Hvordan optimere slip og struktur: Manuell rill

av Ingeborg Scheve • 05.01.2022
Manuell rill er en form for preging av sålen som går under sekkebegrepet «struktur» og omfatter både slip og rill. Slik lykkes du med rill.
Manuell rill er en form for preging av sålen som går under sekkebegrepet «struktur» og omfatter både slip og rill. Slik lykkes du med rill.

Treffer du med rillingen kan du forbedre gliden på en god ski med rett struktur vesentlig. Men bommer du, kan resultatet bli katastrofalt, og fallgruvene er mange. 

Thomas Strøm, som er smører for Team Kaffebryggeriet og jobber med smøring og prepp på NRP Sport, forklarer hvilke faktorer som gjelder for å få best mulig glid, hvordan de påvirker hverandre og hva du skal gjøre for å optimere gliden med slip og struktur.  

Se fakta om slip, struktur og rill lenger ned i saken

Hva avgjør superglid? 
Gliden avhenger av tre hovedfaktorer: Selve skiparet, slipen og den manuelle strukturen som er preget for dagens forhold, og glid-produkter som legges oppå. Smøring er den minst avgjørende variabelen. 

Skiparets egenskaper er den mest avgjørende faktoren. Et godt skipar som er tilpasset forholdene, løperens vekt og teknikk er en forutsetning for å lykkes med glid. Verken slip, struktur eller smøring kan gjøre et dårlig skipar til et gullpar. 

Nest etter gode ski, er slip og struktur den mest avgjørende faktoren. Her teller slipen mest, for det er vanskelig å korrigere helt feil slip med manuell rill, sier Strøm. 

Her finner du alt om utstyr, produkttester og stæsj

Rill 
Rill settes med et håndverktøy som føres over sålen på skien etter at den er ferdig preppet. Den legges altså oppå en slip. 

Det er sjelden det rilles foran bindingen på skien.

– Gliden i en ski skapes bak bindingen. Følelsen i en ski sitter i forskien, sier Strøm til Langrenn.com.  

Strøm forklarer at rill må testet i kombinasjon med den slipen den skal brukes på. Derfor er det vanskelig å anbefale en spesifikk rill til det ene eller det andre føret. 

– Når det er sagt, så har de som sliper ski ofte testet mye, og prøvd seg fram med ulike typer rill i kombinasjon med sine sliper. Derfor er det lurt å spørre den som har slipt skiene om råd hvis du er i tvil, sier han. 

Strøm legger til at mange av slipeverkstedene tester mye, og også deler sine anbefalinger på nett og i sosiale medier i forkant av viktige renn og mesterskap. 

– Hvis du ikke er dreven på testing og vet hvordan du skal teste for å få gode svar, vil jeg anbefale å gjøre rillingen svært enkel. 

Gjør det enkelt 
Strøms tommelfingerregel er at på kaldt føre, altså fra minus fem grader og nedover, fungerer 1 mm rett rill på bakskien som regel bra. 

– Med en 1mm rett rill gjør du sjelden noe feil, og veldig ofte vil det heve gliden, sier han.

På fører fra fem minusgrader og varmere, er det mer vann som skal dreneres fra skisålen. Da vil en 2mm rett rill fungere godt. 

I tillegg til de rette rillene i ulike dybder, finnes det en rekke andre mønster. Skrå riller og traktor riller er noen av de mest kjente i denne kategorien. Men Strøm advarer mot å eksperimentere med disse uten at man vet hva man gjør. Der er nemlig fallhøyden stor. 

– Med rett rill får du nesten alltid bedre ski og i hvert fall ikke verre ski. Men med skrå rill og traktor-rill kan du risikere å få skikkelig dårlige ski, sier Strøm, og forklarer: 

– Skrå og traktor-riller har en tendens til å pakke seg på visse føretyper. Og selv om en skrå rill består av rette kutt, kan du risikere at du får kryssende struktur som pakker seg i kombinasjon med slipen som ligger i bånn. 

Hvor mye trykk du legger på rilleverktøyet når du preger strukturen, vil også avgjøre hvordan strukturen fungerer på ulike forhold. 

Nå finnes det egne rilleverktøy som du kan stille inn på forhånd akkurat hvor hardt du vil sette rillen. 

Valse eller padde: Brutale forskjeller 
I tillegg til ulike mønster, er det også forskjell på hvordan rillen preges inn i sålen. Noen settes med valse, andre med en «padde». Mens valset rill forsvinner etter en til to glidinger, vil padde-rillen sitte lenge. 

– Padda preger skien relativt dypt, og den blir sittende lenge. Som regel må du slipe om for å få bort en padde-rill fullstendig, sier Strøm. 

Noen metoder gir rill som sitter helt til du sliper skiene på nytt, så hvis du velger denne varianten bør du være villig til å dedikere det aktuelle skiparet til den typen føre som rillen er utviklet for. 

Smøring og glidprodukter 
– Smøring og glidprodukter er det vi fokuserer minst på når det gjelder å få god glid. Men der kan du ødelegge mer enn du tjener om du legger noe helt feil, sier smøreeksperten Thomas Strøm til Langrenn Pluss, og avslutter med å gi en svært generell anbefaling: 

– Så sant du ikke er ute spesifikt for å teste, bør du gå for produkter du har prøvd før og hatt gode erfaringer med, framfor å eksperimentere med ting som du hører via andre. I hvert fall hvis det dreier seg om en viktig konkurranse.  


FAKTA: SLIP, STRUKTUR OG RILL
Slip og struktur er mønster i sålen som skal skape bedre glid under ulike forhold. 

Ordene slip og struktur brukes ofte om hverandre, og kan referere til både maskinslip og manuell struktur, men det er vesentlige forskjeller mellom de to.  

Slip er mønster i skisålen som er påført skien med slipemaskin, og utføres av et slipeverksted. Slipemaskinen setter en struktur, altså et mønster, i sålen som skal gi bedre glid på forskjellige føre- og snøtyper. Mens det tidligere bare var noen få slipemaskiner i hele landet, er det nå mange sportsbutikker har sine egne slipemaskiner og tilbyr slip. Manuell struktur, eller rill, settes med et håndverktøy som enten preger eller skjærer et mønster i sålen. Dette gjøres normalt etter at gliding og prepping er gjort. Preget manuell struktur/rill forsvinner som regel etter neste gliding, mens skåret manuell struktur/rill kan vare lenger. 

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Mistet sesongen – fant kjærligheten

    For et år siden på denne tiden vant hun Summit2Senja etter først å ha vunnet Birken. I vinter mistet hun så å si hele sesongen med utmattelsessyndrom. Men i stedet fant hun kjærligheten. Etter en helt usannsynlig historie.
    av Kjell-Erik Kristiansen
    25.03.2025
  • Takker av kongene: De beste Bø-minnene

    av Ingeborg Scheve
    24.03.2025
  • Sponser VM-stjernene med millionbeløp

    av Ingeborg Scheve
    24.03.2025
  • Tre profiler kan være på vei ut av landslaget

    av Ingeborg Scheve
    24.03.2025
  • Millionene triller inn for Klæbo: Se hva skistjernene tjente i premiepenger

    av Ingeborg Scheve
    24.03.2025