– Risikerer å bli parkert av langløperne 

av Ingeborg Scheve • 09.05.2024
Trenerekspert med klar tale: Det er mange som bør ta et oppgjør med hvordan de jobber med overkroppskapasitet.

Nå i starten av treningsåret er det viktig å bestemme seg for hva man vil bli bedre på denne sesongen. For mange bør overkroppskapasitet og staking stå høyt opp på den lista, mener tidligere landslagstrener Geir Endre Rogn. 

Han opplever at stadig flere distanseløpere er nysgjerrige på det langløperne driver med. Det er ikke uten grunn. 

– Mange er inspirert av det langløperne får til når de går distanserenn, blant annet det Astrid Øyre Slind presterte i VM og det Eirik Sverdrup Augdal fikk til på slutten av sesongen i år, sier Rogn , og henviser til langløperens seier på femmila i fristil og bronse på 10 kilometer klassisk under NM del 2. 

– Jeg tror nok vi vil se en del langløpere som er gira på å se hvor fort de kan gå i tradisjonelt distanselangrenn til vinteren, spesielt i den første delen av sesongen når uttaket til VM-troppen skal gjøres. 

Rogn er treningsekspert på Langrenn.com og driver treningsveiledning gjennom sitt foretak Topptrent.com. Den tidligere landslagstreneren mener mange har mye å hente på å la seg inspirere av langløperne, både for å øke sine egne muligheter i VM-uttaket, men også generelt på alle nivåer. 

Les også:
Advarer: – Mange trener gode enkeltøkter dag etter dag. Men det er ikke nødvendigvis nok

Han understreker at det ikke bare er eliteløperne som vil ha glede av å prioritere overkroppskapasitet både i sesongoppkjøringen og gjennom vinteren.

– Det er nok en del som har blitt litt sløvere med staking etter at det stakefrie sonene ble innført, men staking er en så stor del av langrenn nå at en del av det de gjør i langløp bør distanseløperne definitivt se på, sier Rogn, og fortsetter: 

– Det var mer fokus på staking og overkroppskapasitet det da man kunne stake alt Men det vi så, var at når distanseløperne fokuserte mer på staking og overkroppskapasitet, så ble de bedre på alt. De ble ikke bare bedre til å stake, men også bedre i dobbeltdans og overkroppsarbeid generelt. Det er ikke så rart, når man tenker over at overkroppsarbeid står for rundt halvparten av framdriften når du dytter rett bakover.

Rogn poengterer at staking ikke har blitt noe mindre viktig i distanselangrenn etter de stakefrie sonene. 

– Staking er en viktig del av tradisjonelt langrenn generelt, både i sprint og distanse og i overkroppsarbeidet i skøyting. Når det skal skapes virkelig høy fart, trengs det mye kraft fra overkroppen. Blant annet har innføring av 10-kilometer for menn, der det settes enda større krav til fart enn da man gikk 15 kilometer, gjort overkroppskapasitet enda viktigere, sier han. 

Spesifikt hvordan bør man trene for å øke overkroppskapasiteten og bli bedre i staking?
– Det er mange økter som er aktuelle, men det viktigste er å få inn stakeøkter jevnlig, særlig nå i barmarksesongen, men også utover vinteren, sier Rogn. 

Han anbefaler å kjøre mange lange langturer i staking, samt jevnlige intervalløkter i staking. Skal man bli bedre i noe, må det virkelig prioriteres

– Jeg tror det er viktig at man tenker litt annerledes rundt stakeintervaller, og at man sørger for å få litt fart inn i dem. 

Dette er trenerekspertens forslag til intervalløkt i staking
3 x 10 minutter med 30/30-intervaller. Det vil si at man kjører 30 sekunder på virkelig høy fart, deretter 30 sekunder med mer flyt, og veksler mellom disse til 10 minutter er gått. Mellom hver 10-minutter kjører man to til tre minutter pause. Kjør gjerne økta i relativt lett terreng. 

Husk å varme opp godt før og etter intervalldelen av økta. 

Interessert i trening og treningstrender? Her har vi samlet stoff om trening, treningsmetoder, forskning og utvikling

Geir Endre Rogn er treningsekspert på Langrenn.com. Han har trenerutdanning med fordypning i langrenn og mastergrad i coaching og psykologi fra Norges idrettshøgskole og lang erfaring i yrket: Rogn var trener for kvinnenes elitelandslag to sesonger, fram til mai 2020, og for juniorlandslaget i to år før det, samt at han har åtte år bak seg som trener på NTG Geilo. Nå driver Rogn treningsveiledning gjennom sitt foretak Topptrent.com, og følger opp alt fra eliteløpere til yngre utøvere og spreke amatører innen langrenn, skiskyting og løping.

Geir Endre Rogn 2022
Geir Endre Rogn

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Voksen stafett-debut for Isak Frey i Pokljuka

    IBU-cup-vinneren Isak Frey fikk en voksen stafett-debut som norsk ankermann i mixed stafetten i Pokljuka. 22-åringen jaget ut 20-tallet sekunder bak verdensstjernene Sebastian Samuelsson og Quentin Fillon Maillet.
    av Kjell-Erik Kristiansen
    16.03.2025
  • Akershus mot Nord-Trøndelag på oppløpssiden

    av Adrian Orellana Hellerud
    16.03.2025
  • Privatsatsende skiskytter kupper 10-kilometeren i Holmenkollen

    av Ingeborg Scheve
    16.03.2025
  • Johaug: – Det irriterer meg fortsatt veldig

    av Ingeborg Scheve
    16.03.2025
  • – Det er vondt å se på

    av Adrian Orellana Hellerud
    16.03.2025