Ny på skigymnas? Tre ting skigymnas-trenerne skulle ønske utøverne visste når de starter
TEMA: Langrenn.com gir deg guiden til maksimalt utbytte av tida på skigymnas. Dette er den andre artikkelen i en serie med søkelys på skigymnas. Følg med videre!
– Vi kjører faktisk kurs i hygiene og vaskerutiner på hybel hvert eneste år, sier sportssjef og leder for idrettsavdelingen på Meråker videregående skole Frode Estil til Langrenn.com.
Den tidligere landslagsløperen har jobbet som trener og sportssjef på Meråker i over 15 år. Dette er de tre tingene som skigymnastrenerne skulle ønske at utøverne hadde kontroll på når de kommer: Orden på utstyret, grunnleggende smøreferdigheter og hybelrenhold.
Se også første del av serien:
Ny på skigymnas? Slik får du maks ut av tida på skigymnas
Ha orden på utstyret
Rulleskistaver der piggen «plutselig» mangler eller piggene er sløve, glemt drikkebelte, finner ikke hanskene, brillene er borte. Hvilke staver er egentlig mine? Oi, de skiskoa er fortsatt skikkelig våte. Høres det kjent ut? Estil forteller at de stadig har utøvere som sliter med å stille godt nok forberedt til økter.
– Vi opplever at mange er litt sløve på dette området. Ski- og treningsutstyr er jo ikke alltid så billig, og da er det dumt å ikke ta vare på det eller rote det bort, sier Estil.
Altså: Pass på utstyret ditt, fra rulleski til drikkebelter. Ferdig snakka.
Sørg for å kunne grunnleggende skismøring
Mange foreldre har tatt hovedtyngden av denne jobben for utøverne sine, smurt og preppet skiene til både trening og renn. Da kan det føles overveldende den dagen pappa ikke er der og løperen selv må finne rett skipar, rett struktur og smøring på egenhånd.
Derfor er det viktig å kjenne sine egne ski og være trygg på hva en skal gjøre, og det gjelder ikke bare for konkurranser.
Å stille forberedt til økter innebærer også å ha ski som er klare for dagens forhold. Har du feil festesmøring, er det vanskelig å gå godt teknisk på ski, og du får ikke så mye ut av økta som du kunne. Dessuten kan dårlige ski gå utover skigleden, motivasjonen og treningsiveren.
– Skismøring er viktig, men vi ser litt for ofte at noen får redusert utbytte av økter fordi man ikke møter med godt preparerte ski til øktene, sier Estil.
Å smøre ski behøver ikke være komplisert, men som det meste må det læres og øves på.
– Også her har vi kurs for elevene, forteller Estil.
Hold det rent
Trenerne skulle gjerne sett at utøverne hadde kontroll på grunnleggende huslige rutiner.
Hybellivet innebærer at man plutselig har alt ansvar for en del oppgaver som mange er vant til at «noen» tok seg av da de bodde hjemme, inkludert klesvask, husvask og innkjøp.
Det byr på nye utfordringer for en del, og kommer i tillegg til alt annet som er nytt med å flytte til et nytt sted og tilpasse seg en ny skolesituasjon, nye trenere og nye treningskamerater. Da kan det fort ende med enorme hybelkaniner og mugg i brødboksen hvis man ikke tar tak.
– Mange har nok litt å gå på i forhold til hygiene og vaskerutiner på hyblene, særlig på guttesida. Derfor har vi faktisk egne kurs for våre førsteklassinger rundt dette, sier Estil.
I den sammenheng har koronapandemien faktisk bidratt til større bevissthet rundt viktigheten av å holde det rent og ordentlig rundt seg.
– Etter at koronaen kom, ser vi en liten bedring. Utøverne er blitt mer opptatt av hygiene, sier Frode Estil til Langrenn.com.
Nå håper sportssjefen på Meråker videregående at den leksa blir værende også når pandemien er over.