethvert år, og sist jeg gikk VM tok jeg sølv. Så jeg har lyst til å satse litt ekstra på VM i år, sier Korsæth til Langrenn.com. 

Saken fortsetter under

Amund Korsæth under rulleski-VM 2021.

Savner flere norske
Men Korsæth vil ha flere norske med på rulleskirenn på det høyeste internasjonale nivået. Han mener rulleskiverdenscupen er en gavepakke til satsende utøvere. 

– Alle som satser på langrenn i Norge har rulleski, alle går på rulleski, og noen går jo nesten flere rulleskirenn enn skirenn, sier Korsæth. 

For det første er konkurransene i rulleskiverdenscupen i seg selv en stor opplevelse, god trening og nyttig konkurranseerfaring. 

– Det er veldig høyt nivå på konkurransene i rulleskiverdenscupen, og det er gøy å være med, sier Korsæth.

Springbrett til uttak på ski
Dessuten mener Korsæth at rulleskiverdenscupen kan være et springbrett til verdenscup og internasjonale renn på ski.  

– Det er ekstremt høyt nivå på langrenn i Norge, og det er generelt veldig få som blir tatt ut til å få gå verdenscup eller internasjonale renn, sier han. 

Men for rulleskiverdenscupen er det annerledes. Der kan alle som er interessert i å delta melde interesse til Skiforbundet, som håndterer påmeldingen. Og Korsæth mener at det er mange norske som har gode forutsetninger der. 

– Man ser jo at de beste på ski om vinteren går fort på rulleski også.  

Årets rulleskiverdenscup startet i Kazakhstan 13. til 16. juli. Flere av de fem norske utøverne utmerket seg med pallplasser under verdenscupåpningen. 

Les også: Her tar 22-åringen fra Konnerud sesongens første verdenscupseier

Nå er det rulleski-VM i Italia fra 10. til 13. august som er neste. Mesterskapet inngår nemlig som den andre av de totalt fire rundene i verdenscupen i rulleski 2023. Dette er Norges tropp til rulleski-VM 2023.

Etter VM, fortsetter rulleskiverdenscupen med en verdenscuprunde i Madona i Latvia fra 18. til 20. august. Finalen arrangeres i Italia fra 8. til 10. september. 

Se også: Slik blir rulleskiverdenscupen 2023

Saken fortsetter under

Konnerud-talentet Julie Henriette Arnesen jager svenske Jackline Lockner (foran) i sprinten under verdenscupåpningen i Kazakhstan tidligere i juli, der hun tok sin og Norges første verdenscupseier for sesongen.

Knekker ikke vinterformen
Korsæth opplever at en rekke myter og litt Jantelov preger omdømmet til rulleskiverdenscupen i det norske skimiljøet: At rulleskiverdenscupen har B-preg, at meritter fra rulleskikonkurranser ikke «er like mye verdt» som tilsvarende plasseringer på snø, og at konkurranseerfaring fra rulleski ikke er overførbare eller relevante for vinterens utfordringer. 

– Langrenn er mer og mer en helårsidrett. Man ser at når de beste på ski går rulleskirenn, så er det de beste som vinner, sier han. 

Korsæth mener også det er en myte at man «sliter ut konkurranseformen for vinteren» ved å satse på rulleskirenn om sommeren. 

– Jeg synes det er bare positivt å konkurrere litt gjennom hele året. Det er god trening, og det ikke farlig å gå en del konkurranser om sommeren. Det så vi jo i 2019-sesongen da Alexander Bolshunov vant rulleski-VM i Madona, så vant han Toppidrettsveka like etter, og flere verdenscuprenn på ski den vinteren også, sier Korsæth, og legger til:

– Ingen gikk flere rulleskirenn enn det Petter Northug gjorde da han var på sitt beste.

Erfaring og rutine
I vinter gikk Korsæth inn til svært sterke plasseringer under U23-VM i Canada. Han er ikke i tvil om at grunnlaget og erfaringene fra rulleski-VM og rulleskiverdenscupen var nyttige i den sammenhengen. 

– Det er klart jeg hadde glede av at jeg allerede hadde vært på VM og verdenscup før. Det er jo mer stress og mer sirkus på høyeste nivå, men det at jeg har gått rulleski-VM og en del rulleskiverdenscuper gjorde at jeg hadde mye mer ro og rutine da jeg kom til U23-VM i vinter, sier Korsæth, og fortsetter: 

– Det var helt klart en fordel å ha gått en del konkurranser med løpere fra andre nasjoner før, for det er en del som går litt annerledes enn det vi er vant til fra Skandinavia. Italienere er for eksempel ofte litt hissige i feltet, og det er fint å være litt forberedt på det når man møter dem på snø. 

Saken fortsetter under

WC Rollerski Madona LAT 2022
Sammenlagtvinneren av rulleskiverdenscupen 2022 Amund Korsæth mener mange satsende norske langrennsløpere har mye å hente på å delta i rulleskiverdenscupen, ikke minst når det gjelder å skaffe seg rutine og erfaring med å gå internasjonale løp.

Kjenner ikke mulighetene
Fordommer og myter til side, Korsæth tror mangel på informasjon er kanskje den viktigste årsaken til at Norge ikke er bedre representert i rulleskiverdenscupen og i VM. 

23-åringen tror også at større interesse for rulleskiverdenscupen blant satsende utøvere kan bidra til at Skiforbundet Langrenn vil prioritere den høyere. Da vil rulleskiverdenscupen få større status både nasjonalt og internasjonalt, mener Korsæth. 

– Skiforbundet har ikke satset sterkt på rulleskiverdenscupen, og det er faktisk ikke så lett å finne den informasjonen som er lagt ut. Så jeg tror det er en grunn til at det ikke er flere av de aller beste i Norge som er med, sier han. 

Korsæth har imidlertid forståelse for at en del synes det er dyrt når Skiforbundet ikke bidrar økonomisk for de som går rulleskiverdenscupen.

– Men for de som har 75 FIS-punkter eller bedre, så betaler arrangøren for alt rundt oppholdet, i hvert fall på VM, legger han til. 

Amund Korsæth og Linn Sömskar vant rulleskiverdenscupen 2022.
Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

  • 1

    Når skal jeg starte med rulleski etter vintersesongen?

    by Leandro Lutz
    22.04.2025
  • 1

    De beste øktene på stakemaskin 

    by Ingeborg Scheve
    13.10.2022
  • 1

    Hvilke trafikkregler gjelder for rulleski?

    by Ingeborg Scheve
    06.07.2023
  • 1

    Her knuser Ebba Andersson hele den norske landslagseliten

    by Ingeborg Scheve
    02.08.2023
  • 1

    Den store rulleskitesten 2023

    by Langrenn.com
    14.05.2023

FlerE artikler

  • Johaug om OL-planene: – Jeg er ikke klar

    Therese Johaug hadde lovet å komme med en avgjørelse om OL-satsingen etter påske. Dette sier hun nå.
    av Ingeborg Scheve
    25.04.2025
  • Skiskytterstjernen blir pappa igjen

    av Langrenn.com
    25.04.2025
  • Skistjernen avslører: – Jeg levde som en rockestjerne

    av Ingeborg Scheve
    25.04.2025
  • Finlands skiskyttere i framgang under norsk ledelse

    av Kjell-Erik Kristiansen
    25.04.2025
  • Tar oppgjør med folk som betaler andre for å trene for seg på Strava

    av Ingeborg Scheve
    25.04.2025