Hvordan finner du de perfekte skiene?

av Ingeborg Scheve • 12.10.2023
Felleski, stakeski eller tradisjonelle klassiskski? Slik finner du de perfekte skiene. Og derfor er stakeski det segmentet som øker mest innen langrennsski.
Felleski, stakeski eller tradisjonelle klassiskski? Slik finner du de perfekte skiene. Og derfor er stakeski det segmentet som øker mest innen langrennsski.

Å kjøpe seg et par ski er ikke alltid noen enkel sak, og butikken kan fortone seg som en jungel av modeller og alternativer. Så hvordan finne de perfekte skiene for deg?

I slutten av uka publiserer vi vår store test av ski og staver for vinteren 2023-24. I år har vi fokusert ekstra på stakeski, felleski og staver. Men hvordan finne de perfekte skiene for deg? Og bør du velge stakeski, felleski eller tradisjonelle klassiskski?

Langrenn.com tok en prat med Magnar Dalen, som er sportsdirektør på langløpslaget Team Ragde Charge. Han har 30 års erfaring med smøring, blant annet som mangeårig smører for det norske landslaget, og har rykte på seg for å være ekstremt dyktig til å sørge for at hans løpere har knallgode ski. 

Hva ser du etter når du skal «plukke ski» for dine eliteløpere? 
– Det å «plukke ski» er egentlig litt misvisende. Det er ikke sånn at vi som har ansvaret for skiene til eliteløperne går inn i et lager med hundrevis av skipar og plukker ut de parene vi vil ha. Det er en myte, sier Dalen, og forklarer: 

– Det som faktisk skjer, er at fabrikkene sender oss et utvalg ski de tror vil fungere for de aktuelle løperne. Så tester vi de parene, beholder de vi liker, og gir fabrikken tilbakemelding om hva vi eventuelt mangler. For eksempel om vi kan få et par som er litt mykere, litt stivere, som åpner seg litt mer i tupp og ende, og slike ting. 

Men for de som ikke er på landslag, langløpslag eller andre lag der de har fagfolk til å «plukke ski» til seg, med andre ord de fleste av oss, har Dalen noen tips for å finne de beste skiene for seg og sitt behov. 

For noen kan det være felleski, for andre kan det være tradisjonelle smørbare klassiskski. Men for stadig flere er det stakeski, eller såkalte «doublepole» ski. 

Saken fortsetter under

Magnar Dalen har vært Pro Team Director for Team Ragde Charge siden 2014, og er viden kjent for å sørge for at hans løpere har knallgode ski.

Stakeski
De siste åra har rendyrkede stakeski dukket opp som en egen underkategori blant klassiskski. Og det som startet som en spesialski for langløpsproffene, blir stadig mer populært også blant mosjonister. 

– Stakeski er den skitypen som øker aller mest innen langrennsski. Og det er ikke så rart, etter hvert som flere og flere også mosjonister vil stake i turrenn og langløp, sier Dalen, og legger til: 

– Stakeski er også utrolig rettferdige. De er veldig like, så du kan være rimelig trygg på at du får ski som er i nærheten av de eliten går på. 

Hva er stakeski, og hvordan fungerer de? 
– Enkelt forklart er en stakeski en klassiskski med veldig lite eller lavt spenn, slik at den er relativt flat. Det gjør at du ikke får noen «støtdemping» som tar bort kraft fra stakingen. En vanlig klassiskski har mer spenn for at du skal få feste når du legger hele vekta på en ski og sparker ifra. Men når du står og staker, og går opp på tåballene for å legge hele tyngden i stavtaket, så blir det spennet en brems selv om du ikke har festesmøring på skien. 

Men Dalen understreker at stakeski ikke har bedre glid enn andre ski. 

– Du får ikke bedre glid med stakeski, men du unngår den bremseeffekten som du får med klassiskski som har mer spenn. Det merker du i flatt terreng, men aller mest i slake og brattere motbakker. Der vil du merke at koster mye mindre krefter å gå på stakeski sammenliknet med vanlige klassiskski.  

Hva gjør stakeski annerledes enn skøyteski? 
– Skøyteski er konstruert helt annerledes enn stakeski. Når du skøyter, legger du hele tyngden på en ski og setter den også på kant for å skyve fra. Så de er veldig mye stivere enn stakeski, og bygget for å gi mest mulig fart for hvert skyv.  

Saken fortsetter under

Stakeski er konstruert helt annerledes enn andre klassiskski.

Hvem bør vurdere å kjøpe stakeski? 
– Alle som tenker at de vil prøve seg på staking, enten de skal gå renn eller de bare vil stake mer når de går skitur, vil ha glede av stakeski, mener Dalen, og forklarer videre: 

– Nesten alle langløp og turrenn har så stor andel av stakepartier at det koster mye mindre krefter totalt sett å stake, framfor å gå med festesmøring. Det gjelder nesten alle løpere, også mosjonister. Husk at når du staker med festesmøring under skiene, så vil du subbe nedi med smøringen hver gang du går opp og tar et nytt staketak. 

