Fluorforbudet: Dette utstyret må du kjøpe nytt og dette kan vaskes rent
Fra og med sesongen 2023/24 innføres og håndheves fluorforbudet på alle nivåer både nasjonalt og internasjonalt. Men hva betyr det for skiparken din? Hva må du gjøre med den? Og hva med annet utstyr?
Det aller enkleste for å sørge for at skiene godkjennes i fluorkontrollen er selvsagt å bytte ut alt. Men det kan bli ekstremt kostbart, og det er slett ikke nødvendig. Mye kan vaskes og renses, slik at du kan fortsette å bruke nesten alt av ski og utstyr, også det som du tidligere har brukt fluorholdige produkter på.
Se renseprosessen steg for steg, og video nederst i saken
Langrenn.com tok en prat med Christian Gløgård, lederen i det norske forskerteamet som har kommet fram til den nye offisielle fluorguiden, om hva du kan rense, hva du bør kjøpe nytt og hva du må kjøpe nytt for å unngå disk i skirenn når fluorforbudet innføres.
Christian Gløgård er Research & Development manager i Swix. Den erfarne forskeren har bakgrunn fra legemiddelindustrien, men de siste årene har han vært ledende i forskningsarbeidet rundt både utvikling av fluorfrie produkter og rensemetoder for fluor.
Les også: Norsk fluorguide blir internasjonal standard
I løpet av prosessen med å utarbeide fluorguiden og prosedyren for renseprosessen, oppdaget Gløgård og forskerteamet hans at det meste av utstyr kan vaskes rent for spor av fluor. Men noen unntak finnes det.
Hva er det viktigste dere fant underveis i dette forskningsarbeidet?
– At rensemetoden er effektiv, men også at fluorforbindelser som ligger nede i sålematerialet vandrer (migrerer) til overflaten. Dette gjelder spesielt på konkurranseski som tidligere har hatt mye fluor i seg. Det er derfor viktig å gjenta renseprosessen flere ganger, både før og underveis i sesongen, for å være sikker på at du får bort fluorforbindelser på sålen, sier Gløgård.
Han understreker samtidig at det er ekstremt viktig å følge prosedyren steg for steg, ikke hoppe over steg, og være nøye med gjennomføringen.
Det er også viktig å holde rent og «skittent» utstyr fra hverandre. Forskerne oppdaget nemlig at det er lett å forurense rent utstyr eller utstyr man allerede har renset, dersom man slurver i prosessen eller ikke er nøye nok med å separere ustyr.
– Det å få rene ski er ikke vanskelig, men det krever at du følger prosedyren og sørger for at du ikke drar med forurensninger fra produkter og preppeutstyr, sier Gløgård.
Les også: – De som har ski det er brukt fluor på har virkelig en jobb å gjøre nå
Saken fortsetter under

Gløgård og forskerne noterte seg også at det er noe utstyr som er nesten umulig å få rent, og som kan forurense alt annet utstyr selv, om man følger prosedyren til punkt og prikke.
Hvilket utstyr kan man rense rent for fluor?
Dersom man er nøye med prosedyrene, kan man i prinsippet vaske rent nesten alt av utstyr.
Hva må man kjøpe nytt?
– Børster som er brukt til fluor er vanskelig å få rene. Vi går derfor ut å anbefaler nye børster, slik at du kan være helt sikker på et fluorfritt resultat, sier Gløgård til Langrenn.com.
Men det er ingen grunn til å kaste de gamle børstene likevel.
– Du vil fortsatt få bruk for de gamle børstene dine. En betydelig mengde fluor vil bli overført fra skiene til børstene i de innledende trinnene i skirengjøringsprosessen, så da kan du bruke de gamle børstene til det, sier Gløgård.
Hva trenger du av utstyr for å komme i gang med renseprosedyren?
– Første gang du bruker rensemetoden, så kan du bruke en gammel og rengjort vaskebørste. Dette fordi den uansett vil forurenses av fluor fra skiene. Det er viktig å påpeke at denne ikke skal brukes videre etter det innledende vaskesteget, sier Gløgård, og presiserer:
– Børsten du bruker på det første steget (1.) vil bli forurenset med fluor. Det er viktig at du ikke bruker ny børste som skal være fluorfri, på dette steget. Bruk i stedet en gammel børste i trinn 1. før du bytter til nye, fluorfrie børster fra steg 2. og utover.
