Daniel Strand om kollapsen under verdensrekordforsøket: – Jeg kunne dødd i løypa
I april skulle Daniel Strand sette ny verdensrekord for antall kilometer på ski i løpet av 24 timer: Ambisjonen var å prøve å gå 475 kilometer. Gjeldene verdensrekord for øvelsen er 472 kilometer. Den står fortsatt støtt.
Etter drøyt 21 timer kollapset han totalt. Da hadde han gått 427 kilometer.
– Jeg kunne dødd i løypa, sier Strand til Langrenn.com.
Etter kollapsen i løypa ble Strand fraktet til Hammerfest sjukehus og tilbrakte en natt der. Han var da så sliten at han måtte få intravenøs behandling, i tillegg til oksygentilførsel. Legene måtte også fjerne åtte liter væske fra musklene og lungene hans.
Hva skjedde der ute i løypa?
– Jeg var i kjempegod form, og det gikk veldig bra i 12-14 timer. Fra 17-18 timer var det veldig tungt. Og så gikk jeg rett i veggen. Jeg ble fryktelig svimmel og kvalm, og måtte gi meg etter 21 timer. Så husker jeg ikke så mye mer. Men i sluttfasen var jeg i akutt livsfare, sier Strand.
– Undersøkelsene i etterkant viser at jeg hadde en total kollaps i høyre hjertekammer, og natriumverdiene i blodet var så lave at det var kritisk, sier han.
Høyre hjertekammer sender blod til lungene som forsyner kroppen med oksygen.
Selv husker ikke Strand hva som skjedde etter kollapsen.
– Jeg har mistet omtrent tre timer. Men jeg har blitt fortalt at jeg hadde en oksygenmetning i blodet på 78 prosent. Det er respiratornivå. Heldigvis er jeg såpass ung og i god form, så jeg slapp respirator. De ga meg en oksygenmaske i stedet, sier Strand.
Da han våknet på sjukehuset var oksygenmetningen oppe på 88 prosent. Det er fortsatt meget lavt. Vanlig oksygenmetning er på mellom 97 og 98 prosent.
– Jeg følte meg ganske bra, men da jeg skulle rusle på do, så pustet jeg som en hval, minnes Strand.
Videre hadde Daniel Strand også pådratt seg rabdomyolyse, som følge av den enorme påkjenningen. Rabdomyolyse fører til en tilstand der store mengder muskelceller ødelegges. Innholdet i cellene lekker da ut i blodet. Alvorlige tilfeller kan gi nyresvikt.
– Muskulaturen min var ekstremt overbelastet, sier Strand.
Det tok flere uker før han følte seg tilnærmet restituert etter hendelsen.
– Jeg hadde vel egentlig mest fryktet at jeg skulle få overbelastninger eller senebetennelser i skuldrene eller håndleddet ved å gå så langt på ski. Men jeg var ikke stiv i en eneste muskel etter dette. Men lungene trengte flere uker på å restituere seg, sier Strand.
Saken fortsetter under

Ingen nybegynner
40-åringen fra Alta hadde forberedt seg grundig på rekordforsøket, både fysisk og mentalt. Han har en rekke ultrakonkurranser på CV’en: Strand har blant annet gått skirennet Nordenskiöldloppet på 220 kilometer fem ganger, syklet Trondheim-Oslo fem ganger og syklet det 700 kilometer lange Offroad Finnmark fem ganger.
Han var klar over at han ville møte oppturer og nedturer i løpet av konkurransetida, var bevisst på både væske- og næringsinntak, og nøye med å kle seg rett slik at han verken skulle bli for svett eller for kald.
Men likevel gikk det galt. Og det holdt altså på å gå veldig galt.
Advarer mot rekorder og ekstreme stønt
Nå advarer Daniel Strand mot å legge opp til liknende utfordringer uten videre.
– Man skal ha respekt for ekstreme utfordringer. Ekstreme belastninger er skummelt. Det er ikke normalt for kroppen. Den er ikke bygget for det, og det er ikke alle som er så heldige som meg og havner på sjukehus i tide, sier han.
Strand poengterer at selv mindre ekstreme prosjekter kan bli livstruende til tross for grundige forberedelser, dersom dagsformen ikke er på plass.
– Det er lov å gi seg, lytte til kroppen og prøve igjen senere, sier han.
Slapp med skrekken, ferdig med konkurranseidrett
I etterkant av kollapsen har Strand vært tilbake på sjukehuset i Hammerfest en rekke ganger for videre undersøkelser.
Han har blant annet tatt EKG for å sjekke hjertet fire ganger, og tatt et batteri med blodprøver for å se at balansen i kroppen med blant annet elektrolytter er tilbake til normale verdier. Så langt ser det bra ut.
– Mest sannsynlig vil jeg ikke få noen varige mén av dette. Men jeg er ferdig med konkurranseidrett. Jeg tror at hvis jeg skulle gjort noe liknende igjen, ville hatt en form for mental sperre for å presse meg like hardt, og det ville hele tida ligget i bakhodet at «sist jeg gjorde dette, holdt jeg på å dø», sier Daniel Strand til Langrenn.com.
– Dette skulle uansett være min siste store utfordring. Det er jo en nedtur i etterkant at jeg manglet 45 kilometer på rekorden, for helt fram til kollapsen lå jeg an til rekord med en god buffer. Men jeg er stolt av det jeg fikk til. Og jeg bøyer meg i støvet for han som fortsatt har rekorden, legger han til.
Du er ikke fristet til å prøve igjen da?
– Nei. Det blir ikke noe nytt forsøk. Kroppen har gitt signal om det. Jeg fikk en lærepenge.
Anders Aukland satte forøvrig verdensrekord for antall kilometer tilbakelagt i en og samme økt i fjor. Han gikk 700 kilometer på rett over 40 timer i april 2021.
