Gjorde karrierebeste under sesongåpningen: -Utfordringen er kapasiteten

av Ine Skjellum • 28.11.2022
Aniken Gjerde Alnæs overrasket både seg selv og andre under åpningshelga på Beitostølen. Nå håper Team Ragde Charge-utøveren at hun får vist sine sterke sider i Ski Classic.

Aniken Gjerde Alnæs overrasket både seg selv og andre under åpningshelga på Beitostølen. Nå håper Team Ragde Charge-utøveren at hun får vist sine sterke sider i Ski Classic.

Anikken Gjerde Alnæs overrasket både seg selv og andre under åpningshelga på Beitostølen. Nå håper Team Ragde Charge-utøveren at hun kan få muligheten til å vise sine sterke sider. 

Langløperen gikk inn til en femteplass under sprinten fra sesongstarten i 2020 , men den niendeplassen hun gikk inn til på 10 kilometer klassisk hadde hun aldri vært i nærheten av. Forhåpentligvis er åpningshelgens resultater et godt tegn på at hun har forbedret sin svake side: kapasiteten.  

-Jeg er kjempefornøyd med de resultatene jeg fikk på Beitostølen. Jeg har aldri vært i nærheten av de resultatene jeg får på distanse nå, forteller Anikken Gjerde Alnæs.  

-Jeg er i den «eldre garden», så det er utrolig kult å vise at jeg fortsatt er i utvikling.  

28-åringen kan se tilbake på en karriere der hun blant annet har deltatt i nordisk juniorlandskamp i langrenn i 2012, deltatt i verdenscupen i sprint, og fått en rekke topplasseringer nasjonalt. I verdenscupen er hennes beste resultat en 8. plass i sprint fra 2020. Samme sesong deltok hun også i en rekke langløp for Team Rustad.  

Før 2021-sesongen fikk hun imidlertid sjansen til å utvikle seg ytterligere som langløper i Team Ragde Charge.  

-Jeg var ikke god nok på det aktuelle tidspunktet for å nå igjennom det trange nåløyet til landslaget. Så den muligheten jeg fikk hos Ragde angrer jeg ikke på at jeg tok, fastslår Gjerde Alnæs.  

Det ser derimot ut som det å satse mot langløp er med på en positiv utvikling av langrennssporten. Etter helgens Norgescup på Gålå er både Astrid Øyre Slind og Magni Smedås klare for Verdenscupen på Lillehammer til helgen, selv om begge har mest fokus på Ski Classics.  

Les også: Det er flere norske langløpere som er i form tidlig i sesongen: Astrid Øyre Slind vant damenes 10 km fristil på Gålå.  

Nærme toppresultater  

Som tidligere sprinter har Gjerde Alnæs farten, og den sterke spurten. Så langt i langløpskarrieren er hennes beste resultat to sjetteplasser, fra Jizerská og Årefjällsloppet forrige sesong.  

Resultatene er stabile, men toppresultatene har fremdeles uteblitt selv om hun sannsynligvis har et av feltets sterkeste spurter. Problemet er bare at hun sjeldent får sjansen til å benytte seg av den: [Textbrytning]- Utfordringen er kapasiteten og det muskulære. Jeg har spurten og farten, men så langt har jeg ikke hengt med til spurten går, meddeler hun.  

Samtidig er Radge-Charge utøveren ikke stresset av den grunn. For allerede denne sesongen har hun bevist at utholdenheten bare blir bedre og bedre. I september vant hun rulleskirennet, La Venosta Skiroll i Italia. Og med den gode sesongstarten på snø, er det et godt bevis på at ting går i riktig retning.  

Denne sesongen håper Anikken Gjerde Alnæs at hun får sjansen til å benytte seg av sin sterke spurt på et oppløp med teten. Foto: Modica/Nordic Focus.

Pushes av den nye lagvenninnen

Tidligere i sommer ble det klart at lagvenninnen de siste årene på Team Ragde-Charge, Marit Bjørgen valgte å legge skiene på hylla for godt. Gjerde Alnæs innrømmer at det var en trygghet å ha med Bjørgen på laget, som en av de mest meritterte og rutinerte skiløperne.  

-Vi hadde en garanti hver gang hun stod på startstreken for at det ville bli et bra renn. Det var en trygghet med den rutinen hun hadde, forteller Gjerde Alnæs.  

I fjor endte Team Ragde-Charge på en tredjeplass i team-sammendraget i Ski Classics.  

Nå har laget signert en ny og spennende utøver som skal bidra til at laget ska ta ytterligere steg.  

Jenny Larsson er den nye svenske forsterkningen. Larsson meldte overgang fra en av de største rivalene, Team Ramudden til Team Ragde-Charge i år.  

Nå viser det seg at de to kvinnelige kandidatene på teamet har flere av de samme sterke sidene:  

-Jeg trenger noen som puster meg i nakken, og det gjør nettopp Jenny. Vi er begge eksplosive skiløpere. Samtidig er hun litt bedre på flatene, mens jeg litt bedre i bakkene, noe som gjør at vi utfyller hverandre godt.  

Jenny Larsson sesongdebuterte i Bruksvällarna forrige helg. Også hun viste forrykende form, da hun gikk inn til en 5. plass på sprinten.  

