Alnæs’ eventyrlige reise: Fra knust kne til rekord-sesong på 278 dager
Mot alle odds blir sesongen 2024/25 karrierens beste for Anikken Gjerde Alnæs. Hun tok ikke bare sine første Ski Classics-seiere, hun tar også den gule sammenlagttrøya for første gang. Hun går samtlige 14 renn, og er på pallen i 11 av dem. I de tre andre blir hun to ganger nummer fire og en gang nummer fem.
– Det var helt sjukt. Det har vært et sinnssykt år, sier 30-åringen fra Team Engcon etter at sammenlagtseieren i Ski Classics Season XVI var et faktum.
Og i tillegg tar hun også den grønne trøya. I en sesong hun ikke turte å håpe på å få gå.
Åpner opp om den elleville reisen
Etter rulleskiulykken i juni trodde Alnæs karrieren var over. Bare dager før sesongstarten var hun fortsatt ikke sikker på om hun i det hele tatt ville klare å konkurrere før langt utpå vinteren. Hvordan gjorde hun det? Kort oppsummert: med håp, tro og jernvilje, og veldig mye hardt arbeid.
Se også:
Et halvt år etter krasjen som kunne tatt livet av henne: – Jeg har veldig lyst til å gå skirenn
Se videointervjuet med Anikken Gjerde Alnæs om eventyrsesongen, saken fortsetter under
Fra bunnen til toppen på 278 dager
26. juni blir Alnæs brutalt meiet ned av en bil mens hun er ute på rulleskiøkt. Hun knuser kneskålen, får skader på lårbeinet og må opereres. Etter ulykken kjemper Alnæs en kamp mot klokka for å rekke sesongstarten i desember.
26. juni, 2024: Alnæs blir brutalt meiet ned av en bil under en rulleskiøkt
August: Tilbake i trening, men hovedsakelig rehabilitering
Oktober: Hvor fort gror en knust kneskål?
November: Første økt på snø
13. desember: Øyner mulighet for å prøve seg med startnummer på åpningshelga i Ski Classics
14. desember: Vinner Bad Gastein ITT og beviser for seg selv og hele skimiljøet at nesten alt er mulig
30. mars, 2025: Blir nummer fire i Summit 2 Senja, og vinner den gule sammenlagttrøya i Ski Classics
Alnæs har ikke bare fullført karrierens beste sesong. Hun har gjort det fra scratch på 278 dager.
Se også:
Tårene triller etter Ski Classics-seieren: – Det betyr alt
Nå reiser Alnæs rett til Canada for å gå flere Ski Classics renn.
Er du fortsatt sulten nå som sesongen uansett er over og du står med både gul og grønn trøye?
– Jeg elsker å gå skirenn, så når jeg har muligheten til å gå flere skirenn så gjør jeg det, sier Alnæs.
Saken fortsetter under

Hva har vært de største oppturene?
– Hele sesongen. Jeg har aldri vært bedre, aldri gått flere renn, aldri hatt det bedre. Men Jizerska i februar er det råeste. Vi treffer med skiene og kroppen. Og jeg elsker den showsprinten på fredagskvelden, folkene der nede og hele den uka de steller i stand. Det er sånne opplevelser jeg lever for, sier Alnæs ivrig, og fortsetter.
– Og så Birken. Der reddet jeg trøya sammenlagt, og jeg viser for meg selv at det umulige ikke er umulig. Nå de (Emilie Fleten og Stina Nilsson) går løs på Midtfjellet må jeg gjøre hele jobben alene. Og likevel klarer jeg å jobbe meg tilbake. Det var en stor seier, og noe jeg har klart å få til denne sesongen.
Se også: Langløpskometen slo ut verdenscupsprinteren – i sprint!
Mye av suksessen tilskriver Alnæs laget og samspillet med teamleder Jørgen Ulvang, som også er fysioterapeut av utdanning. Det har gitt henne en ekstra trygghet gjennom hele sesongen, både fysisk og mentalt.
– Når jeg er nervøs, eller føler at alt betyr veldig mye, så er han god til å si de riktige tingene. Han minner meg på å stoppe opp og huske på at jeg egentlig ikke skulle gått skirenn i år, at det er en seier bare å stå på start. Der treffer Jørgen godt, sier Alnæs.
Saken fortsetter under
Ny operasjon og mer opptrening
Samtidig legger hun ikke skjul på at skadene hun pådro seg i den alvorlige rulleskiulykken i juni har preget henne gjennom hele sesongen.
– Skaden begrenser meg fortsatt på flere måter, for eksempel nå under finalehelga. Det er vondt å gå fiskebein, og det er kjipt å ikke kunne gå på når jeg kjenner at jeg har krefter nok, sier Alnæs.
Og hun er langt fra fullt rehabilitert. Den knuste kneskåla krever en ny operasjon, et inngrep hun må gjøre i løpet av de neste ukene.
– Jeg vet ikke så mye om hva det innebærer, men de må inn der og rydde opp litt. Fjerne skurer og plater og slikt. Vi skal gjøre litt tester og etter at sesongen er over, se hvordan status er, og så stake ut en kurs etter det. Men jeg har skjønt at det ikke er like mye opptrening etter dette enn etter skaden i fjor.
Men først skal hun til Canada og gå flere skirenn.