Dette er renseprosessen, steg for steg
1. Påfør skirens/ base cleaner, for eksempel Swix I84N Glide Wax Cleaner eller Swix I94 Pro Cleaner, over hele skien med et fiberlene tørkepapir. Børst rensen godt inn i sålen med en stålbørste.
Vent til skien er tørr før du rengjør med stålbørsten. Du kan bruke rotobørste eller håndbørste.
Merk: Børsten som brukes i dette steget vil blir forurenset med fluor, og må ikke brukes senere i prosessen.
2. Varm inn en myk glider, for eksempel Swix PS10 gul glider, med et smørejern. Etter avkjøling, skrapes og børstes skiene med rene børster, altså børster som aldri har vært brukt til fluorprodukter.
3. Varm inn en kald glider, for eksempel Swix PS6 blå glider, med et smørejern. Etter avkjøling, skrapes og børstes skiene med rene børster, altså børster som aldri har vært brukt til fluorprodukter.
4. Gjenta fra punkt 1, men denne gangen bruker du rene børster, altså børster som aldri har vært brukt til fluorprodukter, i alle steg.
5. Legg et lag med dagens glider, og skiene dine er klare til bruk.
– Dersom du ikke skal bruke skiene med en gang, anbefaler vi at du setter dem inn med lagringsvoks. Det kan være en kald glider som Swix PS6 av samme type som brukes i steg 3 over, eller en form for flytende transport/lagringsglider, slik som Swix nye Base Protection Liquid.
Husk smørebod, klær og utstyr
Gløgård minner også om at det ikke bare er skiene som må være fluorfrie før sesongen starter og fluorforbudet trer i kraft.
Også smøreboden, børster og skraper, så vel som smørebord, arbeidsflater, bager og arbeidstøy må være fri for spor av fluor. Hvis ikke, risikerer du å «infisere» rengjort og nytt utstyr med gamle fluorrester.
Dette gjør du:
- Vask smøreboden, bytt børster, rens verktøy og klær
Husk at alt må være helt fluorfritt før sesongstart. Her er en sjekkliste med hva du bør gjøre: - Kast utdaterte fluorholdige produkter
Gå gjennom alle skismøring og kvitt deg med produkter som inneholder fluor. Produktene kastes i samsvar med lokale forskrifter. - Rengjør smørboden, skibagger, og arbeidsklær
Bruk luftblåsere og støvsugere for å rense smørebod, rom, skap, bord, skiprofiler og bagger for mikroskopiske partikler. Tørk alle overflater med Base Cleaner. Kjør alle arbeidsklær i vaskemaskinen. - Rengjør og bytt ut børstene dine
Vi har testet flere forskjellige rengjøringsmetoder for å finne det beste resultatet, og har landet på at vår klare anbefaling er å bytte ut børster som har blitt brukt sammen fluorprodukter. Nye børster vil garantere fluorfrie ski til vinteren. - Rengjør skrapene dine
Fjern voksrester og vask alle skrapene dine med Base Cleaner/ skirens.
FAKTA: Fluorforbudet
Fra og med sesongen 2023/24 innføres totalt fluorforbud for alle konkurranser. Det kunngjorde både det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) og det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) i mars 2023.
I sommer la de internasjonale forbundene fram testprosedyren og protokollen for hvordan fluorforbudet skal håndheves til vinteren. Konsekvensen av rødt utslag på fluormåleren er brutal: De som tester rødt for fluor blir disket, og avgjørelsen kan ikke ankes.
Norges Skiforbund har derfor lagt ned store ressurser på å utvikle prosedyrer og retningslinjer for å sørge for at utøvere ikke kommer til start med ski som gir disk.
I mai ansatte Skiforbundet blant annet en egen fluorkoordinator, og de har opprettet en egen fagportal på sine nettsider med informasjon, videoer og annet innhold relatert til fluorforbudet.