Hva betyr fluorforbudet for mosjonister og eliteløpere?
Onsdag kunngjorde både FIS og IBU at fullt fluorforbud trer i kraft fra og med kommende sesong. Forbudet gjelder for konkurranser på alle nivåer. Men hva betyr fluorforbudet for mosjonister og eliteløpere?
Se fakta om fluor og fluorforbudet nederst i saken
Langrenn.com tok en prat med smøresjefen for det svenske langrennslandslaget Petter Myhlback.
– Der er tredje året på rad at FIS kommer med omtrent samme melding. Så jeg ble ikke akkurat overrasket over kunngjøringen på onsdag, og jeg blir heller ikke spesielt overrasket om det kommer en ny melding om at dette blir utsatt igjen i løpet av sommeren eller høsten. Det som er rimelig sikkert, er at det en gang i framtida kommer til å være fluorfri smøring som gjelder, sier Myhlback til Langrenn.com.
Myhlback understreker samtidig at både han og de fleste i bransjen er positive til et fluorforbud. Det eneste de er skeptiske til, er testapparatet som til nå har vært upålitelig.
Det var nettopp dette testapparatet som var årsaken til at innføringen av fullt fluorforbud ble utsatt i forkant av sesongen 2022/23. I løpet av vinteren har begge forbundene samarbeidet intensivt om utviklingen av testapparatet, og ifølge FIS og IBU er fluortesteren nå klar.
Under verdenscupen i Falun forrige helg, ble det videreutviklede testapparatet prøvekjørt. Og da fungerte det. Løperne leverte inn opp til to skipar en halvtime før start.
– De testet det nye apparatet i Falun, og det fungerte da. Men da hadde jo alle lagt fluor under skiene. Det er når man skal begynne å dele ute «røde kort» til verdensstjernene fem minutter før start at det kommer til å smelle, påpeker Myhlback.
– Hvis en løper får beskjed like før start at skiene ikke er godkjent fordi apparatet feilaktig sier at det er fluor på skiene, så straffes utøveren for dette i månedsvis, kanskje år. Og tilsvarende, hvis en løper faktisk har jukset med fluor, så må vi være helt sikre på at maskinen avdekker det, sier Myhlback.
Les også: Slik fungerer fluortesteren
Saken fortsetter under
Hvordan påvirker innføringen av fluorforbudet smørernes hverdag?
– Egentlig ikke så mye. Den største forskjellen blir at løperne må komme til smørebussen kanskje 40 minutter tidligere enn de gjør nå, så deres tidsprogram blir litt annerledes. Men på sprinten blir det litt annerledes. Der vil det ikke lenger være mulig å gjøre noe med skiene mellom heatene. Det er som regel halvannen time mellom damenes første kvartfinale til finalen. I en klassisk sprint der det blir væromslag underveis i konkurransen kan da bli veldig interessant, sier Myhlback.
Fluorforbudet gjelder altså for alle nivåer, fra verdenscup til krets- og turrenn. Vasaloppet 2024 er allerede fulltegnet med 15 800 deltakere. Hvordan skal man kontrollere et slikt startfelt?
– Det handler jo om sunn fornuft. Det går ikke å kontrollere alle. Og det kommer alltid til å være noen som jukser og går på fluor.
Hva må jeg som vanlig turløper tenke på når jeg skal kjøpe skismøring nå?
– Kjøper du fluorholdige produkter nå, kan det hende at det ikke vil være lov å bruke de til vinteren. Så det ville jeg ikke gjort. Og det finnes absolutt masse greie fluorfrie produkter. Når det gjelder vanlig glider, er de helt på høyden. Men de kan ikke sammenliknes med høyfluorproduktene.
Hvor mye lenger vil vinnertida bli for eksempel på femmila i Kollen i klassisk?
– Det er umulig å si, det avhenger helt av føret. Om det er skikkelig sugeføre med feit nysnø og den luftforurensingen man ofte har i nærheten av en storby, så kan det bli svært store forskjeller. Men om det er skarpt kunstsnøføre blir det nesten ingen forskjell, sier Myhlback.
Saken fortsetter under
Dette er fluorforbudet
Både FIS og IBU har vedtatt totalforbud mot fluorholdige produkter i konkurranser på alle nivåer. Det gjorde de to forbundene henholdsvis i november 2019 og på nyåret 2020. Bakgrunnen for å innføre forbudet, er at fluor er en miljøgift.
Siden forbudet ble vedtatt har IBU og FIS jobbet med å utvikle et håndholdt testapparat som skal brukes til å kontrollere om det er brukt fluorholdig smøring på skiene ute på konkurransearenaene. Fluorforbudet skulle vært innført i full skala fra og med sesongen 2021/22, men ble utsatt fordi testapparatet ikke har vært pålitelig.
Gjelder alle nivåer
Når det totale fluorforbudet nå innføres, altså fra og med sesongen 2023/24, vil det omfatte alle former for fluor. Totalforbudet vil gjelde for alle grener og konkurransenivåer i både FIS og IBU: Fra verdenscup og internasjonale mesterskap til alt av terminlistefestede turrenn, regionale og lokale renn i regi av klubber tilknyttet de nasjonale særforbundene.
FAKTA Fluorforbud
- I 2020 innførte EU et forbud mot langkjedede fluorforbindelser i konsentrasjoner over 25 ppm (partikler per million) fordi disse utgjør en risiko for helse og miljø.
- I november 2019 vedtok FIS et totalforbud mot produkter som inneholder fluor, spesifikt langkjedede fluorforbindelser av typen C6 og C8, i FIS-konkurranser på alle nivåer. Vinteren 2020 vedtok IBU det samme.
- Fluorforbudet skal håndheves blant annet med å skanne utøvernes ski for fluor med et håndholdt testapparat. Testapparatet har vist seg å være vanskelig å bygge, og så langt har ingen av prototypene fungert tilfredsstillende. Så iverksettingen av totalforbudet er utsatt til testapparatet fungerer. Dermed gjelder EUs regelverk med forbud mot produkter som inneholder C8-forbindelser inntil videre i FIS- og IBU-konkurranser.
- I forkant av fjorårssesongen lanserte FIS og IBU en tillitsbasert kontrakt der de de nasjonale forbundene signerte på at de ikke skal bruke C8-produkter. Denne videreføres for sesongen 2022/23.
- Fluor brukes i skismøring for å gi bedre glid, og dermed større fart. I noen føreforhold kan C8-produktene gi bedre glid enn fluorfrie alternativer og smøring med de fortsatt lovlige C6-forbindelsene. På den måten kan det å bruke produkter med de forbudte C8-forbindelsene gi løpere en urettmessig konkurransefordel.