Frykter at nytt toppidrettssenter må utsettes i årevis
Plan- og bygningsetaten i Oslo har avslått søknaden om et nytt nasjonalt toppidrettssenter på Sognsvann. Det er et reelt tilbakeslag for toppidretten, som for lengst har vokst ut av det eksisterende anlegget på Sognsvann.
Olympiatoppen forteller at kapasiteten er sprengt og treningsforholdene ikke holder ikke mål.
Målet var at det et nytt toppidrettssenter på 11 600 kvadratmeter med både innendørs- og utendørsanlegg på baksiden av Toppidrettssenteret på Sognsvann skulle ferdigstilles i 2025. Det meldte Norges idrettsforbund i 2020. Det er søkt om 875 millioner kroner til prosjektet.
Tirsdag kom avslaget fra Plan- og bygningsetaten i Oslo. Avslaget begrunnes slik:
«Tiltaket har store avvik fra reguleringsplanen, og er avhengig av dispensasjoner som etter etatens vurdering ikke kan gis i en byggesak.»
Men toppidrettssjefen er klar for å kjempe for prosjektet.
– Våre planer og ambisjoner om å realisere et fremtidsrettet toppidrettssenter som møter våre behov står fortsatt fast, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø.
Tar tak fra grunnen
– Styringsgruppen for prosjektet vil nå gå grundig gjennom begrunnelsen fra Plan – og bygningsetaten i Oslo før vi vurderer hvilke tiltak som vil igangsettes fremover, sier Øvrebø.
Toppidrettssjefen innrømmer at avlslaget er et reelt tilbakeslag for prosjektet. Han frykter at hele prosjektet må omsøkes på nytt. Det vil i så fall sette det et nytt toppidrettssenter på vent i årevis.
Øvrebø forklarer at de nå har kartlagt tre alternativer for å komme videre med prosjektet.
– Her har vi tre muligheter. Påklage vedtaket, løfte saken politisk eller en kombinasjon av disse tiltakene. En ny plansak oppleves som svært risikofylt, byråkratisk, meget kostbar og med en tidshorisont som er ukjent, minimum 5-7 år.
Må mobilisere politisk for å få gjennomslag i byråkratiet
Toppidrettssjefen påpeker at et nytt toppidrettssenter på Sognsvann er ansett som et nødvendig prosjekt, og at dette løftet for norsk toppidrett har solid støtte både fra regjeringen, Kulturdepartementet, opposisjonen, familie- og kulturkomiteen, i særforbundene og i idrettsstyret.
Nå vil Øvrebø forsøke å mobilisere disse kreftene for å få byråkratene lokalt til å se behovet, slik at idretten slipper en lang utsettelse av et nytt anlegg.
– Dette er sentrale og viktige aktører som er tydelig på at Norge skal satse på toppidrett. Nå gjelder det å få Oslo kommune med på laget slik at også de kan bidra til å bygge opp under stolte norske toppidrettsprestasjoner de neste årene, sier Øvrebø.