Les også: Nysgjerrige på hvordan langløperne gjorde i sesongåpningen? Her får du svaret.  

Artikkelen fortsetter under bildet.

Anikken Gjerde Alnæs og lagvenninne under høydeopphold med Team Ragde Charge i september. Foto: Vanzetti/Nordic Focus

Jakter den grønne trøya  

Før sesongen har Gjerde Alnæs satt seg et konkret, og ikke helt overraskende mål: hun ønsker å kjempe om den grønne spurt-trøya. Frem mot sesongstart i Bad Gastein 10.-11. desember, reiser hele Team Ragde-Charge til høyden for å forberede seg mot det som venter om knappe to uker.  

– Fokuset der blir å trene godt, jobbe med teknikken og feelingen på snø. Høyden har dessverre aldri vært min sterkeste side, og jeg har ofte fått slite når farten økes.  

– Derfor har jeg i sommer lagt inn en god jobb på det området. Først var jeg på samling med kjæresten i Andorra der vi bodde på 2400 meters høyde, også var vi i laget på samling i Lavazé i Italia. Med en ny blokk før jul, så bør jeg være klar når det virkelig starter i januar.  

Langløperen forteller videre at det blir de store rennene etter jul som blir årets hovedmål. På papiret er det de korteste rennene på 40-50 kilometer som passer henne best, men mest av alt gleder hun seg til den store Italienske folkefesten: Marcialonga 29. januar.  

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Anikken Gjerde Alnæs har legger inn tre bolker i høyden før de viktigste rennene i Ski Classics kommer på rekke og rad etter jul. Her sammen med Team Ragde Charge i Italienske Lavazé. Foto: Vanzetta/ Nordic Focus

Dette er Ski Classics 2022/23
Ski Classics Pro Tour Season XIV starter formelt med to renn i Bad Gastein i Østerrike en måned senere, helga 10. til 11. desember. Den 14. sesongen består passende nok av 14 langløp.

Les også:
Alle langløpslagene og overganger 2022/23, team for team
Ski Classics har lansert rekordmange Pro Tour team

FAKTA: Slik blir Ski Classics Season XIV
10. desember: Bad Gastein Pro Tour TT, 15km lagtempo, Bad Gastein/Østerrike
11. desember: Bad Gastein Criterium, 35km, Bad Gastein/Østerrike
17. desember: La Venosta Criterium, 40km, Val Venosta/Italia
14. januar: Pustertaler Ski Marathon, 62km, Sexten/Italia
15. januar: Prato Piazza Mountain Challenge, 30km, Niederdorf/Italia
21. januar: Engadin La Diagonela, 55km, Engadin, Sveits
29. januar: Marcialonga, 70km, Trentino/Italia
12. februar: Jierska 50, 50km, Bedrichov/Tsjekkia
18. februar: Grönklitt Criterium, 50km, Orsa Grönklitt/Sverige
19. februar: Grönklitt ITT, 15km individuell tempo, Orsa Grönklitt/Sverige
5. mars: Vasaloppet, 90km, Sälen-Mora/Sverige
22. mars: Birkebeinerrennet, 54km, Rena-Lillehammer/Norge
1. april: Reistadløpet, 50km, Setermoen-Bardufoss/Norge
2. april: Summit 2 Senja, 65km, Bardufoss-Finnsnes/Norge

Alt om Ski Classics  https://www.skiclassics.com

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

  • Mikael Gunnulfsen 10K CL WC Falun 2023
    1

    Langrennsprofilen er blitt pappa

    by Ingeborg Scheve
    22.05.2025
  • Alvar Myhlback of the Swedish cross-country skiing team is interviewed during a press event ahead of the FIS Cross Country World Cup on December 5, 2024 in Lillehammer.
    1

    Vraket til VM, slår tilbake med overlegen seier fredag kveld

    by Ingeborg Scheve
    07.02.2025
  • Pål  Golberg (NOR) - FIS world cup cross-country, mixed relay, Engadin
    1

    Verdensmesteren setter langløpseliten på plass

    by Langrenn.com
    01.02.2025
  • Stina Nilsson (SWE) - Ski Classics Birkebeinerrennet Rena-Lillehammer (NOR).
    1

    Avslører: Betalte en skyhøy pris for suksessen

    by Ingeborg Scheve
    08.06.2025
  • 1

    – Dette må være Norges sykeste skirenn 

    by Ingeborg Scheve
    29.01.2025

FlerE artikler

  • Går inn med 30 millioner kroner

    For ett år siden fikk langrennsstjernene knallhard kritikk og ble dumpet av hovedsponsoren. Nå snur Sparebank 1 – og punger ut med 30 millioner kroner.
    av Ingeborg Scheve
    20.06.2025
  • Johaug avslører: Den ukjente detaljen kostet henne VM-gullet

    av Ingeborg Scheve
    20.06.2025
  • Petter Northug møter landslaget og lover «knusing»

    av Langrenn.com
    20.06.2025
  • Knuste verdenseliten: – Beina gikk av seg selv!

    av Kjell-Erik Kristiansen
    19.06.2025
  • Slik ser du orientering på Langrenn.com

    av Langrenn.com
    19.06.2025