Ny randoneelinje opprettes i Meråker
Randoneesporten er i sterk vekst, også som konkurranseform. I OL i 2026 står øvelsen på programmet og nå opprettes det en egen landslinje på Meråker videregående skole for de som vil utvikle seg i sporten.
Å gå toppturer på ski med enten randonee- eller telemarksutstyr har blitt en meget populær fritidsaktivitet de siste tiårene. Nå får flere og flere også opp øynene for konkurranser innen idretten som har vokser både nasjonalt og internasjonalt.
Hva er randonee?
Randonee består av tre konkurranseformer. Sprint likner mye på en langrennssprint og arrangeres med prolog og heat. Lengden er ofte rundt tre minutter, og løperne må gjennom både av- og påtagning av ski og feller, oppover- og nedoverbakker underveis i hvert heat. Vertikal-konkurransen er som et motbakkeløp på beina. Det handler om å komme seg fra bunnen til toppen fortest mulig uten å måtte ta av seg skiene eller kjøre ned etterpå. I den individuelle konkurransen er det en sammensatt og lengre løype. Vinnertiden ligger gjerne opp mot to timer og løperne må gjennom oppoverbakker, traverseering med ski på sekken og utforkjøringer.
Med den økende interessen for sporten er det nå åpnet et nytt utdanningstilbud for de som ønsker å satse på randonee. Fra høsten 2022 vil landets første randoneelinje være et faktum da det opprettes 30 plasser ved Meråker videregående skole.
– Vi ble veldig glad da søknaden vår gikk igjennom og vi fikk lov till å opprette denne linjen. sier Bjørg Sissel Kvannli rektor ved Meråker videregående skole til Langrenn.com.
Det settes opp 10 plasser per år og rektoren er nøktern optimist før oppstarten.
– Nå må vi komme i gang med planleggingen og få ut informasjon om at dette er et tilbud man kan søke på før 1. mars 2022. Vi er spent og tar det ikke som noen selvfølge at vi fyller alle plassene fra høsten av, men vi har veldig troen på sikt, spesielt nå som randonee er blitt en OL-gren i Milano 2026.
Meråker videregående skole har allerede en solid toppidrettslinje med både skiskyting, langrenn og fotball. Dette kan den ny oppstartede randoneelinjen nyte godt av.
– Vi har mye lagt til rette og har det meste av de praktiske tingene på plass, inkludert nødvendige anlegg. Vi har også flott fjell rett i nærheten som allerede er populære topptur-mål, forteller Kvannli.
Alle kan søke
For de som begynner fra høsten av vil de ha mulighet til fire ukentlige treningsøkter i skoletiden med fokus på å bli en bedre randoneeutøver. Hvordan man utvikler utholdenhetstalenter ligger allerede i veggene på skolen i Meråker, nå skal forhåpentligvis denne kunnskapen være med på å løfte fram nye talenter i denne nye idretten.
– Dette er en av årsakene til at vi ønsket å opprette denne landsdekkende linjen. Interessen er i stigende og vi vil gjerne gi et tilbud til de som ønsker å utvikle seg innen randonee, sier Kvannli som samtidig understreker at man ikke må ha målsetning om å bli verdensmester for å søke.
Randonee er enn så lenge en liten idrett i Norge. Nå ønsker Meråker å være med på å bygge opp et konkurransemiljø i Norge som kan gjøre at vi kan utfordre de beste mellomeuropeerne.
– Det er spennende å kunne være med å bygge opp en idrett der Norge ikke står så sterkt og har de samme tradisjonene som i langrenn, skiskyting og kombinert. I randonee er det Norge som er underdogs, men på sikt kan kanskje denne satsingen sørge for at vi blir en stormakt også i denne vinteridretten.
Det første norgescuprennet ble arrangert i desember
Tidligere i desember ble det første Norgescuprennet i randonee arrangert av Romsdal Randoneeklubb ved Tusten skiheiser i Molde. Resultater kan leses her. Dette var også uttaksrenn til EM i randonee i Boi Taüll i Spania i februar. Norges fremste mannlige randoneeutøver, Hans-Inge Klette, ble i helgen nummer to under verdenscupsprinten i italienske Adamello. Vi har altså allerede noen utøvere som snuser på verdenstoppen, men bredden i toppen er ikke stor. Om fire år skal det deles ut OL-medaljer, da er sannsynlighet stor for at det er flere norske utøvere i toppen.
Også NTG Tromsø starter opp en egen randoneelinje fra høsten under ledelse av tidligere langrennsløper Martin Andersen. Les mer om den i morgen.
En liten kuriositet tilslutt: For de som husker østerrikeren Christian Hoffmann, mannen som spurt slo Thomas Alsgaard på stafetten under VM i Ramsau i 1999. Han ble dømt for bloddoping i 2011 for perioden 2003 til 2006 og utestengt i seks år. I helgen var han med i verdenscupkonkurransen i Adamello. 46-åringen plasserte seg på en 22. plass i helgens vertikal, plassen foran beste norske, Vegard Øie.