Hva skal man se etter eller spørre etter når man skal kjøpe stakeski? 
– Man bør kjøpe ski hos en fagforhandler som har kompetanse på langrenn og langrennsski. Og det har skjedd veldig mye med stakeskiene de siste par åra. Så et godt tips er å styre unna eldre modeller. Dersom du får tilbud om et par gamle stakeski, altså eldre enn fra de siste to sesongene, så bør du styre unna selv om prisen er fristende, sier Dalen.

– Skal du bare ha ett par stakeski, bør du gå for et allround par med en allround slip. Det kalles ofte universalslip, eller universal kald. Og det er helt fint å bruke den slipen som skiene kommer med fra fabrikken. Om du er i tvil om selgeren har god nok kunnskap, så kan du spørre dem om hva slags slip det er på den skien de prøver å selge deg. Da bør svaret være noe i retning av «universal», «universal kald», eller «allround kaldslip». 

Les også: Hva er greia med slip og struktur?

Prøv deg fram med ski og bindinger
Når du har fått stakeskiene i hus, anbefaler Dalen å bruke dem mye, finne ut hvordan de fungerer, og eksperimentere med plasseringen av bindingen. 

– Flyttbare bindinger har en nullstilling og gjerne tre knepp forover og bakover. Eliteløperne går som regel på minus to knepp, altså bak nullpunktet. Det gir bedre glid, men litt mindre kontroll på skien. Er du ferskere eller har en «sittende» staketeknikk, kan det hende du får bedre kontroll på skien, særlig utenfor sporet, ved å flytte bindingen litt foran nullpunktet. Og hva som er best plassering av bindingen kan endre seg etter hvert som teknikken din utvikler seg, forklarer han. 

– Hvis du finner ut at du liker å stake og trives med stakeskiene, kan du vurdere å utvide skiparken. Det kan være praktisk å ha ett par som er dedikert til varmere, våtere forhold, og som derfor er litt stivere og har en grovere slip. Og ett par som er litt mykere og med litt finere slip til kalde forhold. Mange sover bedre natta før et skirenn hvis de vet at de har ett par som vil fungere, uansett hva som skjer med været fram til start. 

Saken fortsetter under

Torgeir Sulen Hovland (NOR) - Ski Classics Birkebeinerrennet, Rena-Lillehammer (NOR).
Nesten alle langløp og turrenn har så stor andel av stakepartier at det koster mye mindre krefter totalt sett å stake, framfor å gå med festesmøring. Også i Birkebeinerrennet går nesten hele eliten uten festesmøring.

Felleski
Det finnes felleski for alle former for klassisk langrenn: Fra fjellturer og søndagsturer til hverdagstrening og konkurranser helt opp på elitenivå, samt modeller for barn og junior. 

Dagens toppmodeller av felleski har egenskaper og konstruksjon som gjør at de ikke bare er gode å få feste på og gode å gå oppover med, slik de første felleskiene var, men de er blitt ski som også er gode å stake på, som glir godt også i flatere terreng og nedover, og med svingegenskaper som er helt på linje med andre konkurranseski. 

Her kan du lese mer om ulike typer felleski, egenskaper og hva du bør se etter når du skal kjøpe felleski: 
Slik finner du de perfekte felleskiene

Tradisjonelle klassiskski
Selv om både felleski og nå også stakeski har tatt av innenfor segmentet av klassiskski, er det ingen grunn til å skrote tradisjonelle smørbare klassiskski, sier Magnar Dalen. 

For tradisjonelt allround langrenn, er slike ski en «må ha». Han poengterer også at langløpsproffene i Ski Classics har flere smørbare skipar, og at det fortsatt er noen av Pro Tour-løpene der det lønner seg å gå med feste.

Hvem bør velge tradisjonelle klassiskski? 
– Alle bør ha gode smørbare klassiskski i skistallen sin. Skal du gå distanselangrenn eller trene i konkurranseløyper som for eksempel i Holmenkollen eller Byåsen, så vil vanlige klassiskski være mye bedre enn stakeski. Denne typen løyper er så kuperte og tekniske at tradisjonelle smørbare klassiskski er det som gjelder, sier Magnar Dalen, og legger til: 

– Det er alltid noen som også vil foretrekke å gå langløp med festesmøring, og går fortest med feste. Det så vi for eksempel med Justyna Kowalczyk, da hun var på langløpslaget vårt. Det tok litt tid før vi fant ut at ikke alle skal stake Birken. 

De aller fleste mosjonister går fortere uten med festesmøring, sier Magnar Dalen, men det er alltid noen som vil foretrekke å kunne veksle mellom staking og diagonalgang.
Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Vurderer å bytte idrett

    Landslagsveteranen er vraket til VM. Nå vurderer han å bytte idrett.
    av Ingeborg Scheve
    22.01.2025
  • Vraket til VM: Nå skal Emil Iversen gå langløp

    av Ingeborg Scheve
    22.01.2025
  • Ski Classics «Live Sessions» Marcialonga

    av Langrenn.com
    22.01.2025
  • Auklands Marcialonga-tips: Siste uka før rennet

    av Ingeborg Scheve
    21.01.2025
  • Norske skirenn blir på NRK til og med 2029/30

    av Kjell-Erik Kristiansen
    21.01.2025